HomeHL-9Χαλκιαδάκης: Όλοι οι ξενοδόχοι θ’ ανοίξουμε γνωρίζοντας ότι θα μπούμε μέσα

Χαλκιαδάκης: Όλοι οι ξενοδόχοι θ’ ανοίξουμε γνωρίζοντας ότι θα μπούμε μέσα

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύσκολη προβλέπεται να είναι η χρονιά και για τους ξενοδόχους του Ηρακλείου οι οποίοι ήδη μιλούν για μία χαμένη σεζόν, ωστόσο είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν γνωρίζοντας ότι θα… μπούνε μέσα.

«Γνωρίζουμε εξ αρχής ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία θα ξεκινήσει με ένα 15% με 20% και στη συνέχεια, εφόσον όλα πάνε καλά, θ’ αρχίσει ν’ ανεβαίνει. Επίσης γνωρίζουμε ότι η τουριστική χρονιά σε γενικές γραμμές έχει χαθεί, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε ένα 20% επισκέπτες από αυτούς που είχαμε το 2019», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης και συνεχίζει:

«Όλοι εμείς οι ξενοδόχοι που θ’ ανοίξουμε έχουμε τη γνώση ότι θα μπούμε μέσα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων – αν πάει δηλαδή καλά η κουτσουρεμένη σεζόν – θα είμαστε στο μηδέν, δηλαδή όσα τα έξοδα, τόσα τα έσοδα. Βέβαια να σας πω ότι εγώ πιστεύω, και το λέω συνεχώς, ότι πρέπει να ανοίξουμε. Να ανοίξουμε τον προορισμό μας, να φανεί ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε ασφαλείς και να το παλέψουμε».

Ζητούν ν’ ανοίξει νωρίτερα το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Μία μεγάλη αντίφαση έχει προκληθεί από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και το άνοιγμα των πτήσεων.

«Η σεζόν ανοίγει 15 Ιουνίου αλλά το αεροδρόμιο ανοίγει 1 Ιουλίου. Αντιφατικό όλο αυτό γιατί οι πελάτες δεν μπορούν να έρθουν χωρίς αεροδρόμιο. Έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στον υπουργό με την κυβέρνηση να το επεξεργάζεται όπως μας είπαν», επεσήμανε σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Αρχίζουν δειλά – δειλά οι νέες κρατήσεις

Υπάρχουν αρκετές κρατήσεις για τον Ιούλιο ωστόσο πρόκειται για αυτές που είχαν γίνει προ κορωνοϊού εποχή και δεν ακυρώθηκαν.

«Μιλάμε για κρατήσεις που έγιναν πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση και δεν ακυρώθηκαν. Νέες κρατήσεις έχουμε αλλά ελάχιστες μέχρι στιγμής. Πιστεύω ότι από τη βδομάδα αυτή θα αυξηθούν, δεδομένου ότι έχει ανακοινωθεί η λίστα των χωρών όπου θα δεχόμαστε τουρίστες», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Πλήγμα για την Κρήτη η απουσία τριών χωρών από τη λίστα

Η λίστα των χωρών που ανακοινώθηκε προκάλεσε προβληματισμούς στους τουριστικούς φορείς της Κρήτης καθώς λείπουν από μέσα τρεις βασικές χώρες που θεωρούνται οι «αιμοδότες» του τοπικού τουρισμού.

«Πρέπει να σας πω ότι για εμάς δεν είναι καλή η λίστα. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πολωνία είναι οι αιμοδότες του τουρισμού για την Κρήτη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυτές οι χώρες είναι ένα μεγάλο θέμα. Είχα συζητήσεις επί του θέματος με τον υπουργό Τουρισμού που μου είπε ότι οι χώρες αυτές ελέγχονται ξανά κι ενδέχεται να προστεθούν στη λίστα άμεσα. Αυτό θα ήταν πολύ καλό για εμάς εδώ στο νησί», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν

Πολλά ακούγονται τελευταία για το αν θ’ ανοίξουν τα ξενοδοχεία στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Νίκος Χαλκιαδάκης αναφέρει πως οι περισσότεροι θα ανοίξουν – ακόμα και οι μεγάλοι όμιλοι – ωστόσο δεν θα ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες.

«Καθημερινά έχουμε συζητήσεις με όλους τους ξενοδόχους για το πώς και πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Πρέπει να σας πω ότι οι όμιλοι που έχουν πάνω από ένα ξενοδοχείο έχουν πάρει την απόφαση ν’ ανοίξουν προς το παρόν μία ξενοδοχειακή μονάδα και μετά ανάλογα με τη ζήτηση θα δουν αν θ’ ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Όλοι θα ανοίξουν κάποιο ξενοδοχείο τους όμως», επεσήμανε σχετικά ο κ. Χαλκιδάκης.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό»

Αρκετά είναι τα «παράπονα» των ξενοδόχων της Κρήτης ως προς τα μέτρα στήριξης που έλαβε για τον τουρισμό.

«Εμείς περιμέναμε τον ΦΠΑ το οποίο η κυβέρνηση δεν μας το έδωσε. Αυτό που μας έδωσε είναι 0,9% κάτω, τίποτε δηλαδή. Η Κύπρος ας πούμε χθες το κατέβασε 5% πρόκειται για μεγάλη διαφορά. Επίσης, το πρόγραμμα που βγήκε για τους εργαζόμενους είναι εντελώς λάθος καθώς δεν επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα, βάζει τον ξενοδόχο να πληρώσει ολόκληρες τις εισφορές. Για παράδειγμα σου λέει πάρε δύο τετράωρους τους οποίους θα τους δίνεις εσύ 500 ευρώ και το κράτος 300 και παράλληλα θα πληρώνεις όλες τις εισφορές. Αυτό δεν το βλέπω ως βοήθεια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαλκιαδάκης ενώ παράλληλα τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει πολύ καλά τον τουρισμό. Ο τουρισμός την έσωσε τα τελευταία χρόνια. Είναι ο βασικός μας πυλώνας. Πρέπει να το κοιτάξει όσο γίνεται περισσότερο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση