HomeHL-9Γέμισαν με ενοικιαστήρια οι κεντρικοί δρόμοι του Ηρακλείου

Γέμισαν με ενοικιαστήρια οι κεντρικοί δρόμοι του Ηρακλείου

Ξεκίνησαν τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία βόλτα στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου αναδεικνύει το οικονομικό πλήγμα που έφερε η πανδημία.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς η αγορά που κάποτε έσφυζε από καταστήματα και ήταν δυσεύρετα στην καρδιά της πόλης τώρα δυστυχώς υπάρχουν «ελεύθερα» αρκετά.
Επιχειρήσεις που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, δεν άνοιξαν ποτέ ξανά.

Καταστηματάρχης του κέντρου μιλώντας στο cretapost δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πριν από μερικά χρόνια κρατούσες ένα τσουβάλι χρήματα για να δώσεις αέρα προκειμένου να νοικιάσεις ένα μαγαζί και δεν στο έδιναν και τώρα τα μισά καταστήματα είναι στα αζήτητα».

20% των επιχειρήσεων θα βάλει…οριστικό λουκέτο

Δεν υπάρχει εικόνα για τα οριστικά λουκέτα στις επιχειρήσεις. Η εικόνα στην αγορά θα αρχίζει να διαφαίνεται τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο ήδη πολλές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο έχουν βάλει λουκέτο. Επιχειρήσεις που λειτουργούσαν πριν «κορωνοϊού εποχή» κατά την διάρκεια του lockdown έκλεισαν και δεν ξανάνοιξαν.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της τοπικής αγοράς ένα ποσοστό της τάξης του 20% των εμπορικών καταστημάτων θα κλείσει οριστικά ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό δεν θα λειτουργήσει την φετινή τουριστική περίοδο.

Μειωμένη κίνηση στα καταστήματα

Τα καταστήματα ξεκίνησαν την επαναλειτουργία τους στις 11 Μαΐου ωστόσο η κίνηση σύμφωνα με τους εμπόρους είναι περιορισμένη με τους ίδιους να ζητούν πρόσθετα μέτρα που θα δώσουν ανάσα στην αγορά.
«Τα καταστήματα απλώς σήκωσαν τα ρολά τους και άναψαν τα φώτα τους. Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί και δεν προβαίνουν σε αγορές πλην τις πλέον απαραίτητες» τονίζουν οι καταστηματάρχες στο cretapost.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης τονίζει πως στόχος όλων είναι να μπορέσουν επιχειρηματίες και καταναλωτές να επιστρέψουν στην καθημερινότητα και στην προ κορωνοϊού εποχή ωστόσο υπάρχει μία αβεβαιότητα αναφορικά με το θέμα του τουρισμού. Μπορεί τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή να δίνουν μία ανακούφιση ωστόσο δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αυτό που ζητούν είναι πιο στοχευμένα μέτρα κυρίως για τις τουριστικές επιχειρήσεις καθώς από τους τουρίστες εξαρτάται και το μέλλον και των υπολοίπων επιχειρήσεων.

Η ΟΕΒΕΝΗ καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τοπικές επιχειρήσεις

Με ένα σποτάκι το οποίο προβάλλεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

«Στηρίζουμε μικρές τοπικές επιχειρήσεις- στηρίζουμε τους ανθρώπους της πόλης μας» είναι το σύνθημα της ΟΕΒΕΝΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση