HomeHL-EconomyΤράπεζας Πειραιώς: Ποια επιδόματα προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση

Τράπεζας Πειραιώς: Ποια επιδόματα προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση

Υπεγράφη η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση 2020-2021 της Τράπεζας Πειραιώς. Έχει διετή διάρκεια με αναδρομική ισχύ από 1/1/2020. Τα αυξημένα επιδόματα και το bonus παρουσίας την περίοδο του lockdown.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπεγράφη από τον Σύλλογο εργαζομένων και την Τράπεζα Πειραιώς η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση, με την οποία αυξάνονται κάποια επιδόματα και σύμφωνα με τον ΣΕΤΠ, ενδυναμώνεται η θέση όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα, βελτιώνεται οικονομικά και θεσμικά το εργασιακό τους περιβάλλον και παρέχεται προοπτική και ασφάλεια για το μέλλον.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν πως η υπογραφή της Σύμβασης είναι αποτέλεσμα μιας -μεγάλης σε χρόνο- διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την Τράπεζα, που έγινε στο ιδιαίτερο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην Τράπεζα.

Η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση είναι 2ετούς διάρκειας και περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως:

1. Αυξάνεται το Επίδομα Παιδικής Μέριμνας ποσοστοποιημένο στο 16ο μισθολογικό κλιμάκιο από 1/1/2020 σε ποσοστό 5,72% (στο ποσό των 55€) και από 1/1/2021 σε ποσοστό 6,19% (στο ποσό των 60€).

2. Χορηγείται ποσό κάλυψης εξόδων για τη βρεφονηπιακή φύλαξη των τέκνων των εργαζομένων, από την ηλικία των δύο μηνών, μέχρι και το νηπιαγωγείο. Το ποσό αυτό καθορίζεται ως εξής:

i. 240 ευρώ μηνιαίως, για 12 μήνες, με απευθείας πληρωμή του βρεφονηπιακού σταθμού,

ii. ή 231 ευρώ για 12 μήνες, μέσω μισθοδοσίας (βρεφονηπιακή παροχή).

Έναρξη ισχύος επιδόματος από 01/9/2020 με αναφορά το σχολικό έτος 2020/2021.

3. Χορηγείται Επίδομα Άριστης Γνώσης Ξένης Γλώσσας, επιπέδου Γ2 (C2), σε ποσοστό 7% επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου του εργαζόμενου, στους κατόχους πτυχίων – πιστοποιητικών ή αντίστοιχων τίτλων, όπως αυτοί περιγράφονται στους εκάστοτε πίνακες του ΑΣΕΠ, με ισχύ από 1/1/2020 για τους συναδέλφους που θα προσκομίσουν το σχετικό δικαιολογητικό μέχρι και την 30/6/2020.

Για τους συναδέλφους που θα προσκομίσουν το δικαιολογητικό μετά την 30/6/2020, ημερομηνία ισχύος θα ορίζεται η ημερομηνία παραλαβής του δικαιολογητικού. Σε περίπτωση Άριστης Γνώσης δύο ή περισσοτέρων Ξένων Γλωσσών, το επίδομα χορηγείται για τη μία Γλώσσα.

4. Χορηγείται Επιστημονικό Επίδομα στους κατόχους Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών Ελληνικών Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών ή Ακαδημαϊκώς Αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος Μεταπτυχιακού Τίτλου Αλλοδαπών Πανεπιστημίων, σε ποσοστό 35%, επί του βασικού μισθού.

Σε όσους εργαζόμενους, κατόχους Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών, χορηγούνταν Επιστημονικό Επίδομα Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών, σε κατώτερο ποσοστό, αυτό αναπροσαρμόζεται από 1/1/2020 σε ποσοστό 30% και από 1/1/2021 σε ποσοστό 35%.

5. Κάλυψη του κόστους των ασφαλίστρων Πυρός – Σεισμού & ΖΩΗΣ – ΜΟΑ, των στεγαστικών δανείων της κλαδικής Σ.Σ.Ε. ’84-Ο.Τ.Ο.Ε. (απόκτηση Α’ κύριας κατοικίας), που έχουν ήδη χορηγηθεί στο ενεργό προσωπικό και δεν ήταν ενταγμένα στη δωρεάν ασφάλιση των εν λόγω κινδύνων. Η ασφάλιση θα γίνει σε ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, σύμφωνα με όσα ορίζει η πολιτική της Τράπεζας και θα αφορά στο εκάστοτε άληκτο κεφάλαιο του δανείου και για τους δύο κινδύνους. Επισημαίνεται ότι, η ασφάλιση Πυρός-Σεισμού δεν θα γίνεται στην κατασκευαστική αξία του ακινήτου. Ημερομηνία ισχύος : a) Πυρός – Σεισμού από 01/06/2020 & β) ΖΩΗΣ-ΜΟΑ από 01/11/2021. Η ασφάλιση θα αφορά σε όσους ανήκουν στο ενεργό προσωπικό κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

6. Η επιδότηση ετήσιας κάρτας απεριόριστων διαδρομών Ο.Α.Σ.Α & Ο.Α.Σ.Θ ορίζεται στο ποσό των 230.000 ευρώ, ανά έτος. Η επιδότηση ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ για το ημερολογιακό έτος 2019 έχει ήδη καταβληθεί.

7. Χορηγείται σε όλους τους τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους εφάπαξ ποσό με τη μορφή δωροεπιταγής, τον 9ο μήνα εκάστοτε έτους, αξίας €50 για κάθε τέκνο μέχρι την ηλικία των 21 ετών ή μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του, με ανώτατο όριο την ηλικία των 25 ετών.

8. Αυξάνεται κατά 8% το ποσό της επιβράβευσης για τα τέκνα των εργαζομένων που αριστεύουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ορίζεται στο ποσό των 270 ευρώ από το ποσό των 250 ευρώ και με ισχύ από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής.

9. Αυξάνεται κατά 5,55% το ποσό της επιβράβευσης για την εισαγωγή των τέκνων των εργαζομένων σε Ανώτατη ή Ανώτερη Σχολή και ορίζεται στο ποσό των 950 ευρώ από το ποσό των 900 ευρώ και με ισχύ από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής.

10. Αυξάνεται κατά 5% το εφάπαξ ποσό για τα τέκνα των εργαζομένων -πέραν του ενός- που σπουδάζουν παράλληλα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ορίζεται στο ποσό των 1.470 ευρώ από το ποσό των 1.400 ευρώ και με ισχύ από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται στην Τράπεζα, όλες οι επιβραβεύσεις που αφορούν στα τέκνα θα χορηγούνται σε έναν από τους δύο γονείς.

11. Χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους μία (1) ημέρα άδεια με αποδοχές, ανά ημερολογιακό έτος, για την υποβολή σε ετήσιο, προληπτικό, ιατρικό έλεγχο (check up). Η άδεια αυτή θα δικαιολογείται με την προσκόμιση οποιουδήποτε παραστατικού που βεβαιώνει την ολοκλήρωση του Check up.

12. Χορηγείται άδεια σχολικής παρακολούθησης τεσσάρων (4) ημερών, σε γονείς που δεν ασκούν την επιμέλεια τέκνου. Η άδεια αυτή δικαιολογείται με την προσκόμιση της βεβαίωσης από το σχολείο.

13. Χορηγείται φοιτητική άδεια:

i. για την απόκτηση πρώτου πτυχίου, μέχρι 17 ημέρες τον χρόνο.
ii. για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, μέχρι 10 ημέρες τον χρόνο.
iii. για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, μέχρι 10 ημέρες τον χρόνο.

Όσον αφορά στη φοίτηση στο «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», και επειδή η «Εκπόνηση – Υποβολή Γραπτών Εργασιών» αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις και προσμετράται στην τελική βαθμολογία του μαθήματος, ο εργαζόμενος/η δικαιούται τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών και για την Εκπόνηση – Υποβολή Γραπτών Εργασιών (αποδεικνυόμενη με τα οικεία δικαιολογητικά).

Διευκρινίζεται ότι η άδεια αυτή χορηγείται για την ημέρα των εξετάσεων και για μία ακόμα μέρα πριν τις εξετάσεις και μόνο εφόσον οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες. Αν δηλαδή η εξέταση μαθήματος είναι π.χ. ημέρα Παρασκευή, τότε δικαιολογούνται ως φοιτητική άδεια η Πέμπτη και η Παρασκευή. Αν η εξέταση μαθήματος είναι Δευτέρα, τότε δικαιολογείται μόνο η Δευτέρα. Στη περίπτωση που οι εξετάσεις διεξάγονται Σάββατο ή Κυριακή, δικαιολογούνται ως φοιτητική άδεια η Πέμπτη και η Παρασκευή.

14. Έκτακτη παροχή

Έπειτα από διαβούλευση του Συλλόγου και της Τράπεζας, συμφωνήθηκε το ύψος της έκτακτης οικονομικής παροχής στους εργαζομένους του δίκτυο καταστημάτων να ανέρχεται σε ποσό 11,00 ευρώ μεικτά για κάθε ημέρα εργασίας – πραγματικής παρουσίας, κατά το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 (ημερομηνία έναρξης του lockdown) έως και 30/4/2020 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων), ως επιβράβευση για τη συνεισφορά τους στην ομαλή λειτουργία του Δικτύου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 κατά την εξυπηρέτηση του συναλλακτικού κοινού. Τα μέρη συμφωνούν ότι αυτή η παροχή χορηγείται, κατ’ εξαίρεση, λόγω των έκτακτων συνθηκών και δεν θα επαναληφθεί.

Ο ΣΕΤΠ υποστηρίζει ότι η υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης στις δεδομένες συνθήκες είναι ιδιαίτερης σημασίας και εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση με την υπογραφή της. Τονίζει δε πως θα συνεχίσει να είναι σταθερά προσανατολισμένος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής του Τραπεζικού Συστήματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση