HomeHL-9Στις 20 Ιουλίου οι Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στις 20 Ιουλίου οι Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σπανουδάκης: Το πανεπιστήμιο «φάρος» στην έρευνα και τη διδασκαλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επί σειρά ετών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας ενώ έχει αναγνωριστεί για την ποιότητα του και διεθνώς. Ένας από τους διαρκής στόχους παραμένει διαχρονικά η διατήρηση αλλά και διαρκής αναβάθμιση της ποιότητάς του έτσι ώστε να συνεχίζει να αποτελεί έναν «φάρο» στην έρευνα και την διδασκαλία.

Πρόκειται για την βασική στόχευση για τα επόμενα χρόνια, με παράλληλη ανάπτυξη σε τομείς υποδομών που ιδιαίτερα για τις υποδομές του Ρεθύμνου έχουν δρομολογηθεί με την επομένη τετραετία να είναι η κρίσιμη για την υλοποίησή τους.

Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM o Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής  Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και εκ νέου υποψήφιος στις ερχόμενες Πρυτανικές εκλογές που προκηρύχθηκαν χθες για τις 20 Ιουλίου μετά την έκτακτη σύγκληση  της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώ δύο θα είναι τα σχήματα που θα διεκδικήσουν την Πρυτανεία , το ένα υπό τον νύν πρύτανη Παναγιώτη Τσακαλίδη , καθηγητή στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και το άλλο υπό τον καθηγητή Γεώργιο Κοντάκη, καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κος Σπανουδάκης θα είναι ξανά υποψήφιος με το σχήμα του καθηγητή Ιατρικής Γεώργιου Κοντάκη και όπως τόνισε ο ίδιος διαρκής στόχευση  παραμένει η ανάπτυξη μεγάλων έργων στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και η περαιτέρω ανάδειξη του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα

Αναφερόμενος στη βασική στόχευση για το ακαδημαϊκό ίδρυμα την επόμενη τετραετία, ο κος Σπανουδάκης επεσήμανε: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένας μεγάλος οργανισμός , πρωτοποριακός  που κρατά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  που πάντοτε είχε. Οι στοχεύσεις είναι πολλές με βασική να είναι ένα πανεπιστήμιο που αποτελεί φάρο στην έρευνα και την διδασκαλία σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Για ένα πανεπιστήμιο που διοικείται δημοκρατικά , που αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα , το εκπαιδευτικό , το ερευνητικό και σε επίπεδο των υποδομών. Αυτές είναι  οι επιδιώξεις μας που αναλύονται σε όλα τα εργαλεία που θα έχουμε για τις πετύχουμε».

Περαιτέρω έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια διεθνώς, ωστόσο όπως επεσήμανε ο κος Σπανουδάκης:  «Δεν επαναπαυόμαστε σε όσα ήδη έχουμε κατακτήσει. Κοιτάζουμε το μέλλον και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν ότι το Πανεπιστήμιο θα είναι για πάντα ένας φάρος πρωτοποριακής έρευνας , ένας εκπαιδευτικός χώρος, ένας αξιοπρεπής χώρος εργασίας για τους εργαζομένους του, που θα δίνει προοπτικές στους καθηγητές του να βελτιώσουν την προσφορά, την διδασκαλία, την έρευνά τους. Ένας χώρος που θα μπορεί να ελκύει τους καλύτερους καθηγητές και καθηγητές. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στις προϋποθέσεις που πρέπει να δημιουργήσουμε ώστε οι καλύτεροι φοιτητές από όλη την χώρα και οι καλύτεροι καθηγητές που κάνουν αιτήσεις για να βρουν εργασία, δεν θα πάνε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη αλλά θα έρθουν στην Κρήτη στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο για να στελεχώσουν τις δικές μας δομές».

Τετραετία υλοποίησης για τις υποδομές του Ρεθύμνου

Αναφορικά με τις υποδομές και την εξέλιξη καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή τους , η επόμενη τετραετία , ιδιαίτερα για τις υποδομές της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου στο Ρέθυμνο θα είναι μια περίοδος που όλα όσα έχουν δρομολογηθεί θα ξεκινήσουν πλέον να υλοποιούνται, όπως επεσήμανε ο κος Σπανουδάκης. «Στον τομέα των υποδομών βρισκόμαστε σε μια ενδιάμεση κατάσταση όπου πάρα πολλά πράγματα έχουν δρομολογηθεί , πράγματα τόσο σημαντικά όσο και η ίδια η ύπαρξη του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο. Έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν έχουν κλείσει διότι δεν έχουν υπογραφεί. Η τετραετία που έρχεται είναι η κρίσιμη τετραετία ώστε όσα έχουμε υποσχεθεί να τα δούμε να γίνονται και πράξη. Τα έργα είναι πάρα πολλά για το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο . Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα είναι θηριώδες» υπογράμμισε ο Αντιπρύτανης του ιδρύματος.

Τα έργα του Ρεθύμνου

Ενδεικτικά , όπως εξήγησε ο κος Σπανουδάκης τα έργα που δρομολογούνται για το Ρέθυμνο και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης είναι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητικών κατοικιών, η αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου που θα δώσουν μια νέα και αναγκαία υποδομή τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην πόλη του Ρεθύμνου, η κατασκευή του κτηρίου της διοίκησης όπου θα στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες του  ιδρύματος, η κατασκευή του πεζόδρομου που θα συνδέει την Πανεπιστημιούπολη με το στρατόπεδο Θεοδωράκη και συνεπώς και την πόλη του Ρεθύμνου αλά και την κατασκευή Πειραματικών σχολείων σε έκταση του Πανεπιστημίου η οποία έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ρεθύμνης.

Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί και στον περιβάλλοντα χώρο με ανάπτυξη πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων καθώς και παραγωγή ενέργειας μέσω εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων.

Σχολή Τουρισμού και προσθήκη νέου τμήματος

Στις κύριες στοχεύσεις για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνεται και το άνοιγμα του διαλόγου με την κοινωνία που θα περιλαμβάνει την προοπτική ανάπτυξης νέου ακαδημαϊκού τμήματος, ενώ αντικείμενο της συζήτηση θα αποτελέσει και η ίδρυση της Σχολής Τουρισμού που αποτελεί ένα από τα ζητούμενα τα τελευταία χρόνια. «Αυτό που υπάρχει στις σκέψεις μας είναι να συζητήσουμε με την κοινότητα και να δούμε το κομμάτι της ακαδημαϊκής ανάπτυξης του ιδρύματος ενδεχομένως με την προσθήκη ενός νέου τμήματος ειδικά εδώ στο Ρέθυμνο. Θέλουμε να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να συναποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα ακαδημαϊκά πράγματα στο Πανεπιστήμιο. Ασφαλώς και η Σχολή Τουρισμού θα αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου αυτού» υπογράμμισε ο κος Σπανουδάκης.

Ενισχύεται με 19 άτομα προσωπικό το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Θετική εξέλιξη αποτελεί η ενίσχυση του ακαδημαϊκού ιδρύματος με 19 άτομα προσωπικό που θα προστεθούν στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Κρήτης δίνοντας έτσι σημαντική ανάσα σε ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τα τελευταία δώδεκα χρόνια και δεν είναι άλλο από την στελέχωση. Όπως εξήγησε ο κος Σπανουδάκης οι συνταξιοδοτήσεις έχουν αποψιλώσει και τις υπηρεσίες του Ρεθύμνου με την Σύνοδο των Πρυτάνεων να επιμένει με διαρκή αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία για την ενίσχυση του ΑΕΙ με προσωπικό. Όπως τόνισε ο κος Σπανουδάκης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι «δύσκολα διαχειρίσιμη».

Ωστόσο, τόνισε οι συντονισμένες ενέργειες έχουν φέρει αποτελέσματα και συγκεκριμένα: «Έχουμε κάνει ενέργειες και συνεχίζουμε να κάνουμε ώστε να μην αφήσουμε το Πανεπιστήμιο στην τύχη του. Ήδη στο Ρέθυμνο έχουν ενταχθεί επτά υπάλληλοι από διαδικασία μετατάξεων που έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. ΟΙ υπάλληλοι αυτοί στελέχωσαν ζωτικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου και αν σήμερα λειτουργεί , λειτουργεί χάρη και στη δική τους συνεισφορά»

Μιλώντας για τους 19 νέους υπαλλήλους εκ των οποίων οι 9 θα στελεχώσουν το ακαδημαικό ίδρυμα στο Ρέθυμνο , ο κος Σπανουδάκης τόνισε: «Ο πρώτος κύκλος της κινητικότητας ολοκληρώνεται και συνολικά 19 νέοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο, δέκα στο Ηράκλειο και εννέα στο Ρέθυμνο. Ωστόσο η υπόσχεση της Πολιτείας για αντικατάσταση των αποχωρούντων  έστω στη βάση ένας προς δέκα δεν έχει ποτέ τηρηθεί για το πανεπιστήμιο. Έχουν αποχωρήσει πάνω από 150 υπάλληλοι και φοβάμαι ότι δεν έχει έρθει κανένας και αυτό συμβαίνει εδώ και δώδεκα χρόνια. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει επιληφθεί του θέματος , έχει καταστήσει γνωστό στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου το πρόβλημα που διογκώνεται μέρα με τη μέρα και πιστεύουμε ότι η Πολιτική Ηγεσία θα αναλάβει πρωτοβουλίες  προς την επούλωση αυτής της βαθιάς πληγής. Και εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διότι στέλνουμε διαρκώς αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας και Εσωτερικών ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις , εκεί που έχουμε άμεσα ανάγκη σε διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης και φυσικά πολλές από αυτές είναι στο Ρέθυμνο».

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση