HomeHL-EconomyEurobank: Πράσινο φως για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή

Eurobank: Πράσινο φως για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα Ηρακλής καθώς εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών οι δύο πρώτες τιτλοποιήσεις της τράπεζας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έδωσε πράσινο φως για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις (Cairo I και Cairo II), ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής.

Όπως δήλωσε στο Euro2day.gr ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός, «παρά τη δύστοκη συγκυρία, το σχέδιο Ηρακλής προχωρά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στις τράπεζες, βλέποντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και όχι την προσωρινή κρίση».

Παρά την πανδημία όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η Eurobank δεν προχώρησε σε ουσιώδεις αλλαγές όσον αφορά στους φακέλους αιτήσεων που υπέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο, για τα δύο πρώτα υπο-χαρτοφυλάκια (Cairo I και Cairo II) της τιτλοποίησης.

Τα αιτήματα αφορούν στην παροχή εγγύησης από την Ελληνική Δημοκρατία για ομολογίες υψηλής διαβάθμισης των Cairo I και Cairo II, συνολικής αξίας 1.655 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία, η τράπεζα υπέβαλε αίτηση και για το Cairo III, οι ομολογίες υψηλής διαβάθμισης ανέρχονται σε 754 εκατ. ευρώ, για το οποίο η απόφαση αναμένεται. Ηταν για την τελευταία ενέργεια, που εκκρεμούσε από την πλευρά της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεργασία για την έκδοση κρατικής εγγύησης.

Συνολικά, η Eurobank ζητά κρατική εγγύηση για senior notes bonds, ύψους 2.409 εκατ. ευρώ. Η ονομαστική αξία των τίτλων υψηλής διαβάθμισης διαμορφώθηκε μόλις μερικά εκατομμύρια χαμηλότερα από αυτή που είχε συμφωνηθεί με την doValue, κατά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA), παρά την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας λόγω Covid-19.

Με την ανακοίνωση της υπογραφής SPA, η Eurobank προσδιόρισε, έμμεσα, την ονομαστική αξία των senior notes, αναφέροντας ότι η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) αντιστοιχεί περίπου στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου (7,5 δισ.).

Με δεδομένο ότι οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης αποτιμήθηκαν, βάσει της προσφοράς της doValue (15 εκατ. ευρώ για το 20%) στα 75 εκατ. ευρώ, η ονομαστική αξία των senior notes έβγαινε γύρω στα 2.420 εκατ. ευρώ.

Το ποσό μειώθηκε στα 2.409 εκατ. ευρώ, καθώς το Cairo III έλαβε πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά την πανδημία της Covid-19 και την επιδείνωση συνθηκών και προοπτικών για την εγχώρια οικονομία και τις τράπεζες.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση