HomeΕΛΛΑΔΑΜηταράκης: Μείωση 91% των μεταναστευτικών ροών

Μηταράκης: Μείωση 91% των μεταναστευτικών ροών

Στόχος να κλείσουν 60 δομές εντός του 2020

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών συνεχίστηκε και το Μάιο και το ποσοστό της έφτασε έως και το 91% ανέφερε ο Νότης Μηταράκης.

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση επερώτηση της Ελληνικής Λύσης για τις ΜΚΟ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 13.728 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα από τις αρχές του έτους ενώ στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2020 να κλείσουν 60 δομές και να μπει τάξη στην δράση των ΜΚΟ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι θα ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα μετατροπής και των Κέντρων φιλοξενίας σε κλειστές δομές ελεγχόμενης πρόσβασης και η αρχή θα γίνει με τις δομές Σάμου και Μαλακάσας. Όπως σημείωσε, οι νέες δομές θα έχουν συστήματα εισόδου – εξόδου για ελεγχόμενη πρόσβαση με χρήση κάρτας, διπλή περίφραξη και ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας. Επίσης, θα γίνει τοποθέτηση ασύρματων κεραιών για παροχή wifi στους διαμένοντες.

Οσον αφορά τις αφίξεις, ο κ Μηταράκης απάντησε στους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ότι οι αφίξεις Απριλίου μειώθηκαν κατά 97% και Μαΐου κατά 91% σε σχέση με το 2019. «Αντιστρέψαμε την τάση των ροών, με μείωση αφίξεων 34% στη χώρα μας, από 1 Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου και εφαρμόζουμε τη διαδικασία αποχώρησης από τις δομές πρώτης υποδοχής, όσων δεν δικαιούνται πλέον την παραμονή τους σε αυτές. Όπως δηλαδή προβλέπει ο νόμος και σχετικές υπουργικές αποφάσεις, διαδικασία που να σημειώσω ξεκίνησε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε δυο συνολικά διαδικασίες εξώσεων. Τώρα πλέον, η διαδικασία θα γίνεται ομαλά και σταθερά, και ενισχύεται ο μηχανισμός στήριξης».

Ως προς την αποσυμφόρηση των νησιών ανέφερε ότι από τη θεωρία η κυβέρνηση πέρασε στην πράξη. «Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ενώ έχουν απορροφηθεί οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου. Σήμερα στα ΚΥΤ των νησιών βρίσκονται 32.247 άτομα από 38.423 που ήταν αρχές Ιανουαρίου.

Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποίησε τη διαχείριση του προσφυγικού

Παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Νότης Μηταράκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη είσοδος των ΜΚΟ το 2015, πολλές εκ των οποίων έχουν σήμερα αποχωρήσει, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ελαστικό νομικό πλαίσιο. Ελαστικό νομικό πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δραστηριότητες τους, τα άτομα που εμπλέκονται, τις πηγές χρηματοδότησης και την χρήση των πόρων. Ελαστικό πλαίσιο για προσλήψεις, αναθέσεις, συμβάσεις. Σε αυτό βοήθησε η επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Και ίσως η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτιμήσει τις ΜΚΟ, από την τότε κυβέρνηση για τη διαχείριση πόρων. Εκεί αναζήτησαν την αξιοπιστία και προσέφεραν την άπλετη χρηματοδότηση, που ανήκε στην χώρα μας. Συγκεκριμένα η ΕΕ διάθεσε στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2019 για το μεταναστευτικό. Το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρόφησε απευθείας μόλις το 1,9%, ενώ το 82% των κονδυλίων διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ, για να διαχειριστούν, ανεξέλεγκτα και με το δικό τους τρόπο, το μεταναστευτικό. Ήταν ξεκάθαρη η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρώπης προς το Υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ. Ένα “Υπουργείο άδειο πουκάμισο” χωρίς επαρκείς δομές, χωρίς μόνιμο προσωπικό και τελικά, χωρίς πόρους. Επί σειρά ετών υπήρξε μηδαμινή κρατική παρέμβαση στις περισσότερες δομές φιλοξενίας. Είχαμε κρατήσει απλώς την επιστασία, που την είχε αναλάβει ο Στρατός. Αντιλαμβάνεστε βέβαια, ότι δεν είναι αυτή η αποστολή του», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

 «Παρέδωσαν τα κλειδιά στις ΜΚΟ»

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραδώσει “τα κλειδιά” στα χέρια ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια με τα οποία: προσελάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό – χιλιάδες μετακλητούς – με διαδικασίες, για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια, με μισθούς μεγαλύτερους του Δημοσίου, ενώ πραγματοποιούσαν προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποφεύγοντας την ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου. Σήμερα, η ανάκτηση του ελέγχου των δομών σηματοδοτεί και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας. Τα ευρωπαϊκά όργανα βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας ένα φερέγγυο συνομιλητή και, πάνω απ’ όλα, διαχειριστή του μεταναστευτικού ζητήματος. Όποιος δε συμμορφώνεται, με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου. Από την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, στο νέο μητρώο, έχουν δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118. Σε συνάρτηση με τις 450 και πλέον ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση και τις 86 που είχαν εγγραφεί στο παλαιό Μητρώο, που τηρείτο στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθίσταται σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυτορρυθμίζει και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο οποίο δρούσαν και λειτουργούσαν οι ΜΚΟ με το προηγούμενο καθεστώς», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση