HomeΚΡΗΤΗΑγωνιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών

"Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στις 19:00 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:

«Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά.

Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών βγαίνουμε από ένα δύσκολο δίμηνο και πρέπει να προετοιμαστούμε για τη σκληρή μάχη που έρχεται.

Στην περίοδο της καραντίνας ζήσαμε τι σημαίνει εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς, με τις πλάτες της κυβέρνησης. Δεν τηρούνταν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων ή πάρθηκαν κάποια μέτρα ελλιπή, «για να βγει η υποχρέωση».

Σε κάποιες επιχειρήσεις η εντατικοποίηση αυξήθηκε κατακόρυφα με συνεχόμενες μέρες δουλειάς, χωρίς ρεπό, 12ωρα κτλ. Σε άλλες επιχειρήσεις, με πρόσχημα τη μείωση της δουλειάς, πολλοί συνάδελφοι βγήκαν σε αναστολή σύμβασης και 534€ ή πήραν αναγκαστικές άδειες, ενώ όσοι έμειναν πίσω δούλευαν πολύ πιο εντατικά. Άλλοι συνάδελφοι αναγκάστηκαν σε αλλαγή σύμβασης με μείωση μισθού ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν εκ περιτροπής με τα μισά λεφτά.

Οι απλήρωτες υπερωρίες έγιναν καθεστώς, η τρομοκρατία χτύπησε κόκκινο, η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων παρουσιάστηκε σαν κάτι φυσιολογικό.

Όλα αυτά έγιναν με τις απαράδεκτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε η κυβέρνηση καταπατώντας θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, αφού οι έλεγχοι από Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ σταμάτησαν.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, μέσα από αυτή την έκτακτη κατάσταση, της πανδημίας, βγάλαμε συμπεράσματα. Είδαμε ακόμα πιο καθαρά πως δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε το κράτος, αφού αυτό παίρνει μέτρα μόνο υπέρ των εργοδοτών. Δε νοιάζεται για την υγεία του λαού, αφού την βλέπει σαν κόστος και δεν ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσωπικό και υγειονομικό υλικό. Θεωρεί πως ο εργαζόμενος μπορεί να ζει με 534€ το μήνα, τη στιγμή που δίνει δισεκατομμύρια με τη σέσουλα σε ξενοδόχους, βιομήχανους, εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρίες κτλ.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που βγάλαμε είναι πως χωρίς εμάς, τους εργαζόμενους του κλάδου μας, η διατροφή του λαού, δε μπορεί να διασφαλιστεί. Τα αφεντικά δε μπορούν να μπουν στο θερμοκήπιο και να μαζέψουν τα κηπευτικά. Δεν μπορούν να δουλέψουν στα εργοστάσια επεξεργασίας, παραγωγής και συσκευασίας. Δε μπορούν να δουλέψουν στα ψυγεία και στις αποθήκες με τα τρόφιμα. Δε μπορούν να οδηγούν και να ξεφορτώνουν ατελείωτες ώρες για να τροφοδοτηθούν τα σουπερμάρκετ.

Μας ετοιμάζουν για νέο γύρο μέτρων και νόμων που θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Στο όνομα της στήριξης της οικονομίας και της ανάκαμψης θέλουν να βάλουμε πλάτη και να δεχτούμε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας.

Πρέπει να τους απαντήσουμε πως όλη την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, εμείς βάλαμε πλάτη για να στηριχτεί η οικονομία και οι επιχειρηματίες πλούτιζαν (16% ανάπτυξη στα κέρδη τους είχαν οι επιχειρηματίες του κλάδου μας).

Να ξεκαθαρίσουμε στο κράτος και στην εργοδοσία πως δεν αντέχουμε να πληρώσουμε ξανά. Πως δεν δεχόμαστε να υπάρχουν συνάδελφοί μας που δεν έχουν να πάρουν γάλα στα παιδιά τους. Πως το σύστημα υγείας που έχει στηθεί με τον ιδρώτα των εργαζομένων, δεν δεχόμαστε να μην είναι σε θέση να διασφαλίσει την υγεία μας.

Την περίοδο της καραντίνας, δε μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Βρεθήκαμε στο πλευρό όσων συναδέλφων είχαν ανάγκη με παρεμβάσεις σε εργοδότες, συμβουλές σχετικά με τις ΠΝΠ, έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους είχαν ανάγκη.

Οργανώνουμε την απάντηση της τάξης μας και κλιμακώνουμε με μια πρώτη πανελλαδική απάντηση, με συλλαλητήριο που αποφασίσαμε με τα υπόλοιπα ταξικά συνδικάτα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις
• Εισόδημα για όλους
• Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις
• Χρηματοδότηση κρατική του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων . Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση