HomeΚΟΣΜΟΣΆγκυρα κατά Κουρτς: Η στάση της Αυστρίας δεν διαφέρει από της Ελλάδας

Άγκυρα κατά Κουρτς: Η στάση της Αυστρίας δεν διαφέρει από της Ελλάδας

H δήλωση του Χαμί Ακσόι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η χώρα αυτή που κλείνει τα σύνορά της πρώτα, και κυρίως, στους αιτούντες άσυλο και σχεδιάζει ακόμη και την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα, παραβιάζει τις κοινές μας αξίες με την ΕΕ και την ανθρωπότητα, τις βασικές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση της Γενεύης».

Την ενόχληση της Άγκυρας για τη συνέντευξή του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην Καθημερινή της Κυριακής εξέφρασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Αναλυτικά η δήλωση του Χαμί Ακσόι

«Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει κάνει ατυχείς δηλώσεις σε ελληνική εφημερίδα σχετικά με τους αιτούντες άσυλο αμέσως μετά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Αυτή η χώρα, η οποία έκλεισε τα σύνορά της στους αιτούντες άσυλο από την αρχή και μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία τείχους στα σύνορα, ενεργεί κατά των κοινών αξιών της ΕΕ και της ανθρωπότητας, βασικές συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.

«Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ο FRONTEX, στα οποία συμμετέχουν και οι Αυστριακοί, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τις προαναφερθείσες συμφωνίες και το δίκαιο της ΕΕ, να παρέχουν προστασία στους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στα σύνορά τους, να απέχουν από πιέσεις και απάνθρωπη μεταχείριση απέναντί τους.

«Στην πραγματικότητα, η θέση της Αυστρίας στους αιτούντες άσυλο δεν διαφέρει καθόλου από τη στάση της Ελλάδας, της οποίας οι απάνθρωπες μεταχειρίσεις έναντι των αιτούντων άσυλο στα σύνορά μας, αποτυπώνονται σε αναμνήσεις.

«Συμβουλεύουμε τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, να διαβάσει προσεκτικά τη δήλωση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Mijatovic, με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2020.

«Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των προσφύγων δεν είναι επιλογή, αλλά ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη μέλη».
skai.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση