HomePost ItΣτη Βουλή η… αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου των ξενοδόχων

Στη Βουλή η… αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου των ξενοδόχων

Με ερώτηση του Γιώργου Λογιάδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης με θέμα την αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου των ξενοδόχων.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Οι Ξεναγοί που προσφέρουν αξία και αίγλη στο τουριστικό προϊόν της χώρας, έχουν χάσει  το 100% της εργασίας τους, για του μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο από την κρίση του κορωνοϊού και την απαγόρευση των ταξιδιών σε όλο τον κόσμο, μία εποχή του χρόνου που θεωρείται υψηλή περίοδος, λόγω των πολυάριθμων γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται την χώρα.  Όμως και το επόμενο χρονικό διάστημα, Ιούλιου-Οκτωβρίου, δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τα προηγούμενα χρόνια.

Στο αιτήματα  που διατυπώνει ο κλάδος,  είναι μεταξύ άλλων,  η επέκταση του μέτρου της ειδικής αποζημίωσης  για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Επίσης να υπάρξει μέριμνα για την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας, και τους επόμενους μήνες, σε περίπτωση, που η απώλεια εργασίας τους, συνεχιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ξεναγοί, αν και έχουν πολλούς εργοδότες, έχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι μισθωτοί, πληρώνουν φόρους στο κράτος και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).

Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού εκτιμώντας την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών των Ξεναγών της Ελλάδας που οφείλεται στην εκπαίδευση τους και την συνεχή τους επιμόρφωση, αποφάσισε την επαναλειτουργία και των Σχολών Ξεναγών της Κρήτης και της Κέρκυρας, μετά από αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και την ίδρυση νέας Σχολής στην Ρόδο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών θέτει τα εξής αιτήματα:

Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, να επεκταθεί το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δόθηκαν στους

υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που τη δικαιούνταν.

Από το μήνα Ιούλιο και μετά, εφόσον ο τουρισμός παραμένει σε τέλμα και η απώλεια εργασίας συνεχίζεται, (σημειώνουμε ότι, το άνοιγμα των ξενοδοχείων δε σημαίνει έναρξη εκδρομών και ξεναγήσεων), ζητούν να ενταχθούν, ως άνεργοι, στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς προϋποθέσεις.

Να δοθεί ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους Ξεναγούς μέχρι το 2022.

Μετάθεση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις πληρωμές.

Τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας των ξεναγών και υποβολή σε εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όσους ξεναγούς εργάζονται.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να πάρει η κυβέρνηση, για να στηρίξει τον κλάδο των Ξεναγών, και με ποιους τρόπους;

Τι μέτρα προτίθενται να πάρει η κυβέρνηση, για να προστατέψει τα εργασιακά δικαιώματα των Ξεναγών;

Διαφήμιση
Διαφήμιση