HomePost ItΣωκράτης Βαρδάκης: «Ο αγροτικός κόσμος της χώρας συνεχίζει να μένει αόρατος από μέτρα στήριξης»

Σωκράτης Βαρδάκης: «Ο αγροτικός κόσμος της χώρας συνεχίζει να μένει αόρατος από μέτρα στήριξης»

Με ερώτηση στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Πέλλας, Τζάκρη Θεοδώρας, κατέθεσαν Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014,καθώς και για αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, το τέλος επιτηδεύματος αφορά σε ένα οριζόντιο τέλος, το οποίο εφαρμόστηκε το 2011, κατόπιν πιέσεων της τρόικας προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή λόγω αδυναμίας περιορισμού της με άλλα πιο δίκαια μέσα. Από την επιβολή αυτού του τέλους εξαιρέθηκαν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια της συνταξιοδότησής τους κατά το 65ο έτος. Επί ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχτηκαν επιπλέον από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Από φέτος και βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας θα κληθούν να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014 (ολοκληρώνεται η 5ετία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ) και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (ολοκληρώνεται επίσης η 5ετία τους). Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένος αριθμός αγροτών θα κληθεί να καταβάλει φέτος ένα τέλος το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και μάλιστα εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που προκάλεσε μέχρι τώρα η πανδημία του κορωνοϊού.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Ο αγροτικός κόσμος έμεινε χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης εν μέσω πανδημίας. Απάθεια έδειξε η Κυβέρνηση και μετά το πέρας της πανδημίας, αφού δεν φρόντισε να στηρίξει και να ανακουφίσει τους αγρότες, με κανένα μέσο. Ταυτόχρονα τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, έχουν πλήξει τους παραγωγούς, οι οποίοι μέσα σε όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναλγησία της Κυβέρνησης που έχει επιλέξει να κλείσει τα αυτιά και τα μάτια της απέναντι στα προβλήματα τους. Οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Καλούμε την Κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει σαφές ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις της, η ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, τουλάχιστον να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014,καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, από το τέλος επιτηδεύματος, δίνοντας τους με αυτό τον τρόπο ανάσα και κίνητρο να συνεχίσουν».

Διαφήμιση
Διαφήμιση