HomeHL-9Πανελλαδικές εξετάσεις: Για το βιβλίο και τη γραφή το θέμα της Γλώσσας

Πανελλαδικές εξετάσεις: Για το βιβλίο και τη γραφή το θέμα της Γλώσσας

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος, όσο και των επιμέρους αναφορών στην ενότητα της ποίησης «βλέπει» η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας στα θέματα της Γλώσσας με τα οποία έγινε η πρεμιέρα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Όπως επισημαίνει η ΟΕΦΕ «η θεματική ενότητα του «Βιβλίου» εντάσσεται στα διδακτέα θέματα των μικρότερων τάξεων του λυκείου, ενώ, ταυτόχρονα, συνδέεται και με την προτροπή της φιλαναγνωσίας σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός των κειμένων και των ερωτημάτων με την ειδική ενότητα της ποίησης προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος, όσο και των επιμέρους αναφορών σε αυτήν».

Στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών 2020 οι υποψήφιοι των γενικών Λυκείων κλήθηκαν να διαχειριστούν κείμενα για το βιβλίο, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο.

Συγκεκριμένα τα τρία κείμενα που τέθηκαν στους υποψηφίους είναι ένα απόσπασμα από κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ένα κείμενο του συγγραφέα μεταφραστή και εκδότη Κώστα Τσιρόπουλου από την Συλλογή Δοκιμίων «Η μόνωση ως συνομιλία» και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου.

Δείτε ΕΔΩ το θέμα της Γλώσσας για τους υποψηφίους με το νέο σύστημα.

Οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα κλήθηκαν να χειριστούν ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη από το ΒΗΜΑ με θέμα την ανάγνωση.

Δείτε ΕΔΩ το θέμα των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα

Χωρίς προβλήματα οι εξετάσεις στην Κρήτη

Ομαλά χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κρήτη. Όλα κύλησαν όπως είχαν προγραμματιστεί στην ώρα τους και χωρίς παρατράγουδα.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλη Καρτσωνάκη, τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους χωρίς καθυστερήσεις ενώ και οι υποψήφιοι προσήλθαν στα εξεταστικά τους κέντρα από νωρίς το πρωί.

Οι υποψήφιοι στην Κρήτη είναι συνολικά 6.179.

Από αυτούς, οι 4.882 είναι μαθητές των ΓΕΛ ενώ 1.297 οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Τα μέτρα λόγω κορωνοϊού

Όλα ήταν έτοιμα στα εξεταστικά κέντρα της Κρήτης για να υποδεχθούν τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο cretapost ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης «όλα τα σχολεία ήταν έτοιμα για τους υποψηφίους εδώ και ημέρες. Τα θρανία στις αίθουσες είχαν τοποθετηθεί ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ενώ είχαν παρθεί και όλα τα υπόλοιπα μέτρα ασφάλειας για τον κορωνοϊό».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση