HomeΚΟΣΜΟΣΔολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Κατανοητές οι διαδηλώσεις», λέει η Γερμανία

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Κατανοητές οι διαδηλώσεις», λέει η Γερμανία

Τι ανέφερε ο Χάικο Μάας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε κατανοητές και νόμιμες τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επιπλέον πως οι ενέργειες των αμερικανικών αρχών θα πρέπει να στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου. Διαδηλώσεις στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ οργανώθηκαν άλλωστε τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τη Δευτέρα.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που βλέπουμε στις ΗΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές συγκινητικές κινήσεις, όπως αυτές Αμερικανών αστυνομικών, είναι κατανοητές και περισσότερο από νόμιμες», δήλωσε ο Μάας στο Βερολίνο, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μετά τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Θέλω επίσης να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν θα οδηγήσουν σε νέες βιαιότητες και ακόμη περισσότερο, την ελπίδα ότι αυτές οι διαδηλώσεις θα κάνουν διαφορετικά τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Επικοινωνία Γερμανίας -ΗΠΑ για τις αναταραχές μετά τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ

Ο Μάας είπε πως θα είναι σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις πληροφορίες ότι ένα συνεργείο της Deutsche Welle δέχθηκε αστυνομικά πυρά ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Μινεάπολις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους», είπε ο Γερμανός υπουργός. «Τα δημοκρατικά κράτη, που διέπονται από την κυριαρχία του νόμου, πρέπει να εφαρμόζουν τα πιο υψηλά στάνταρ όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του Τύπου», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ανησυχητική η βία στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η βία που παρατηρήθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο του Αφρομαρικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του από την αστυνομία είναι πολύ ανησυχητική.

«Η βία την οποία είδαμε είναι σαφώς πολύ ανησυχητική… οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπεται να διαδηλώνουν ειρηνικά», είπε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον. Οι ΗΠΑ βιώνουν μέρες έντονων διαδηλώσεων και αναταραχών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3 ακόμη ανθρώπους, μετά τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ. Η μία μετά την άλλη, οι αμερικανικές πόλεις επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να περιορίσουν τα επεισόδια.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά με σόου ευλαβικής χριστιανικής πίστης, βγαίνοντας δημόσια με τη Βίβλο στο χέρι, προκειμένου να απευθυνθεί στο συντηρητικό κοινό των ΗΠΑ, το οποίο και τον εξέλεξε στον Λευκό Οίκο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση