HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurobank: Σημάδια αναστροφής του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Eurobank: Σημάδια αναστροφής του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Βαθιά συρρίκνωση στο λιανεμπόριο τον Απρίλιο, σημάδια αναστροφής της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο, μείωση των φορολογικών εσόδων στο 5μηνο, βλέπουν οι αναλυτές της Eurobank στο δελτίο "7 ημέρες οικονομία"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δημοσίευση των στοιχείων, 1ον του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο 2020 και 2ον των
δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης τον Ιούνιο 2020, προοιωνίζονται την επιτάχυνση
της μείωσης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2ο τρίμηνο 2020 και την
πιθανή αναστροφή – σε τριμηνιαία βάση – της προαναφερθείσας πτωτικής πορείας από το 3ο
τρίμηνο και έπειτα, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank στο δελτίο «7 ημέρες οικονομία».

 Λόγω της φύσης της διαταραχής από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ο βαθμός αβεβαιότητας των προβλέψεων είναι πολύ υψηλός, σχολιάζουν.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για τους δείκτες οικονομικού κλίματος (πηγή: ΙΟΒΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχήμα 4) και PMI μεταποίησης (πηγή: IHS Markit, Σχήμα 5) για τον μήνα Ιούνιο 2020 δύναται να θεωρηθούν συμβατά με το σενάριο επιβράδυνσης του ρυθμού πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2ου τριμήνου 2020 και της αναστροφής της πορείας το 3ο τρίμηνο 2020, αναφέρουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (ΚΠ), για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση έναντι του στόχου (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020) κατά €2.712 εκατ. σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Από την πλευρά των δαπανών καταγράφηκε αύξηση έναντι του στόχου κατά €2.271 εκατ. Ως εκ τούτου, το πρωτογενές αποτέλεσμα και το ισοζύγιο ΚΠ ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο κατά €4.887 και €4.982 εκατ. αντίστοιχα.

Δείτε όλη την ανάλυση 

Διαφήμιση
Διαφήμιση