HomePost It«Αρνείται ο Υπουργός να πάρει άμεσα μέτρα για τις υπερβολικές χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών»

«Αρνείται ο Υπουργός να πάρει άμεσα μέτρα για τις υπερβολικές χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών»

Αποτελέσματα αναζήτησης Αποτελέσματα ιστού Αρνείται ο Υπουργός να πάρει άμεσα μέτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών για την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι είναι δεδομένες οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και επεσήμανε ότι διαχρονικά οι Τράπεζες, επικαλούμενες λειτουργικό κόστος, βρίσκουν διάφορους τρόπους και χρεώνουν υπερβολικά έξοδα ηλεκτρονικών συναλλαγών, αντί της ανάπτυξης των τραπεζικών προϊόντων και της χρηματοδότησης της αγοράς.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να δηλώνει αναρμόδιο, αν και βάσει ΦΕΚ έχει αυτό την εποπτεία των τραπεζών και παραπέμπει στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Στη συνέχεια, ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης συνολικό σχεδιασμό τιθάσευσης των χρεώσεων, με τη θέσπιση κανόνων, οι οποίοι δεν θα είναι αντίθετοι στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό κανονισμό 751/2015 και υπενθύμισε στον Υπουργό ο κ. Κεγκέρογλου ότι επί θητείας του, ως Υφυπουργός Εργασίας το 2011, αρμόδιος για την προστασία του καταναλωτή, είχε με Υπουργική του απόφαση καταργήσει 10 καταχρηστικούς όρους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των τραπεζών για κάθε συναλλαγή και με απτό παράδειγμα που ανέφερε στην Ολομέλεια, ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι οι τράπεζες εφευρίσκουν διάφορους τρόπους και ενώ χρεώνουν συγκεκριμένο ποσό λ.χ για ηλεκτρονική μεταφορά, στην ανάλυση του λογ/σμού «βαπτίζουν» ως χρέωση το μισό και το άλλο μισό ως προμήθεια, με συνέπεια, τα γενικότερα στοιχεία τιμολόγησης να μην ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, αφού εμφανίζεται μόνο η χρέωση και όχι η προμήθεια.

Ο Υπουργός, για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επικαλούμενος την σχετική έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής από το παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=xmNmkd1wmlc

Διαφήμιση
Διαφήμιση