HomePost ItΟι παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Οι παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις 29 Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη Δευτέρα 29/6 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κεκλεισμένων των θυρών,όπου συζητήθηκαν σοβαρά θέματα, που αφορούν τον δοκιμαζόμενο Hρακλειώτικο λαό, αλλά χωρίς αυτόν.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Βρύσαλης,στην αρχή της συνεδρίασης, τοποθετήθηκε πάνω στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από κυβέρνηση και δημοτική αρχή:

«Από το ξέσπασμα της πανδημίας, η δημοτική αρχή προσπαθεί να φιλοτεχνήσει υπεύθυνο και φιλολαϊκό προφίλ, με “ασπιρίνες” ενάντια στις συνέπειες για τον λαό. Το κράτος βρέθηκε, όπως πάντα, μακριά από τις ανάγκες του λαού. Άοκνη ήταν η συμβολή του Δήμου στο κουκούλωμα των μεγάλων ελλείψεων, ειδικά στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην προσπάθεια να φορτώσει τα βάρη στον λαό. Προβάλλει την ατομική ευθύνη για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, ενώ εξαφάνισε την κρατική ευθύνη, άρα και του Δήμου.

Το έργο του Δήμου κατά την πανδημία, που διαφημίζει η δημοτική αρχή, ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς και του φιλότιμου των εργαζομένων του Δήμου, σε συνθήκες άγχους και έντασης, λόγω της υποστελέχωσης, που είναι φανερή ακόμα και σε συνθήκες «κανονικότητας». Στην πράξη αποδείχθηκε οαντιλαϊκός ρόλος του Δήμου, στην παραπέρα σύμπραξη με ιδιώτες, στη φορομπηξία,σε προσλήψεις συμβασιούχων με κουτσουρεμένα δικαιώματα για αντιμετώπιση πολλαπλάσιων αναγκών, την παραπέρα ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, τη στήριξη της τηλε-εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας, την καταστρατήγηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε εργασιακούς χώρους και σχολεία.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής για την επόμενη μέρα είναι να παίξει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο του «Δήμου επιχειρηματία», ως διαχειριστήςτης εμπορευματοποιημένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με διεύρυνση των φορολογικών του ευθυνών (πχ, ΕΝΦΙΑ), στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και το παράκτιο «φιλέτο» της Ν. Αλικαρνασσού, με τη μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού εσωτερικών, τονίζει τη σημασία της τοπικής διοίκησης στην επίτευξη της “κοινωνικής συνοχής” και την υλοποίηση της ανάπτυξης.

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή θυσίασαν την πειθαρχημένη στάση του λαού κατά την καραντίνα, τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

Ειδικά στην περιοχή μας, με την απελευθέρωση των αερομεταφορών και του τουρισμού, με τους όρους που επιβάλλουν οι μεγαλοξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες και οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, δημιουργείταιμεγάλη ανησυχία και κίνδυνος για τον λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό – επισιτισμό, τις μεταφορές, στους ίδιους τους επισκέπτες. Η ευθύνη βαραίνει διαχρονικά κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές για την καλλιέργεια του αφηγήματος του “τουρισμού – βαριάς βιομηχανίας της χώρας”, στηρίζοντας μια ανισόρροπη ανάπτυξη, της οποίας τα αδιέξοδα και τη νέα κρίση θα προσπαθήσουν να φορτώσουν πάλι στον λαό.

Οι κομμουνιστές, μέσα στον λαό, αλλά και μέσα στα όργανα διοίκησης, από την πρώτη στιγμή στάθηκαν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό. Με τημαχητική στάση του ΚΚΕ την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας κρατήθηκε η ελπίδα ζωντανή, κρατήθηκε ψηλά η σημαία του αγώνα για την προστασία του λαού, ανατράπηκαν ψευτοδιλλήματα όπως “προστασία της δημόσιας υγείας ή επανεκκίνησης της οικονομίας;”. Συνεχίζουμε, γιατί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιθανόκαι, παρά τα όσα λένε κυβέρνηση και δημοτική αρχή, η περίοδος της καραντίνας δεν αξιοποιήθηκε για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, και ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να υπερασπιστεί την υγεία του, το εισόδημά του, τα δικαιώματά του.»

Στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν σειρά από σοβαρά θέματα, όπως ζητήματα σχολικής στέγηςκαι ειδικά για την προσχολική αγωγή,στην κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ, που συνεχίζει από κει που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

• Συμφωνία – Πλαίσιο για εκπόνηση μελετών σχολικών κτηρίων.Πρόκειται για κραυγαλέα παραχώρηση από τη δημοτική αρχή, του συνόλου των μελετών και έργων κατασκευής σχολικών αιθουσών. Ουσιαστικά, προωθείται αποφασιστικά η ιδιωτικοποίηση του τομέα της κατασκευής σχολικών κτηρίων, με επίκληση της επιτάχυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών και ομολογώντας άλλη μια φορά τη συμφωνία της με την προσχεδιασμένη υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας.

• Γνωμοδότηση για λειτουργία παραρτημάτων σε νηπιαγωγεία.Πρόκειται για επικύρωση και νομιμοποίηση, από πλευράς Δήμου, της κυβερνητικής πολιτικής στοιβάγματος νηπίων, συγχωνεύσεων τμημάτων,αύξησης του ελάχιστου αριθμού νηπίων για δημιουργία τμημάτων, της αύξησης του μέγιστου αριθμού νηπίων ανά τμήμα, της πολιτικής των λυόμενων αιθουσών σε προαύλιους χώρους σχολείων, που εγκυμονεί τεράστια προβλήματα παιδαγωγικά, ασφάλειας και δημόσιας υγείας, ενόψει νέας έξαρσης της πανδημίας.Έχει μεγάλη ευθύνη η δημοτική αρχή για την προβληματική έως αδύνατη εφαρμογή του Προγράμματος Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο,που είναι στον “αέρα”, αφήνοντας ξεκρέμαστα εκατοντάδες νέα ζευγάρια που δε μπορούν να γράψουν τα νήπιά τους πουθενά, που δεν έχουν καμία ενημέρωση από τον Δήμο, αλλά ταυτόχρονα, βλέπουν ακόμα οικόπεδα εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται σχολικές αίθουσες νηπιαγωγείων για τον Σεπτέμβρη!

Συζητήθηκαν κι άλλα σοβαρά θέματα, στα περισσότερα των οποίων υπήρξε ταύτιση των θέσεων δημοτικών παρατάξεων –πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης»– με τη δημοτική αρχή:

• Καθιέρωση ως 24ωρης υπηρεσίας της Δ/νσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής. Πρόκειται για διάταξη “λαγό” της δημοτικής αρχής στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, κατ’ εφαρμογή της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ο τρόπος που εφαρμόζεται το μέτρο,δρα ως πολιορκητικός κριός για την καταστρατήγηση ωραρίου, αργιών και επιπλέον αμοιβών.Η«Λαϊκή Συσπείρωση» την καταψήφισε και αντιπρότεινε –αν επιμένουν στην 24ωρη δυνατότητα λειτουργίας– την πρόσληψη προσωπικού και την υπηρεσία του με βάρδιες.

• Μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτη, Απρίλη και Μάη. Η εφαρμογή του μέτρου έγινε όπως ακριβώς αποφάσισε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ. Είναιμέτρο υποτιθέμενης στήριξης των αυτοαπασχολούμενων. Η δημοτική αρχή, ενώ διατυμπανίζει τη “στήριξη των επαγγελματιών”, δεν παίρνει καν το στοιχειώδες μέτρο της απαλλαγής από δημοτικά τέλη για το 2020. Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε, καταδεικνύοντας όμως, πως σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ουσιαστική ανακούφιση για τους αυτοαπασχολούμενους.Δεν αρκούν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα ή που δεν αναιρούν –τουλάχιστον– τη φορομπηχτική και εισπρακτική πολιτική του Δήμου εναντίων τους.

• Παράταση εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου τηςΔΕΥΑΗ. Η δημοτική αρχή πανηγυρίζει επειδήεισηγείται παράταση του κοινωνικού τιμολογίου που όμως πρακτικά, αφορά μόλις 200-300 νοικοκυριά (θεωρητικά ως 1.000), ενώ, με ακέραια δική της πολιτική ευθύνη εσκεμμένα ή εξ αμελείας, η ΔΕΥΑΗ απειλεί με μηνύματα ακόμα και ξενοδοχοϋπάλληλους με διακοπή παροχής νερού, όταν καλούνται να «βγάλουν» τηχρονιά με μερικές εκατοντάδες ευρώ! Αποδεικνύεται πόσο εχθρική για τον λαό είναι η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, όπως της ύδρευσης, με την οποία συμφωνούν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, ενώ το πόσιμο νερό θα έπρεπε να διανέμεται ως κοινωνικό αγαθό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την εισήγηση, καταδεικνύοντας, όμως, πως δεν αποτελεί ουσιαστική ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά και προειδοποιώντας να μην επιχειρηθεί διακοπή υδροδότησης σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

• Μετακίνηση της λαϊκής αγοράς Ν. Αλικαρνασσού.Η μεσοβέζικη «λύση» της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς σε οδό δίπλα στις φυλακές,δείχνει πόσο σαθρά είναι τα εμπόδια που ορθώνει η κυβέρνηση στη μόνιμη εγκατάστασή της στο ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου μπροστά από τις φυλακές, τάχα για λόγους ασφαλείας. Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την εισήγηση, επαναφέροντας την πάγια θέση της για οριστική μεταφορά της λαϊκής αγοράς στο ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου δυτικά των φυλακών, που θα αποσυμφορήσει τη συνοικία,θα διαθέτει υποδομές τήρησης των μέτρων υγιεινής και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του Δήμου προς πωλητές και καταναλωτές.

Επισήμανε, δε,ότι η δημοτική αρχή,πρέπει εδώ και τώρα να ξεκινήσει τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου,ξεπερνώντας εμπόδια, τεχνικά ή γραφειοκρατικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση