HomeΚΡΗΤΗΣτις «αγορές» τα οικόπεδα Ιονίου-Κρήτης

Στις «αγορές» τα οικόπεδα Ιονίου-Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ντεμπούτο» στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά ενώπιον εκπροσώπων 110 πετρελαϊκών εταιρειών κάνουν στο Λονδίνο οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες, με την παρουσίαση των οικοπέδων Ιονίου και Κρήτης αλλά και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών της νορβηγικής GPS για τα αποθέματα που κρύβουν οι περιοχές αυτές.

Η πρώτη επίσημη και αποκαλυπτική παρουσίαση του ελληνικού πετρελαϊκού πλούτου το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου, έχει τίτλο «Greece Offshore Licensing Round 2014» (Γύρος Αδειοδότησης Θαλάσσιων Περιοχών 2014), και γίνεται σε συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο τεμαχισμός Ιονίου – Κρήτης θα απεικονίζεται σε 10-15 θαλάσσια οικόπεδα, ενώ η «βαλίτσα» της ελληνικής αποστολής κρύβει ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τα πετρελαϊκά αποθέματα.

Η αισιοδοξία αυτή της ομάδας του ΥΠΕΚΑ που «έτρεξε» το φιλόδοξο project, βασίζεται τόσο στα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων που επεξεργάστηκε η PGS, όσο και στην έκθεση του κορυφαίου γαλλικού Ινστιτούτου BEICIP, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου.

Ήδη, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η γαλλική Total έχουν αγοράσει και επεξεργαστεί οι ίδιοι τα σεισμικά δεδομένα της PGS τους τελευταίες μήνες, ενώ στις «πρώτες θέσεις» του φόρουμ θα βρεθούν στελέχη των εταιρειών- κολοσσών Statoil, ENI, Shell, BP, Exxon Mobil, Noble Energy, Chevron, της κορεατικής KOGAS, της βραζιλιάνικης PETROGAS που διεξάγει γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό της Τουρκίας, της GASZPROM ,της Conoco Phillips, της China Petroleum National Corporation, της Ινδικής «Oil and Natural Gas Corporation Limited» και δεκάδων άλλων.

Την εναρκτήρια κεντρική εισήγηση θα παρουσιάσει ο υπ. Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσει τις παραχωρήσεις των οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση.

Το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των πετρελαϊκών κολοσσών θα στραφεί τόσο στα οικόπεδα που βγαίνουν για δημοπράτηση σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό όσο και στις ανακοινώσεις για τα «αποθέματα» που θα προβεί ο επικεφαλής ερευνών για την Ελλάδα γεωλόγος της PGS.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αλλά και τις δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης «από τους υδρογονάνθρακες του Ιονίου και νότια της Κρήτης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Δημόσιο σε διάστημα 25 έως 30 ετών μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων».

Στρατηγική…

Η τελική χάραξη των οικοπέδων ήταν μία εξαιρετικά επίπονη εργασία για τους ειδικούς επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ αλλά και τα στελέχη του υπ. Εξωτερικών, καθώς ο όλος σχεδιασμός έπρεπε να συμβαδίζει με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα όσον αφορά θέματα υφαλοκρηπίδας.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις στο υπ. Εξωτερικών ώστε να ξεπεραστούν εκκρεμότητες σχετικά με την ΑΟΖ και να μην θιγούν ζητήματα με τις γειτονικές χώρες Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη.

Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη δεκάδες παράμετροι, όπως τα θαλάσσια βάθη, το «ενδιαφέρον» των εταιρειών, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η αποκρυπτογράφηση των στοιχείων της PGS, έτσι ώστε να προκύψουν όσο δυνατόν ελκυστικότερα «φιλέτα» για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Να σημειωθεί πως ήδη στελέχη των μεγάλων εταιρειών μιλούν για την «ώρα των εξορύξεων» δηλώνοντας μάλιστα πως «ακόμη και το πρόβλημα από τα μεγάλα βάθη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την λύση να δίνεται από ειδικά πλοία με πλωτές εξέδρα , καθώς η εξόρυξη από σταθερά γεωτρύπανα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Το θέμα αυτό εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Κρήτης όπου το ρίσκο των επενδυτών είναι αυξημένο καθώς τα βάθη στα οικόπεδα αυτά πλησιάζουν και τα τρεις χιλιάδες μέτρα.

Στο φόρουμ του Λονδίνου θα υπάρξουν «τραπέζια» επαφών και συνεργασιών όπου την μία θα βρίσκονται στελέχη του ΥΠΕΚΑ, ειδικοί της PGS και Γάλλοι επιστήμονες και από την άλλη μικρές ομάδες εκπροσώπων πετρελαϊκών εταιρειών.

Από την άψογη συνεργασία που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια παράγοντες του ΥΠΕΚΑ με την PGS και το Ινστιτούτου BEICIP, προέκυψε και το σύνθημα Ελλάς – Γαλλία- Νορβηγία, με μοναδικό στόχο της συμμαχίας αυτής την προσέλκυση ελκυστικών επενδυτών.

Άλλωστε, το στοίχημα για την χώρα που βγαίνει για πρώτη φορά μετά το 1996 και μάλιστα σε τέτοια έκταση στην πετρελαϊκή αγορά είναι τεράστιο. Ενδεικτικό του ύψους της επένδυσης για τις εταιρείες είναι το γεγονός πως μόνο η αγορά του πακέτου των αποτελεσμάτων της PGS αντιστοιχεί γύρω στα πέντε εκατομμύρια δολάρια, όσο περίπου το κόστος μιας χερσαίας μεσαίας γεώτρησης.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα νέων ερευνών στο οικόπεδο που θα επιλέξει ο επενδυτής πριν καν αρχίσει τον κύκλο των ερευνητικών γεωτρήσεων.

real.gr, Νέστορας Δημαράς

Διαφήμιση
Διαφήμιση