HomeHL-9Ζητούν μόνιμες προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων

Ζητούν μόνιμες προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων

Τι αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι συμβασιούχοι/ες και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, ζητάει η Ένωση Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Όπως χαρακτηριστικα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, όλο το προηγούμενο διάστημα, στάθηκε στο πλάι των Συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών με πολύμορφες δράσεις και ενέργειες. Καταφέραμε στο Δήμο Φαιστού, να εξασφαλίσουμε την αποζημίωση των εξόδων μετακίνηση των εργαζομένων από τον τόπο κατοικίας στον τόπο δουλείας για τις μέρες όπου είχαν μεταφερθεί σε νέες σχολικές μονάδες με την ΠΝΠ. Να εξασφαλίσουμε βελτιωμένα ευέλικτα ωράρια για όποιον/α έκανε δεύτερη δουλειά για να συμπληρώνει εισόδημα, στο Δήμο Γόρτυνας και Φαιστού. Επίσης στο Δήμο Γόρτυνας οι εργαζόμενες να πηγαίνουν στα νέα του πόστα 1 φορά την βδομάδα και μόνο βοηθητικά, όπου αυτό ήταν εφικτό. Αλλά το πιο σημαντικό, καταφέραμε να κάνουμε πράξη το «μένουμε δυνατοί» να αποδείξουμε ότι και μέσα στην πανδημία, τα καλυμμένα στόματα μπορούν να βγάλουν φωνή. Να γίνει πράξη όχι μόνο η αλληλεγγύη, αλλά και ο αγώνας για διεκδίκηση.

Η πανδημία ανέδειξε τον ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εργαζόμενοι που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής σε αρκετούς κλάδους, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις εκπαιδευτικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή όμως και παρά τους θετικούς χαρακτηρισμούς που έλαβαν για τον ηρωισμό τους, χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βρίσκονται στον αέρα, καθώς με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο.

Οι χιλιάδες πανελλαδικά συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας, απασχολούνται για 10 μήνες ετησίως (όσο διαρκεί η σχολική περίοδος) και αμείβονται με μέσο όρο 200-400€ μηνιαίως. Παράλληλα υπάρχει συνεχής καθυστέρηση στα δεδουλευμένα τους, δεν υπάρχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, ωράριο κλπ.) και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανεπάρκεια σε μέτρα προστασίας, δεν έχουν άλλα δικαιώματα, π.χ. αναρρωτική άδεια αν αρρωστήσουν, επίδομα αδείας, κύησης, δεν δικαιούνται ούτε την άδεια ειδικού σκοπού που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτή την φάση.

Στη φάση της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης οι συμβασιούχοι/ες στη σχολική καθαριότητα μετακινήθηκαν αυθαίρετα σε διάφορες υπηρεσίες των Δήμων. Καθάρισαν Δημαρχεία, πολιτιστικούς χώρους, αποθήκες, πεζοδρόμια, δρόμους. Δηλαδή εργασίες που ουδεμία σχέση έχουν με τους όρους των συμβάσεών τους. Πολλές δημοτικές αρχές με τρομοκρατία που έφτανε στο σημείο της απειλής πως δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα ή πως δεν θα πληρωθούν, τους υποχρέωσαν να μετακινηθούν από τον χώρο της εργασίας τους, χωρίς να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε ασθένεια ή το δικαίωμα στην άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς να γνωρίζουν το ωράριο ή το μισθό τους. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των σχολικών καθαριστριών καλείται εκ νέου να εργαστεί σε διπλοβάρδιες, με αρνητικές μεταβολές στο ωράριο και με τους ίδιους απαράδεκτους μισθούς.

Τον Σεπτέμβριο και με δεδομένο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, δεν επιτρέπονται πειράματα όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα, την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων. Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους. Την οριστική λύση υποδεικνύει ολόκληρη η σχολική κοινότητα (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και Γονέων), ο κλάδος των καθαριστριών, το πλήθος δημοτικών αρχών και Δημοτικών Συμβουλίων που εστιάζει στη μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων καθαριστριών, την πρόσληψη νέων εργαζομένων για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, με 15 και πλέον χρόνια συνεχόμενης εργασίας στα σχολειά, δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση.

Τη στιγμή που οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων κραυγάζουν και αφορούν την υγιεινή των σχολείων και την ασφάλεια παιδιών και διδασκόντων, καλούμε τα δημοτικα συμβούλια του Δήμων του Ν. Ηρακλείου, να ανταποκριθούν στο πάγιο αίτημα της Ένωσης ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, για χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες άμεση μόνιμη πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου και την άμεση πρόσληψη όλου του επιπλέον απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των σχολικών μονάδων, απαιτώντας με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών των εργαζομένων (μισθούς, ΜΑΠ, αναλώσιμα, κλπ).

Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια να βάλουν τα θεμέλια μία και καλή για τον οριστικό εργασιακό απεγκλωβισμό των σχολικών καθαριστριών και να εξασφαλίσει από τώρα, και πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, οπότε θα είναι πολύ αργά, την υγιεινή στους χώρους εκπαίδευσης και την ασφάλεια των διδασκόντων και των μαθητών.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναδεικνύεται ότι το αίτημα για μονιμοποίηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών που απασχολούνται με το απάνθρωπο καθεστώς της σύμβασης ανά αίθουσα διδασκαλίας και θεωρούνται υπεργολάβοι, πέρα από ότι είναι δίκαιο, είναι και κοινωνικά αναγκαίο να ικανοποιηθεί.

· Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση

· Απόδοση των ΜΑΠ για το τρέχον έτος, όπου δεν έχουν δοθεί.

· Απόδοση των ΜΑΠ προηγούμενων ετών σε χρήμα.

· Επιπλέον μέτρα ατομικής προστασίας, για την προστασία των εργαζομένων από τον Κορονοϊό.

· Κανένας Εργολάβος, στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου και των Σχολείων μας.

Καλούμε τις σχολικές καθαρίστριες, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Να αφήσουν στην άκρη ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του παρελθόντος, κυβερνητικές υποσχέσεις και κάθε λογής ευχολόγια και να αγωνιστούν απέναντι σε όλα αυτά, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρέπεια».

Διαφήμιση
Διαφήμιση