HomeΕΛΛΑΔΑΓερμανικός Τύπος: Η Κομισιόν εισηγείται να δοθεί νέο πακέτο στην Τουρκία

Γερμανικός Τύπος: Η Κομισιόν εισηγείται να δοθεί νέο πακέτο στην Τουρκία

Για τους πρόσφυγες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά μισό δις. ευρώ θέλει να αυξήσει η Κομισιόν τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μια επιδεινούμενη κατάσταση των μεταναστών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λίγα 24ωρα μετά το αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για ρήτρα έκτακτης ανάγκης στο μεταναστευτικό, όπως αναφέρουν εφημερίδες του ομίλου Funke στη Γερμανία η Κομισιόν προτίθεται να διαθέσει άλλα 485 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο βασικών πρότζεκτ για την υποστήριξη προσφύγων, πλέον των έξι δις. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί να καταβληθούν στην Άγκυρα μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί τότε να δέχεται πίσω στα εδάφη της όλους τους πρόσφυγες που έφθαναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να εντείνει τις ενέργειες για τον περιορισμό της δράσης των μεταναστών με αντάλλαγμα τη χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ.

Η Τουρκία, πέρα από τις βολές κατά της Ελλάδας για τη μεταχείριση των μεταναστών, που εκτοξεύει συχνά, κατηγορεί εδώ και μήνες τους Ευρωπαίους για την αργή εκταμίευση των κονδυλίων και έχει απειλήσει πολλάκις ότι δεν θα τηρήσει πλέον τη συμφωνία. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφορτιστεί το κλίμα η Κομισιόν θέλει να διαθέσει άμεσα και βραχυπρόθεσμα το νέο κονδύλι μέσω του τρέχοντος κοινοτικού προϋπολογισμού του 2020 – την αλλαγή του οποίου θα πρέπει, όμως, προηγουμένως να εγκρίνουν το ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κομισιόν: Η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώνει την κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία

Σε προσχέδιο που επικαλούνται οι εφημερίδες του ομίλου Funke, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού «η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας επιδεινώνεται και οι απροστάτευτοι πρόσφυγες συγκαταλέγονται μεταξύ των περισσότερο πληττόμενων από την κρίση”. Γι’ αυτό και εισηγείται την επείγουσα διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δύο σημαντικότερων πυλώνων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το ίδιο προσχέδιο αναφέρει ότι άλλα 400 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν περαιτέρω το λεγόμενο «Δίχτυ Ασφαλείς Εκτάκτων Ανακγών» (ESSN), από το οποίο λαμβάνουν τα αναγκαία αγαθά για τη διαβίωσή τους περίπου 1,7 εκατ. πρόσφυγες μηνιαίως στην Τουρκία. Το πρόγραμμα αυτό επρόκειτο να τερματιστεί τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους. Άλλα 85 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν – εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση – σ’ ένα πρόγραμμα στήριξης οικογενειών με μαθητές σχολείων, αφού οι πόροι του αρκούν προς το παρόν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση