HomeΕΛΛΑΔΑΚαλοκαίρι στην Ευρώπη: Οι 20 ασφαλέστεροι προορισμοί για ταξίδια και τουρισμό μετά τον κορωνοϊό

Καλοκαίρι στην Ευρώπη: Οι 20 ασφαλέστεροι προορισμοί για ταξίδια και τουρισμό μετά τον κορωνοϊό

Δεν απαιτείται καραντίνα για τους επισκέπτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις χώρες της Ευρώπης να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, να ανοίγουν τα σύνορά τους και να προωθούν νέες στρατηγικές για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στα ταξίδια, οι καλοκαιρινές διακοπές στη Γηραιά Ήπειρο καθίστανται μια ρεαλιστική δυνατότητα για τους ταξιδιώτες.

Μαζί με δημιουργικές ιδέες όπως «αερογέφυρες», «ταξιδιωτικές φυσαλίδες» και «ταξιδιωτικοί διάδρομοι» μεταξύ χωρών που έχουν επίσημα ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού (και δεν απαιτείται καραντίνα για τους επισκέπτες), κυβερνήσεις, διεθνή ιδρύματα και εξειδικευμένοι τουριστικοί οργανισμοί εξετάζουν νέες πρωτοβουλίες και πρωτόκολλα για την επανέναρξη των διασυνοριακών ταξιδιών για τις διακοπές.

Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να επιστρέψουν τον επόμενο μήνα μέσω «αερογεφυρών», αναφέρει δημοσίευμα της Sun.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους και οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία ξεκινούν εκ νέου επίσης τώρα», εξηγεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καλύτερων Προορισμών (EBD) που εμπίπτει στο δίκτυο EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας), που εργάζονται για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην ήπειρο.

Για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες που «μετά από εβδομάδες περιορισμού θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αλλά δεν ξέρουν πού να ταξιδέψουν και ποια μέτρα υγιεινής λαμβάνονται σε χώρες και περιοχές», ο EBD παρουσίασε μια λίστα με 20 προορισμούς που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτοί οι προορισμοί επωφελούνται από την κοντινή απόσταση από νοσοκομεία τα οποία έχουν μεγαλύτερο αριθμό νοσοκομειακών κλινών ανά κάτοικο από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, από την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων σχετικά με την υγιεινή στα καταλύματα, εστιατόρια και καταστήματα, καθώς και από την επιβολή μέτρων όπως η αλλαγή φίλτρων κλιματισμού μεταξύ κάθε διαμονής ταξιδιωτών, της διαθεσιμότητας μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πριν ταξιδέψετε σε οποιοδήποτε από τα όμορφα μέρη της λίστας, ο EBD συνιστά:

– Να είστε σε εγρήγορση και να μην ξεχνάτε την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας όταν αυτό είναι εφικτό και απαραίτητο.

– Αποφύγετε τα ταξίδια αν η κατάσταση της υγείας σας δεν είναι καλή.

– Άτομα άνω των 70, υπέρβαρα ή που έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

– Είναι ευθύνη των ταξιδιωτών να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους αγαπημένους τους και τους κατοίκους των χωρών υποδοχής.

1. Τιφλίδα, Γεωργία

Η Τιφλίδα είναι η πρωτεύουσα της Γεωργίας, μιας από τις λιγότερο πληγείσες χώρες του κόσμου. Η Γεωργία αντέδρασε πολύ γρήγορα με μέτρα που κράτησαν την επιδημία σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Υπάρχουν έως και 260 φορές λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού στη Γεωργία από ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η χώρα ανοίγει ξανά τα σύνορά της την 1η Ιουλίου και εφαρμόζει υγειονομικά μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών και των πολιτών της με σκοπό τις ασφαλείς και χαλαρωτικές διακοπές.

Η Τιφλίδα είναι ένας προορισμός που συνδυάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Πιο μοντέρνα από ποτέ, η πόλη είναι ιδανικός προορισμός για πολιτισμό, γαστρονομία, ποικιλομορφία και αρχιτεκτονική. Είναι εγγυημένο ότι θα εντυπωσιαστείτε.

Υπέροχα κτίρια με αρχιτεκτονική Haussmann αναμειγνύονται με αρχιτεκτονική που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα καθώς και με νεοκλασικά, σοβιετικά και εξαιρετικά μοντέρνα κτίρια.

Η Γεωργία έχει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά χίλιους κατοίκους από τη Σουηδία και τη Δανία και η Τιφλίδα είναι έως και πέντε φορές ασφαλέστερη (σε ποσοστό εγκληματικότητας) από το Παρίσι ή το Λονδίνο.

Η πόλη διαθέτει μια μεγάλη προσφορά τουριστικών διαμερισμάτων, που είναι περιζήτητα από τους ταξιδιώτες, καθώς και μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία και ξενώνες.

Αν χρειάζεται ένα επιπλέον επιχείρημα, η διαμονή σε ξενοδοχείο 5 αστέρων ή σε ιδιωτική βίλα στην Τιφλίδα θα σας κοστίσει έως και τέσσερις φορές λιγότερο από ό,τι σε ένα αντίστοιχο σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πληροφορεί ο EBD.

2. Κέρκυρα, Ελλάδα

«Αυτό το παραδεισένιο ελληνικό νησί είναι ένας τέλειος προορισμός για να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας μετά από αυτήν την αγχωτική περίοδο», αναφέρει ο EBD.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοϊό (έως και 50 φορές λιγότερα κρούσματα από ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο). Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας δεν υπερφορτώθηκε σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει περισσότερες κατά κεφαλή νοσοκομειακές κλίνες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κέρκυρα συνδυάζει τη χαλάρωση, τον ήλιο και τη φύση. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ταξιδέψουν από την 1η Ιουλίου.

3. Cavtat, Κροατία

Δημοφιλής σε διασημότητες, οικογένειες, εραστές και λάτρεις της γαστρονομίας, του πολιτισμού, της φύσης και των θαλάσσιων σπορ, το Cavtat είναι ένας ιδανικός προορισμός.

Η Κροατία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοϊό με έως και 20 φορές λιγότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κροατία είναι επίσης μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νοσοκομειακών κρεβατιών ανά κάτοικο. Το νοσοκομείο στο Ντουμπρόβνικ απέχει 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Cavtat, ενώ το αεροδρόμιο απέχει μόλις 10 λεπτά.

Το Cavtat διαθέτει μεγάλη ποικιλία από ιδιωτικές βίλες, τουριστικά διαμερίσματα και μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία. Επιπλέον, η Κροατία έχει εφαρμόσει μέτρα υγιεινής σε μεγαλύτερα ξενοδοχεία.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να το επισκεφτούν από την 1η Ιουλίου, ενώ δεν απαιτείται καραντίνα.

4. Νησιά Αζόρες

Εάν η Πορτογαλία δέχτηκε μικρό πλήγμα από τον κορωνοϊό, τα Νησιά των Αζορών – όπως το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας – επηρεάστηκαν ακόμη λιγότερο.

Οι Αζόρες, στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, είναι ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών που επιδεικνύουν τη φύση στην πιο αγνή της κατάσταση.

»Ένας τέλειος προορισμός αν θέλετε να επανασυνδεθείτε με τη φύση», γράφει ο EBD. «Αν σας αρέσει η πεζοπορία, η χλωρίδα και η πανίδα, η παρακολούθηση δελφινιών και φαλαινών, η δοκιμή τοπικών προϊόντων, η πραγματική εμπειρία ζωής, οι Αζόρες είναι ιδανικές για διακοπές.»

Οι Αζόρες έχουν μεγάλη προσφορά ιδιωτικών βιλών, τουριστικών διαμερισμάτων και μικρών οικογενειακών ξενοδοχείων.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ταξιδέψουν από την 1η Ιουλίου, ενώ δεν απαιτείται καραντίνα.

5. Πρέβεζα, Ελλάδα

Ήλιος, αμέτρητες παραλίες (συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη), μεσογειακή κουζίνα και με μια μαρίνα γεμάτη σκάφη, η Πρέβεζα εμφανίζεται στην πέμπτη θέση της λίστας με τους ασφαλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Βρίσκεται στις εκβολές του Αμβρακικού κόλπου, με το Ιόνιο Πέλαγος στην άλλη πλευρά, η Πρέβεζα είναι «ένα νησί στην ηπειρωτική χώρα» στην Ήπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοϊό (έως και 50 φορές λιγότερα κρούσματα από ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο). Τα μέτρα υγιεινής ελήφθησαν νωρίς για να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες στην Πρέβεζα (τέσσερα μέτρα απόσταση ανάμεσα στις ξαπλώστρες στις παραλίες, τα φίλτρα κλιματισμού αλλάζουν μεταξύ κάθε διαμονής στα δωμάτια των ξενοδοχείων τα οποία απολυμαίνονται συνεχώς).

Η Πρέβεζα «περιβάλλεται» από τρία νοσοκομεία (ένα από αυτά σε πανεπιστήμιο) και βρίσκεται μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο του Ακτίου. Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα κατά κεφαλή νοσοκομειακά κρεβάτια από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

6. Αλεντέζου, Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει αποφύγει σχετικά την κρίση του κορωνοϊού με έως και 40 φορές λιγότερα κρούσματα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Ορισμένες περιοχές όπως το Αλεντέζου έχουν σχεδόν «απαλλαγεί από τον κορωνοϊό» μέχρι στιγμής με έναν μόνο θάνατο να συνδέεται με τον ιό.

Το Αλεντέζου, που συνορεύει με τον Ατλαντικό Ωκεανό στη νότια Πορτογαλία και απέχει μία με μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από τη Λισαβόνα, προσελκύει ταξιδιώτες που αναζητούν την απλότητα σε μια παρθένα φύση.

«Μη λησμονήσετε μια επίσκεψη στην Έβορα, απολαύστε τη γευσιγνωσία κρασιών (είναι από τα διασημότερα στην Ευρώπη) και κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα οδικό ταξίδι κατά μήκος της ακτής από τη Comporta έως το Odeceixe», συμβουλεύει ο EBD.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

7. Μπατούμι, Αζαρία, Γεωργία

Η Γεωργία είναι μακράν μια από τις χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό. Η χώρα αντέδρασε πολύ γρήγορα με μέτρα που κράτησαν την επιδημία σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Έχουν καταγραφεί έως και 260 φορές λιγότερα κρούσματα στη Γεωργία από ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το Μπατούμι, που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στους πρόποδες του Καυκάσου στη νοτιοδυτική Γεωργία, είναι η πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Με το ψευδώνυμο το «Λας Βέγκας της Μαύρης Θάλασσας», το Μπατούμι, σύμφωνα με τον EBD «είναι ένας υπέροχος συνδυασμός όμορφων τοπίων, ζωντανής κουλτούρας και θρυλικής φιλοξενίας. Αυτή η όμορφη πόλη σας προσκαλεί να ζήσετε την αντίθεση των ιστορικών αρχαίων χώρων καθώς και του σύγχρονου τρόπου ζωής της. »

Όχι μόνο ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη όσον αφορά τον κορονοϊό, το Μπατούμι είναι ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς και από άποψη εγκληματικότητας, με ποσοστό εγκληματικότητας έως και πέντε φορές χαμηλότερο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Η περιοχή της Αζαρίας έχει εκπληκτική ποικιλομορφία: τη θάλασσα με τις μεγάλες παραλίες, ψηλά βουνά, πολιτιστικά μνημεία, μοναστήρια, όμορφες λίμνες και αυθεντικά χωριά. Εδώ, θα δοκιμάσετε τοπικά κρασιά και ανεξερεύνητη κουζίνα, θα νιώσετε τη δύναμη του οικοτουρισμού και θα σας υποδεχτούν με ανοιχτή καρδιά Τα βουνά τους, που σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό, θα σας κάνουν να νιώσετε αρμονικά με τη φύση.

Το Μπατούμι είναι επίσης τέλειο το φθινόπωρο: Οι θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι πολύ ευχάριστες».

Το Μπατούμι διαθέτει επίσης περισσότερα από 30 νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, τα οποία δεν έχουν υπερφορτωθεί από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

8. Ζάγκρεμπ, Κροατία

Το Ζάγκρεμπ είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε σύμφωνα με τη λίστα του EBD: «ο αγαπημένος προορισμός των ταξιδιωτών» στην Κροατία, ένας «προορισμός που πρέπει να επισκεφτείτε», το σημείο εκκίνησης ενός οδικού ταξιδιού στην Κροατία, ένας «ρομαντικός προορισμός» σε όλη τη διάρκεια του έτους, και ένας προορισμός που φημίζεται για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά του.

Με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και βρίσκεται στα βορειοδυτικά κατά μήκος του ποταμού Sava, στους πρόποδες των νότιων πλαγιών του βουνού Medvednica.

Η Κροατία δεν έχει πληγεί πολύ από τον κορονοϊό, με έως και 20 φορές λιγότερα κρούσματα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι καλά εξοπλισμένη στην υγειονομική περίθαλψη και διαθέτει επίσης περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ελάτε να απολαύσετε τις χιλιάδες βεράντες της το καλοκαίρι, να διαβάσετε την εφημερίδα ή να παρακολουθήσετε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα (οι Κροάτες είναι παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο), επισκεφθείτε πολλά όμορφα πάρκα, αρχιτεκτονικά θαύματα και ιστορικά μνημεία. Είναι επίσης ιδανικός προορισμός για το Instagram», λέει ο EBD.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

9. Αλγκάρβε, Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό, με έως και 40 φορές λιγότερα κρούσματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένες περιοχές έχουν πληγεί σχεδόν καθόλου, όπως το Αλγκάρβε και το Αλεντέζου για παράδειγμα, και ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ταξιδιώτες, όπως το Λάγκος, δεν έχουν καταγράψει θανάτους λόγω κορονοϊού.

Το Αλγκάρβε είναι η νοτιότερη περιοχή της ηπειρωτικής Πορτογαλίας και εκτιμάται ιδιαίτερα από οικογένειες. Φημίζεται για τις αμμώδεις παραλίες που πλαισιώνονται από χρυσά βράχια.

Στα βουνά, οι άνθρωποι διατηρούν τις παραδόσεις και τους αρέσει να τις μοιράζονται και οι πόλεις έχουν τη δική τους ιδιαίτερη γοητεία. Το Silves διατηρεί ίχνη του αραβικού παρελθόντός του, το Λάγκος από την περίοδο των ανασκαφών, το Tavira είναι μια »βιτρίνα» παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και το Faro έχει ένα όμορφο ιστορικό κέντρο.

Σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, το 60% των τουριστικών καταλυμάτων του Αλγκάρβε αποτελείται από ιδιωτικές βίλες με πισίνες, διαμερίσματα, ξενώνες ή μικρά ξενοδοχεία. Πρόκειται για έναν »ασφαλή και καθαρό» προορισμό που παρέχει στους ταξιδιώτες υγειονομική ασφάλεια, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς αξιωματούχους.

Η Πορτογαλία αντέδρασε γρήγορα και η μεγάλη βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας μπόρεσε να παράγει μάσκες από νωρίς και ακόμη και να τις εξάγει στο εξωτερικό. «Με τις εκατοντάδες χιλιομέτρων παραλίες της, η Πορτογαλία είναι ένας τέλειος προορισμός για το καλοκαίρι», συμβουλεύει ο EBD.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

10. Σιμπίου, Ρουμανία

Το Σιμπίου είναι μια όμορφη, ιστορική πόλη στην Τρανσυλβανία, βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Με το παρατσούκλι »Η πόλη με τα μάτια», το Σιμπίου είναι ένας πολύ γνωστός τουριστικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επισκέπτες.

Γνωστή για τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γαστρονομία, τη διαφορετική αρχιτεκτονική (συμπεριλαμβανομένων των εικονικών σπιτιών της με τα »μάτια» που έδωσαν στην πόλη το ψευδώνυμό της) και τα φυσικά θαύματα της, η πόλη έχει γίνει ένας πολυπόθητος τουριστικός προορισμός.

Το 2004, το ιστορικό κέντρο αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Το 2007, ορίστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ένα χρόνο αργότερα, κατατάχθηκε ως το 8ο πιο ειδυλλιακό μέρος της Ευρώπης σε λίστα του Forbes για να ζήσει κανείς. Το 2019, ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Περιοχή Γαστρονομίας και το 2020, ορίστηκε ως ο έκτος καλύτερος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης από τον EBD.

Το Σιμπίου έχει αναπτύξει πολλούς χώρους πρασίνου στην πόλη, αλλά και ομαλή κινητικότητα, χώρους αναψυχής και πάρκα, και θεωρείται ως ένας από τους προορισμούς της Ευρώπης με την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μαζί με άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Αζόρες της Πορτογαλίας, το Σιμπίου ακολουθεί αυστηρές πολιτικές για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πόλη είναι επίσης αφοσιωμένη στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη που βασίζεται στον σεβασμό της φύσης και των ανθρώπων.

Στη Ρουμανία έχουν καταγραφεί έως και 15 φορές λιγότερα κρούσματα από ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Ορισμένοι προορισμοί όπως η κομητεία Σιμπίου δεν έχουν καταγράψει θανάτους που να συνδέονται με την πανδημία.

Η Ρουμανία διαθέτει περισσότερα διαθέσιμα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο από το Βέλγιο, την Ελβετία ή την Ολλανδία.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

11. Κότορ, Μαυροβούνιο

Απομονωμένη στον Κόλπο του Κότορ, αυτή η παράκτια πόλη στο Μαυροβούνιο ορίζεται από τον EBD ως «ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Ευρώπη για ερωτευμένους ταξιδιώτες, για φαγητό, για τους λάτρεις της φύσης, για πεζοπορία, περπάτημα ή ποδηλασία».

Το παλιό μεσογειακό λιμάνι του Κότορ περιβάλλεται από οχυρά που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της Ενετικής περιόδου. Γνωστό και ως το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης, είναι ουσιαστικά ένα βυθισμένο φαράγγι ποταμού. Μαζί με τους ασβεστολιθικούς βράχους των Orjen και Lovćen, το Κότορ και η γύρω περιοχή σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Το Κότορ έχει δει μια πρόσφατη αύξηση της τουριστικής κίνησης εξαιτίας του φυσικού περιβάλλοντος του Κόλπου και της παλιάς πόλης. Το Κότορ είναι μέρος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς ονόματι »Φυσική και Πολιτο-Ιστορική Περιοχή του Κότορ» και η οχυρωμένη πόλη περιλαμβάνεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος των Ενετικών Αμυντικών Έργων μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα.

Ενώ υπήρξαν πολύ λίγα κρούσματα κορονοϊού στο Μαυροβούνιο (60 φορές λιγότερα σε σχέση με χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο), το Κότορ παρέμεινε »πράσινη ζώνη» κατά τη διάρκεια της κρίσης χωρίς να εντοπιστεί κανένα κρούσμα.

Το Μαυροβούνιο διαθέτει περισσότερα κατά κεφαλή νοσοκομειακά κρεβάτια από τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και τον Καναδά.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

12. Ριέκα, Κροατία

Το κύριο λιμάνι και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Κροατία μετά το Ζάγκρεμπ και το Σπλιτ, βρίσκεται στην κομητεία Primorje-Gorski Kotar στον κόλπο Kvarner, έναν κολπίσκο της Αδριατικής Θάλασσας.

Ιστορικά, λόγω της στρατηγικής θέσης και του λιμανιού, η πόλη διεκδικήθηκε έντονα, ειδικά μεταξύ της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας, αλλάζοντας χέρια πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Έχοντας επιλεγεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και έχοντας επιλεγεί μεταξύ των καλύτερων ευρωπαϊκών προορισμών για το 2020 από τον EBD, η Ριέκα είναι ένας ιδανικός προορισμός για ένα ασφαλές ευρωπαϊκό ταξίδι. Είναι πιθανό να είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς αυτό το καλοκαίρι. «Οι Κροάτες λατρεύουν τις βεράντες για καφέ και τις πολλές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά γύρω από τη Ριέκα.»

Η Κροατία έχει αποφύγει τα χειρότερα από την πανδημία, με έως και 20 φορές λιγότερα κρούσματα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι καλά εξοπλισμένη στην υγειονομική περίθαλψη και διαθέτει επίσης περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

13. Βαρσοβία, Πολωνία

«Η Βαρσοβία είναι μια από τις πιο απίστευτες πόλεις της Ευρώπης», γράφει ο EBD.

Η ιστορία της είναι μια ιστορία ανθρώπων που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση, να ανακάμψουν και να προχωρήσουν μπροστά. Στη μάχη με τον κορονοϊό, το πολωνικό μήνυμα ήταν πάντα πολύ σαφές: «Η Βαρσοβία επέζησε από δύο παγκόσμιους πολέμους. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Τα λέμε πολύ σύντομα !».

Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, η Βαρσοβία είναι ένας σημαντικός διεθνής τουριστικός προορισμός, ένας σημαντικός πολιτιστικός, πολιτικός και οικονομικός κόμβος με μια ιστορική Παλιά Πόλη που έχει οριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Η Βαρσοβία είναι πολύ πλούσια και ανθρώπινη πόλη, όπως και πολλές πόλεις της Πολωνίας. Οι άνθρωποι δείχνουν μεγάλο σεβασμό για τις παραδόσεις αλλά και για τους νέους, με μοντέρνα καφέ και μπαρ, υπαίθριες συναυλίες το καλοκαίρι, εφήμερα καταστήματα, απίστευτα μουσεία, μια παλιά πόλη που ανακαινίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλά μέρη για να ανακαλύψετε για τους λάτρεις της κλασσικής μουσικής και του Φρεντερίκ Σοπέν, ειδικότερα,» αναφέρει ο EBD.

Η Πολωνία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό, μαζί με την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Υπάρχουν έως και 20 φορές λιγότερα κρούσματα από ότι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κανένα νοσοκομείο δεν έχει υπερφορτωθεί σε κανένα σημείο της πανδημίας και η Πολωνία έχει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο από την Ολλανδία και την Ελβετία.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

14. Βιέννη, Αυστρία

Τη Βιένη επισκέπτονται λάτρεις της ιστορίας, ερωτευμένα ζευγάρια και οικογένειες που αναζητούν έναν ασφαλή και ειρηνικό προορισμό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

«Η Βιέννη επιλέγεται από τους επισκέπτες συχνά για αυτόν τον λόγο, γεγονός που δεν αποτελεί απλά ένα συναίσθημα αλλά και μια πραγματικότητα: Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι τρεις φορές χαμηλότερο σε αυτήν την πρωτεύουσα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», σύμφωνα με τον EBD.

Με πολλά πάρκα και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, η Βιέννη είναι μια από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη. Είναι μια καλή συμβιβαστική λύση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τις πόλεις και τους λάτρεις της φύσης.

Η Αυστρία έχει πληγεί λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με έως και 10 φορές λιγότερα κρούσματα.

Θα προτιμούσατε να πάρετε τον χρόνο σας και να μην βιαστείτε να κλείσετε τις διακοπές σας από τώρα; Κανένα πρόβλημα. Ανακαλύψτε τη Βιέννη τα Χριστούγεννα: Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της κατατάσσονται στις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Πριν από αυτήν την ημερομηνία, απαιτείται πιστοποιητικό υγείας κατά την είσοδο, στο οποίο δηλώνεται ότι ο ταξιδιώτης δεν έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

15. Μποχίντζ, Σλοβενία

Αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένας από τους καλύτερους βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, το Μποχίντζ είναι ένα καταφύγιο γαλήνης για τους λάτρεις της φύσης, των υπαίθριων σπορ, της πεζοπορίας, των τοπικών προϊόντων, των χειροτεχνιών και των πραγματικών εμπειριών.

Βρίσκεται στη λεκάνη των Ιουλιανών Άλπεων στην περιοχή Upper Carniola της βορειοδυτικής Σλοβενίας και είναι γνωστό ως ένας από τους «πράσινους παραδείσους της Ευρώπης» και ως ο πνεύμονας της Σλοβενίας.

Η Σλοβενία έχει πληγεί ελάχιστα από τον κορονοϊό (10 φορές λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο) και έχει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

Το Μποχίντζ απέχει μόλις 40 λεπτά από το αεροδρόμιο και τα νοσοκομεία της Λιουμπλιάνα.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

16. Μάλτα

Ο τουρισμός στο νησί της Μάλτας αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Εκτός από τα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου, η Μάλτα έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά.

«Ανακαλύψτε τους θησαυρούς και τον πλούτο ενός από τους ομορφότερους προορισμούς στην Ευρώπη», γράφει ο EBD. «Απλώστε την πετσέτα παραλίας σας στην παραλία Riviera Bay ή σε μια από τις πολλές άλλες παραλίες της Μάλτας. Αν θέλετε πραγματικά να απομακρυνθείτε από το πλήθος αυτό το καλοκαίρι, μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση για τη διαμονή σας στο Gozo. Το νησί είναι μικρότερο από το κύριο νησί και είναι ιδανικό για λάτρεις της φύσης, τους πεζοπόρους ή τους καταδύτες».

Έχουν καταγραφεί έως και 55 φορές λιγότερα κρούσματα στη Μάλτα από ό, τι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Η Μάλτα έχει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο από τη Φινλανδία, την Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο και τα νοσοκομεία της δεν έχουν υπερφορτωθεί και μπορούν να φιλοξενήσουν ταξιδιώτες, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Τα ξενοδοχεία ανοίγουν ξανά την 1η Ιουνίου, ενώ η τουριστική περίοδος ξεκινά ξανά την 1η Ιουλίου.

17. Γκντανσκ, Πολωνία

Η Πολωνία είναι μια από τις πιο μοντέρνες ευρωπαϊκές χώρες και το Γκντανσκ, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του κόλπου του Γκντανσκ στη Βαλτική Θάλασσα, είναι ένα από τα τουριστικά μαργαριτάρια της. Αυτή η παράκτια πόλη φέρει επίσης το όμορφο ψευδώνυμο «Το μαργαριτάρι της Βαλτικής».

Με ιστορία 1.000 ετών, η πόλη αποτελεί μια σπάνια ομορφιά. Μόλις το συνειδητοποιήσετε αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε: » Αξίζει η επίσκεψη σε αυτόν τον προορισμό; Η απάντηση είναι ναι!» γράφει ο EBD.

Η Πολωνία επηρεάστηκε 20 φορές λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο από την πλειοψηφία. Επιπλέον, έχουν εφαρμοστεί υγειονομικά μέτρα για την υποδοχή ταξιδιωτών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Γκντανσκ και κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών: Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Γκντανσκ κατατάσσεται μεταξύ των ομορφότερων χριστουγεννιάτικων αγορών στην Ευρώπη.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

18. Βίλνιους, Λιθουανία

Το Βίλνιους βρίσκεται στη νοτιοανατολική Λιθουανία και είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βίλνιους ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εβραϊκά κέντρα στην Ευρώπη, το οποίο οδήγησε στο ψευδώνυμό του ως «η Ιερουσαλήμ της Λιθουανίας».

Το Βίλνιους είναι ένας τέλειος προορισμός για οικογένειες, εραστές ή μεμονωμένους ταξιδιώτες, σύμφωνα με το EBD, και θεωρείται »δυο φορές ασφαλέστερη πρωτεύουσα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Το Βίλνιους έχει πολλά πρόσωπα: Είναι ο λαβύρινθος της παλιάς πόλης, η κομψή επιχειρηματική περιοχή της, το κομψό κέντρο της, οι πολλές ανοιχτές πλατείες και τα πάρκα της, τα ιστορικά προάστια της – όλα αυτά συνδυάζονται με αρμονική αίσθηση ενότητας.

Η περίφημη Παλιά Πόλη βρίσκεται σε μια γραφική κοιλάδα ανάμεσα στους ποταμούς Vilnia και Neris, δίπλα στο φρούριο, το οποίο φρουρούνταν στο παρελθόν από το κάστρο του Βίλνιους.

Δεν πειστήκατε να ταξιδέψετε ακόμα; Υπολογίστε το Βίλνιους ως προορισμό και για τα Χριστούγεννα. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά της είναι μια από τις πιο όμορφες στην Ευρώπη και το χριστουγεννιάτικο δέντρο της βρίσκεται στην πρώτη θέση των ομορφότερων χριστουγεννιάτικων δέντρων στην Ευρώπη.

Με 20 φορές λιγότερα κρούσματα από ό, τι στις πιο πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες, η Λιθουανία έχει επίσης υψηλό μέσο όρο νοσοκομειακών κρεβατιών ανά κάτοικο. (Μόνο η Γερμανία και η Αυστρία έχουν περισσότερες κλίνες στην Ευρώπη).

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

19. Ρίγα, Λετονία

Η μεγαλύτερη μητρόπολη της Βαλτικής, η Ρίγα συνδυάζει τη διαχρονική παράδοση και τον υπερσύγχρονο νεωτερισμό. «Μια Σκανδιναβή ξανθιά με μια φλογερή καρδιά», η Ρίγα μετράει 800 χρόνια ταραχώδους ιστορίας, από Γερμανούς ιππότες μέχρι Σουηδούς βασιλιάδες και σοβιετικούς κομισάριους, που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Σήμερα, η πρωτεύουσα της Λετονίας είναι μια συναρπαστική ευρωπαϊκή μητρόπολη στο σταυροδρόμι της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης.

«Με τον ποταμό Daugava και τον Κόλπο της Ρίγας, η πόλη ζούσε πάντα σε στενή επαφή με τη φύση», εξηγεί ο EBD. «Η Ρίγα έχει πολλά δημόσια πάρκα, δάση, πλατείες, λίμνες, λόφους, νησιά και παραλίες.»

Με 50 φορές λιγότερα κρούσματα από ό, τι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Λετονία είναι ένας από τους προορισμούς που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία ενώ και τα νοσοκομεία της δεν έχουν υπερφορτωθεί.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

20. Wild Taiga, Φινλανδία

Η απόλυτη απόδραση: Στην καρδιά του ανατολικού φυσικού καταφυγίου Kainuu της Φινλανδίας, το Wild Taiga με τα δάση, τις καθαρές λίμνες και τα ορμητικά νερά των ποταμών αποτελεί μια πρόσκληση για αυθεντικές φυσικές εμπειρίες και μια σπάνια ευκαιρία για πεζοπορία στην παρθένα φύση, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και να φωτογραφίσετε την άγρια ζωή και να απολαύσετε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Wild Taiga, που έχει απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ετικέτα «EDEN», είναι ο ιδανικός προορισμός για βιώσιμο τουρισμό. «Υπάρχουν πολλά να κάνουμε: περπάτημα, κανό, κολύμπι σε λίμνη, να παρακολουθήσουμε πουλιά, λουλούδια, αλλά και αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Wild Taiga είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας», γράφει ο EBD.

Με 15 φορές λιγότερα κρούσματα από ό, τι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία είναι ένας από τους προορισμούς που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία.

Άνοιγμα εκ νέου σε ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Δεν απαιτείται καραντίνα.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση