HomeHL-TOPΔιασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Υπογράφονται οι συμβάσεις

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Υπογράφονται οι συμβάσεις

Δείτε ζωντανά την εκδήλωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Yπογράφονται στο Ηράκλειο οι συμβάσεις για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο. Η Κρήτη, όπως η συντριπτική πλειοψηφία της νησιωτικής χώρας, παραμένει ενεργειακά απομονωμένη.

Αν αναλογιστεί κανείς, βέβαια, την έκταση του νησιού, τον πληθυσμό του και τη συνεισφορά του στον παραγωγικό και τουριστικό τομέα, καταλαβαίνει άμεσα, ότι η ηλεκτρική ανεπάρκεια του αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στην ειδική τελετή που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Ηράκλειο, υπογραφονται οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην «Αριάδνη Interconnection» και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση παρίστανται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Γενικές πληροφορίες

Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί το ένα από τα δύο τμήματα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα έργα διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος παγκοσμίως, σχεδιασμένο στη βάση των αυστηρότερων προτύπων.
Αναπτυξιακές προοπτικές

• Ουσιαστικά, με την υλοποίηση του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, το νησί απαλλάσσεται από την ενεργειακή απομόνωση εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό του εφοδιασμό και βάζοντας stop στην εξάρτησή του από τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής. Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί βασικό κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς το όποιο αναπτυξιακό και στρατηγικό πλάνο θα διαθέτει πλέον όλες τις προοπτικές υλοποίησης.

• Παράλληλα, το έργο φέρνει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τόσο της Ευρώπης, όσο και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου την Κρήτη, δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία. Επί της ουσίας, απελευθερώνει όλες εκείνες τις δυναμικές συνθήκες, που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

• Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
• Το συνολικό μήκος των καλωδίων διασύνδεσης της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας ανέρχεται στα 380 χλμ. και έχει σχεδιαστεί στην υψηλότερη τάση αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα στα 500 kV.
• Μάλιστα, φέρει ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα του. Η υποβρύχια διασύνδεση συναγωνίζεται σε καινοτομία κορυφαία διεθνή έργα, χρησιμοποιώντας υπόγειες γραμμές μεταφοράς με σκοπό τη μηδενική οπτική όχληση και κατασκευάζοντας έναν υπερσύγχρονο Σταθμό Μετατροπής.
• Όσον αφορά δε στο βάθος πόντισης των καλωδίων, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με το μέγιστο βάθος πόντισης να ανέρχεται στα 1.300 μέτρα.
• Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στο «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC).

Καταληκτικά, το συνολικό έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητης αξίας αναπτυξιακό έργο, που δύναται προοδευτικά να διαφοροποιήσει την εικόνα του νησιού και το status quo του στην ευρύτερη περιοχή με το βλέμμα στραμμένο στην βιώσιμη ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και με οφέλη που μοιράζονται δίκαια σε όλους.

Δράσεις για Νήσο Χρυσή

Νωρίτερα ο Υπουργός θα βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου θα παραστεί σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των φορέων και οργανισμών που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία, διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη της Νήσου Χρυσή.

Στην κλειστή συνάντηση θα συμμετέχουν, εκτός των εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Ιεράπετρας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Κτηματική Υπηρεσία καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.

Θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες το Σχέδιο Διαχείρισης καθώς και οι ενέργειες – δράσεις – έργα τα οποία προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, με ιεράρχηση και οριστικό χρονοδιάγραμμα, μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων. Από τη συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της ν. Χρυσή καθώς και η συμφωνία και δέσμευση όλων των συναρμόδιων για το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Διαμαρτυρία πολιτών

Σε διαμαρτυρία έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προχώρησαν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος τονίζοντας ότι πρόκειται για αντιπεριβαλλοντικό νόμο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση