HomeHL-GreeceΠανελλαδικές 2020: Σε Φυσική και Λατινικά εξετάζονται οι υποψήφιοι

Πανελλαδικές 2020: Σε Φυσική και Λατινικά εξετάζονται οι υποψήφιοι

Πού ανεβαίνουν και πού υποχωρούν οι βαθμολογίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας με το μάθημα της Φυσικής (νέο σύστημα).

Οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα εξετάζονται στη Φυσική (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Πού ανεβαίνουν και πού υποχωρούν οι βαθμολογίες

Ενα πρότυπο για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις στο μέλλον έδωσε η πρώτη εβδομάδα της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας για την είσοδο στα ΑΕΙ της χώρας, στη διάρκεια της οποίας κανείς δεν προσπάθησε να ανεβάσει ή να ρίξει χαμηλά το συναισθηματικό «θερμόμετρο» των υποψηφίων. Ούτε φαινόμενα αμφισβητούμενων θεμάτων εφέτος στις Θετικές Επιστήμες (αναμένουμε βέβαια τη Φυσική και τη Χημεία την ερχόμενη εβδομάδα) ούτε «περίεργα» θέματα στα Μαθηματικά ή στη Γλώσσα. Θέματα λογικά, που δεν ωθούν πολλά παιδιά σε  επιδόσεις «κάτω από τη βάση», ενώ παράλληλα ξεχωρίζουν τους μέτριους υποψηφίους από τους άριστους.

Στα συμπεράσματα των πρώτων ημερών της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας, οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες φαίνεται ότι ανέβασαν κατακόρυφα τις απαιτήσεις τους, με τις Θετικές Επιστήμες αλλά και τη Βιολογία στην αντίθετη «όχθη» να προσφέρουν βατά, κατανοητά και χωρίς προβλήματα θέματα.

Δυσκολίες στη Γλώσσα και στα Αρχαία

Ετσι, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός Γ. Χατζητέγας, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, που εφέτος για πρώτη χρονιά συνεξετάστηκαν, «η νέα δομή της διαδικασίας δυσκόλεψε τους υποψηφίους και οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο συγκεκριμένο μάθημα, που είναι κοινό για όλους».

Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έχουν ήδη εξεταστεί τα  τρία μαθήματα από τα τέσσερα που απαιτούνται, κάτι που δείχνει μια πρώτη εικόνα της βαθμολογικής κίνησης στην επιστημονική αυτή κατεύθυνση. Στα Αρχαία Ελληνικά οι εξετάσεις ήταν σαφώς δυσκολότερες από πέρυσι, με το κείμενο από την Πολιτεία του Πλάτωνα το οποίο επελέγη από νέα κομμάτια της ύλης (και συγκεκριμένα την ενότητα 9) που προστέθηκαν εφέτος, ενώ απαιτητική ήταν και η Κοινωνιολογία, για την οποία όμως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με άλλη χρονιά, καθώς εξετάζεται πρώτη φορά.

Πού θα σημειωθεί υποχώρηση

«Μπορούμε να πούμε ότι διαφαίνεται στις ανθρωπιστικές σπουδές μια μικρή τάση υποχώρησης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, αν και ευθεία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει καθώς τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας που παραδοσιακά δυσκολεύουν τους υποψηφίους δεν έχουν εφέτος συντελεστές βαρύτητας» λέει ο κ. Χατζητέγας.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς προβλήματα ή επιστημονικές αμφισβητήσεις ήταν εφέτος τα Μαθηματικά, τα οποία κάθε χρόνο δυσκόλευαν πολύ τους νέους και τα οποία εφέτος παρουσίασαν θέματα προσεκτικά επιλεγμένα, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα θέματα αυτά δεν θα φέρουν εκατοντάδες γραπτά «κάτω από τη βάση», αλλά θα δώσουν το προβάδισμα στους άριστους μαθητές, όπως πρέπει να κάνει ένα διαγώνισμα σοβαρής αξιολόγησης.

real.gr/ tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση