HomeHL-EconomyΑυξάνεται το stock των «κόκκινων» δανείων που καταλήγουν σε Διαχειριστές

Αυξάνεται το stock των «κόκκινων» δανείων που καταλήγουν σε Διαχειριστές

Στην τελική ευθεία ο νέος πτωχευτικός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα 30.817 εκατ. ευρώ έφτασαν τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που μεταβιβάστηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μόλις στο δ’ τρίμηνο, ο όγκος αυτών των δανείων ήταν 23.537 εκατ. ευρώ.

Σε μια συγκυρία, όπου ξαναφουντώνει η συζήτηση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και βρίσκεται στην τελική ευθεία ο νέος Πτωχευτικός, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι οι ξένοι διαχειριστές «απορροφούν» όλο και μεγαλύτερο όγκο τέτοιων δανείων.

Δάνεια προς επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 8.851 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τρίμηνου του 2020, από 6.400 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τρίμηνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 2.420 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 8.773 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τρίμηνου του 2020. Από τα δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 5.915 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η ονομαστική αξία των δανείων προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 79 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2020.

Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 2.374 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 5.647 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2020.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρουσίασε αύξηση κατά 2.456 εκατ. ευρώ κατά το α’ τρίμηνο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 16.319 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 294 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 11.833 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 2.119 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 4.436 εκατ. ευρώ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση