HomeHL-9Οργή και αγανάκτηση από τους επιχειρηματίες εστίασης και καφέ

Οργή και αγανάκτηση από τους επιχειρηματίες εστίασης και καφέ

Ψήφισμα στον υπουργό Τουρισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους επιχειρηματίες εστίασης και καφέ του Ηρακλείου εξαιτίας της κατάστασης που βιώνουν τον τελευταίο καιρό λόγω κορωνοϊού.

Σήμερα τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο του Ηρακλείου έβαλαν… λουκέτο ως μέτρο διαμαρτυρίας για την αυστηρή επιβολή προστίμων ζητώντας για μία ακόμα φορά τον επαναπροσδιορισμό του μέτρου των αποστάσεων από 2τμ ανά άτομο σε 1 τμ ανά άτομο.

Μάλιστα, στις 2 το μεσημέρι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στη παραλιακή.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ένωσαν τις… φωνές τους για να δοθούν εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.

Στο πλευρό τους ήταν το ΕΚΗ αλλά και η ΟΕΒΕΝΗ.

Το ψήφισμα

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως καλά γνωρίζετε, ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της εστίασης μπήκαν σε μία περίοδο αναδιοργάνωσης προκειμένου να εφαρμόσουν τα μέτρα της Κυβέρνησης που σκοπό έχουν την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μετά από πυρετώδεις ετοιμασίες οι επισιτιστικές επιχειρήσεις ανέβασαν ρολά όμως οι ιδιοκτήτες ήταν και εξακολουθούν να είναι σοβαρά προβληματισμένοι για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των επιχειρήσεων τους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αγωνιούν για την επιστροφή στα καθήκοντά τους, όταν και αν οι συνθήκες το επιστρέψουν.

Κύριε υπουργέ,

Ο κλάδος μας απασχολεί πάνω από 30.000 εργαζόμενους σε επίπεδο Κρήτης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού και από τα έσοδά μας διαχέεται ρευστό σε ολόκληρη την οικονομία (κράτος, προμηθευτές, έμποροι, εργαζόμενοι κτλ). Η λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα από την πολιτεία (πρόστιμα) αποτελεί τη χαριστική βολή οδηγώντας μας, σε περισσότερα λουκέτα και απολύσεις.

Τα καταστήματά μας λειτουργούν σήμερα με το 36% της δυναμικότητάς τους. Είναι επιτακτική η ανάγκη, να καταργηθεί η αναλογία ενός ατόμου ανά δύο τετραγωνικά μέτρα, με την προϋπόθεση της τήρησης των αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων όπως ισχύει σήμερα.

Όλο ακούμε λόγια αλλά πράξεις και στήριξη δεν έχουμε από κανέναν.

Σήμερα, κλείσαμε τα καταστήματά μας για 24 ώρες ως μία ένδειξη διαμαρτυρίας. Είναι η ύστατη προσπάθεια που κάνουμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα για την επιβίωση του κλάδου μας.

Με αφορμή την σημερινή σας επίσκεψη στο Ηράκλειο, σας καταθέτουμε το παρόν ψήφισμα με τα αιτήματά μας ώστε να τα προωθήσετε προς τα αρμόδια Υπουργεία και να πιέσετε να δοθούν λύσεις.

Τα αιτήματά μας είναι τα παρακάτω:

  1. Επαναπροσδιορισμός του μέτρου 2μ. ανά άτομο σε 1μ./άτομο (Αγγλία, Ιταλία έχουν ήδη 1τμ/ανά άτομο)
  2. Μείωση σε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές
  3. Μείωση ενοικίων μέχρι τον Απρίλιο του 2021
  4. Ενιαίο ΦΠΑ στο 6% έως τον Απρίλιο του 2021
  5. Εύκολη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού συστήματος

*Σας καταθέτουμε συμπληρωματικά μία κάτοψη εξωτερικού χώρου επιχείρησης ως παράδειγμα ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των επιχειρήσεων μας. Το τοπογραφικό αποδεικνύει ότι μπορεί να μειωθεί η αναλογία σε 1τμ ανά άτομο τηρώντας στο ακέραιο τις αποστάσεις που έχουν αποφασιστεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση