HomeHL-TOPΚωστής Χατζηδάκης: Αποφασισμένος να μπει τέλος στις εικόνες ντροπής στη Χρυσή

Κωστής Χατζηδάκης: Αποφασισμένος να μπει τέλος στις εικόνες ντροπής στη Χρυσή

"Στο Γαϊδουρονήσι θα βάλουμε μια τάξη- θα τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει εδώ και χρόνια"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη στη νήσο Χρυσή πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και του Δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καζαντζάκη.

Την ξενάγηση έκανε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, αρμόδια για την προώθηση περιβαλλοντικών θεμάτων του υπουργείου στην Κρήτη.

Στην επίσκεψη παρών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα στο νησί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάργηση των αυτόνομων αρχών που διαχειρίζονται τις περιοχές Natura, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι μόνο θετικές διότι μέχρι τώρα υπήρχε μία τύποις προστασία αυτών των περιοχών.

«Για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 30% της χώρας υπήρχαν μόνο 8 εκατομμύρια ετησίως. Τώρα θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός και ουσιαστική προστασία αλλά και χρηματοδότηση.

Άλλωστε, η επίσκεψή μου στο Γαϊδουρονήσι, σήμερα, το μαρτυρά αυτό. Υπήρχε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2012 και μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2015. Παρά ταύτα τίποτα δεν είχε γίνει.

https://www.youtube.com/watch?v=4WwCMBzawvc&feature=emb_logo

Με την καινούργια κυβέρνηση και τον νέο νόμο θα γίνει, και θα γίνει διότι για το περιβάλλον μιλάμε με έργα και όχι με συνθήματα, όπως μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε άλλοι. Εμείς στο Γαϊδουρονήσι θα βάλουμε μια τάξη, εννοούμε να προστατεύσουμε τη φύση και εννοούμε να τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η πολιτική μας για όλη την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για το περιβαλλον», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης

https://www.youtube.com/watch?v=2ig9OoH8xIc&feature=emb_logo

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει τις άμεσες δράσεις που απαιτούνται. «Θα συμβάλλουμε ως Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και ο δήμος Ιεράπετρας για την σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χρυσή. Σε συνεργασία με το Υπουργείο κι όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα προχωρήσουμε, για να δούμε μέσα σε μία τριετία την βελτίωση του χώρου», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=L1DqcnkPTaw&feature=emb_logo

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, αφού τόνισε πως είναι «η πρώτη επίσκεψη υπουργού στη Χρυσή» επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα φύλαξης στη Χρυσή. Σημείωσε δε πως αύριο στο Ηράκλειο θα συζητηθούν λεπτομέρειες για τις λύσεις και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από το διαχειριστικό σχέδιο που θα υπογράψει ο Υπουργός μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και τις συναρμόδιες υπηρεσίες θα λυθούν χρόνια προβλήματα που έχει το νησί», όπως δήλωσε ο κ. Καλαντζάκης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως υπάρχει πολιτική βούληση για να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα, όπως δεν έγινε μέχρι σήμερα παρά τις διακηρύξεις των προηγούμενων ετών, ενώ σημείωσε πως στην αυριανή σύσκεψη στο Ηράκλειο θα συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα και θα ληφθούν αποφάσεις. «Νοιάζομαστε στην πράξη για τις περιοχές Natura 2000 ξεκινώντας από το Γαϊδουρονήσι (Χρυσή) για το οποίο θα εκπονηθεί ειδικό διαχειριστικό σχέδιο, γιατί για το περιβάλλον θέλουμε να μιλούμε για έργα» ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης.

image-5

Το στίγμα της διήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτή μου η επίσκεψη στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα καθώς αφενός η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης και αφετέρου τα μέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της νήσου Χρυσής θα έχουν θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι αποφάσεις που θα πάρουμε για την Χρυσή, για το Γαϊδουρονήσι, μια περιοχή Natura, επιδιώκουν να βάλουν μία τάξη σε αυτό το μικρό νησί, να το προστατέψουν από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες».

Την Τετάρτη, 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, σύσκεψη παρουσία του Υπουργού με τους επικεφαλής των φορέων και οργανισμών που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία, διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη της Νήσου Χρυσή.

Στην κλειστή συνάντηση θα συμμετέχουν, εκτός των εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Ιεράπετρας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Κτηματική Υπηρεσία καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.

Θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες το Σχέδιο Διαχείρισης καθώς και οι ενέργειες – δράσεις – έργα τα οποία προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, με ιεράρχηση και οριστικό χρονοδιάγραμμα, μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων. Από τη συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της ν. Χρυσή καθώς και η συμφωνία και δέσμευση όλων των συναρμόδιων για το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση