HomeHL-9Κορωνοϊός: 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας

Κορωνοϊός: 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας

3343 συνολικά- Η εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξημένα ήταν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 26 Ιουνίου στη χώρα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κανείς νέος θάνατος που να σχετίζεται με τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 22 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3343, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

745 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1861 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 3 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

10 από τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 από τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό. Επτά εκ των οποίων σχετίζονται με πτήσεις που έφτασαν στη χώρα μας από το εξωτερικό και τρία ακόμη πέρασαν τα σύνορα στον Προμαχώνα.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα την 1η Ιουλίου

Η πληροφορία αυτή έχει τη σημασία της, δεδομένου πως η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό την 1η Ιουλίου. Όπως σημείωσε για το θέμα το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, το πάνω και πέρα από οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκεται η δημόσια υγεία.

«Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού». Αυτό το μήνυμα έστειλε από την Ζάκυνθο προς όλους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επιθεώρησε από κοντά την τήρηση των μέτρων προστασίας των επιβατών στον Διεθνή Αερολιμένα Ζακύνθου. Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να επισκεφτεί και τα 18 αεροδρόμια, τα οποία θα ξεκινήσουν να υποδέχονται επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.

Οι προβληματισμοί σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού και τον κορωνοϊό

Ερωτηθείς για τους προβληματισμούς από το άνοιγμα του τουρισμού ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι δύο είναι οι εκδοχές. Αρχικά να έρθουν τουρίστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να υπερφορτώσουν το σύστημα υγείας και έπειτα να έρθουν νεώτεροι που είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, o Ηλίας Μόσιαλος ότι «αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες προστατευτούν, τότε το ρίσκο μπορεί να περιοριστεί. Αλλιώς θα πρέπει πάμε σε μια κατάσταση που να κρατάμε τα σύνορα κλειστά μέχρι τον Οκτώβριο μόνο εμείς στην ΕΕ».

Κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα τα υπόλοιπα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Από τα υπόλοιπα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, 4 εντοπίζονται στην Καστοριά, 3 στη Θεσπρωτία, 2 στην Αττική και από 1 σε Ξάνθη, Ροδόπη, και Αλεξανδρούπολη.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πάντως την Πέμπτη, ότι «τα φαινόμενα στην Ξάνθη είχαν να κάνουν και με την ενημέρωση ορισμένων ομάδων που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται έγκαιρα και γίνεται ιχνηλάτηση δεν με ανησυχούν σε αυτό το επίπεδο. Αν δούμε, όμως, 100 εστίες στη χώρα που δημιουργούν νέα περιστατικά θα υπάρξει ανησυχία».

«Απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Απόλυτη ασφάλεια μπορείς να έχεις μόνο αν είσαι νησί όπως η Νέα Ζηλανδία και κλείσεις τα σύνορά σου, να μην σε νοιάζει ο τουρισμός» πρόσθεσε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση