HomeΚΡΗΤΗΓλυπτά για τον… El Greco στο Βενεράτο

Γλυπτά για τον… El Greco στο Βενεράτο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την παρουσίαση δέκα θαυμάσιων έργων τέχνης αφιερωμένα στο μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιείται για 8η φορά φέτος στο Βενεράτο δήμου Ηρακλείου. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο δήμος Ηρακλείου.

Το φετινό Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου με τη συμμετοχή δέκα καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Οι καλλιτέχνες όλες αυτές τις ημέρες φιλοτεχνούσαν τα έργα τους σε όγκους από μάρμαρο Γορτύνης και κρητικό πωρόλιθο, μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού. Το συμπόσιο είναι επισκέψιμο, με ελεύθερη είσοδο.

Οι καλλιτέχνες που μετέχουν στο συμπόσιο

Οι καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τα έργα τα οποία φιλοτεχνούν στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου Γλυπτικής 2014  είναι:

-Angel Picaporte Barroso  (Ισπανία)

-Pablo Costilludo Garsia Huertos (Ισπανία)

– Alessio Ranaldi (Ιταλία)

-Γιώργος Μωυσής  ( Κύπρος)

-Χρήστος Ρηγανάς  (από Καλαμάτα)

-Έφη Παπαργυρίου ( από Θεσσαλονίκη)

-Ιωσήφ Σηφάκης  ( από Γέργερη Ηρακλείου)

-Βασίλης Τριανταφυλλάκης  (από Άγιο Βασίλειο Ηρακλείου)

-Μανώλης Χαρκούτσης  ( από Βενεράτο Ηρακλείου)

-Νικηφόρος Βοσκάκης  ( από Ρέθυμνο)

Εκδήλωση λήξης του συμποσίου

Μια…μαγική βραδιά αναμένεται να ζήσουν όσοι βρεθούν στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Βενεράτου την Τετάρτη 2 Ιουλίου για την τελετή λήξης του διεθνούς συμποσίου Γλυπτικής.

Θα γίνει η παρουσίαση δέκα θαυμάσιων έργων τέχνης που φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στο συμπόσιο, αφιερωμένα στο μεγάλο Κρητικό καλλιτέχνη Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Και ανάμεσα στα γλυπτά του φετινού συμποσίου αλλά και παλαιότερων διοργανώσεων θα δοθεί συναυλία του συνόλου Νυχτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης με παραδοσιακή μουσική  και με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν εκπληκτικά κρασιά οινοποιείων της περιοχής και να περιηγηθούν στην έκθεση Εικαστικής Τέχνης από τους “theInspirartes”.

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ηρακλείου, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου  Ν. Ματζαπετάκης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συμποσίου και του εορτασμού των 400 χρόνων από το θάνατο του Greco, σήμερα Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 6.30  μ.μ. στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου Ηρακλείου θα γίνει εκδήλωση με  βασική ομιλήτρια τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη  και με θέμα «Θεοτοκόπουλος- Κορνάρος»

Σύντομο ιστορικό του συμποσίου

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής έχει γίνει μέχρι τώρα 8 φορές στο Βενεράτο, από το 2006 έως και το 2014. Έχουν πάρει μέρος καλλιτέχνες από 16 χώρες του κόσμου και συγκεκριμένα από τις Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Γαλλία, Μ. Βρετανία,  ΗΠΑ, Ρουμανία, Καραϊβική, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία και Κύπρο.

Οι καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει συνολικά 53 έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται στο χώρο της υπαίθριας γλυπτοθήκης στο Βενεράτο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ιδέα για την ίδρυση του θεσμού ανήκει στους γλύπτες Μανώλη Χαρκούτσης και Χρήστο Τσουμπλέκα, που ανέλαβαν και την ευθύνη της διοργάνωσης τα πρώτα χρόνια του συμποσίου.

GLYPTA11 GLYPTA10 GLYPTA9 GLYPTA6-1 GLYPTA7 GLYPTA5 GLYPTA2 GLYPTA1 GLYPTA 15 GLYPTA 14 GLYPTA 13 GLYPTA 12-1 GLYPTA 4 GLYPTA 3

Διαφήμιση
Διαφήμιση