HomeHL-9Στη δημοσιότητα τα καταλύματα καραντίνας: Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη

Στη δημοσιότητα τα καταλύματα καραντίνας: Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη

Δύο σε Χερσόνησο και μία στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού με τα ξενοδοχεία, τα οποία θα λειτουργούν ως καταλύματα καραντίνας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πρόκειται για ξενοδοχεία, τα οποία θα μισθωθούν από το κράτος για την αποκλειστική διαμονή φυσικών προσώπων, τα οποία θα διαγνωσθούν θετικά στον κορωνοϊό.

Η απόφαση περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης. Οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στη Χερσόνησο και η άλλη Χανιά.

Δείτε εδώ τη λίστα.

Τα συγκεκριμένα καταλύματα αφορούν όλες τις περιφερειακές ενότητες και τα νησιά της Ελλάδας, τα οποία προετοιμάζονται για το περαιτέρω «άνοιγμα» του τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των παραπάνω ξενοδοχείων, κάθε κατάλυμα είναι υποχρεωμένο να διατηρεί και δωμάτια καραντίνας.

Συγκεκριμένα, για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Στόχος των παραπάνω μέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, είναι η «ασφαλής επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού» και η «εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας».

Το 67% των αναγκών σε ξενοδοχεία καραντίνας, σε 59 περιφερειακές ενότητες, έχει καλυφθεί έως τώρα

Το 67% των αναγκών σε ξενοδοχεία καραντίνας, σε 59 περιφερειακές ενότητες, έχει καλυφθεί έως τώρα σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Τουρισμού. Ένα επιπλέον ποσοστό 11% αναμένεται να έχει καλυφθεί έως την Τρίτη, 30 Ιουνίου, σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικές στην ηπειρωτική χώρα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του υπόλοιπου 22%, θα εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το σχέδιο θα προβλέπει – σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες – ότι τουριστικές περιοχές που δεν έχουν ακόμα ξενοδοχεία καραντίνας θα καλύπτονται από όμορες περιοχές. Για παράδειγμα η Σύμη από τη Ρόδο, οι μικρές Κυκλάδες από τη Νάξο και ούτω καθεξής.

Η Υπουργική Απόφαση με την οποία δημοσιοποιείται η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα τα οποία μισθώνονται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού, ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία καραντίνας θα έχει οριστικοποιηθεί έως την 1η Ιουλίου, όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Όταν θα καλυφθούν οι ανάγκες για ξενοδοχεία καραντίνας για το σύνολο της χώρας, αίρεται η υποχρέωση των ξενοδοχείων να έχουν κενά δωμάτια για τη φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων Covid. 

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία, ειδικά τα πολυτελείας, θα διατηρήσουν δωμάτια καραντίνας καθώς ένας τουρίστας που μένει σε πεντάστερο δύσκολα θα μείνει σε δωμάτιο των 30 ευρώ.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το sputniknews.gr, από την 1η Ιουλίου αναμένεται η πλήρης «απελευθέρωση» των αφίξεων από το εξωτερικό, με εξαίρεση εννέα χώρες, για τις οποίες θα ισχύσει απαγόρευση πτήσεων.

Βρετανία
Σουηδία
ΗΠΑ
Ρωσία
Ισραήλ
Καθώς και:

Κατάρ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σαουδική Αραβία
Βόρεια Μακεδονία

Όσοι, λοιπόν, έρχονται στην Ελλάδα θα συμπληρώνουν μία συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) μέσω διαδικτύου ή εφαρμογής ή και σε χαρτί, καθώς και τα στοιχεία επαφής τους.

Θα υποβάλλονται, παράλληλα, σε δειγματοληπτικά τεστ, και όσοι βγαίνουν θετικοί στην COVID-19 θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση