HomePost ItO Σωκράτης Βαρδάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

O Σωκράτης Βαρδάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

H κυβέρνηση να επιδείξει σοβαρότητα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ομαλής ενσωμάτωσης των προσφυγικών πληθυσμών που τελικά θα διαμείνουν στη χώρα μας, στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αλλά και τον ανθρωπισμό των χωρών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες ακόμη και όταν παλεύουν με τις δικές τους οικονομικές προκλήσεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα ασφάλειας. Ιδίως σήμερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πρόκληση του Covid 19.

Πάνω από 70 εκατομμύρια είναι οι γυναίκες, παιδιά και άνδρες που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις τα τελευταία χρόνια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θέλοντας να δείξει στους παγκόσμιους ηγέτες ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι μαζί με τους πρόσφυγες και ότι θα πρέπει να βρεθούν απτές λύσεις για τη διεθνή προσφυγική κρίση.

Με αυτό τον στόχο το 2016 ξεκίνησε η εκστρατεία για την ενημέρωση και παρότρυνση των κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση, «#WithRefugees», η οποία διήρκησε έως και τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε και υπεγράφη το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους πρόσφυγες, με συντριπτική πλειοψηφία (181 χωρών), αλλά χωρίς τις ψήφους των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας, η Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών Στόχος του είναι να βελτιωθεί η παγκόσμια διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το κείμενο του Συμφώνου περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς στόχους: την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται στις χώρες υποδοχής, την ενίσχυση της αυτονομίας των προσφύγων, την διεύρυνση της πρόσβασης σε λύσεις με τη βοήθεια τρίτων χωρών και τη δημιουργία στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους.

Ο κ. Βαρδάκης για τη σημερινή μέρα δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι μεταναστεύουν από τρίτες χώρες. Η χώρα μας παρά τα εσωτερικά προβλήματα και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταπεξέλθει σε αυτή την ειδική συνθήκη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε αξιοπρεπώς το μεταναστευτικό – προσφυγικό και δημιούργησε και το πρωτοπόρο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το οποίο είχε και απόλυτη επιτυχία όπου εφαρμόστηκε.

Ιδίως στην Κρήτη το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, διάδοχο του οποίου είναι το ΗΛΙΟΣ, το οποίο αφορά όσους έχουν πάρει άσυλο, αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό με τρόπο αξιοπρεπή για τους ανθρώπους που ήρθαν στο νησί, δίνοντας τα εφόδια για ενσωμάτωση στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Τη στιγμή αυτή δυστυχώς, με κινήσεις επιπόλαιες, όπως η κατάργηση και επανίδρυση Υπουργείου για τη Μετανάστευση, από τη σημερινή κυβέρνηση, η αδυναμία διαχείρισης και δίκαιου διαμοιρασμού των αιτούντων άσυλο στην επικράτεια, με αποτέλεσμα την ανισομερή κατανομή των βαρών σε βάρος συγκεκριμένων νησιών, αλλά και τα όσα είναι σε ισχύ από 1/6/2020, αφήνοντας οικογένειες ολόκληρες στο δρόμο, είδαμε τις συγκλονιστικές εικόνες στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση απέτυχε έως τώρα να διαχειριστεί το θέμα του μεταναστευτικού- προσφυγικού.

Επιπρόσθετα, οι αιτήσεις ασύλου που δεν έχουν εξεταστεί έχουν ξεπεράσει τις 100.000, μετά από δυόμιση μήνες lockdown, όμως και πριν, το Δεκέμβρη του 2019 υπήρχαν 70.000 εκκρεμή αιτήματα.

Η χώρα μας δίδαξε στον κόσμο την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, με τη στάση της τα προηγούμενα χρόνια.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα και να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ομαλής ενσωμάτωσης των προσφυγικών πληθυσμών που τελικά θα διαμείνουν στη χώρα μας, στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, χωρίς να προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και χωρίς να διαταράσσονται οι ισορροπίες των τοπικών κοινωνιών.»

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση