HomeHL-TOPΤην άφησαν στη θυρίδα του Μαιευτηρίου – Έκτοτε ψάχνει τους γονείς της

Την άφησαν στη θυρίδα του Μαιευτηρίου – Έκτοτε ψάχνει τους γονείς της

Η αναζήτηση μίας 52χρονης στη «δύσκολη» κοινωνία της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σωτήριον Έτος 1968. Ηράκλειο Κρήτης. Έξω από το μαιευτήριο «Μητέρα» ακούγεται το κλάμα ενός μωρού. Οι εργαζόμενοι βγαίνουν έξω και βλέπουν στη θυρίδα ένα βρέφος τυλιγμένο σε κουβέρτα. Πάνω του βρίσκεται ένα σημείωμα που γράφει «είναι αβάπτιστο, 40 ημερών».

Από τότε έχουν περάσει 52 χρόνια. Το βρέφος υιοθετήθηκε – με όλους τους προβλεπόμενους νόμους – και μεγάλωσε σε μία πολύ καλή οικογένεια στα Χανιά.

Πρόκειται για την κ. Μαρία, μητέρα πέντε παιδιών και γιαγιά καθώς έχει αποκτήσει δύο πανέμορφα εγγόνια.

Η κ. Μαρία μέχρι και τα 30 χρόνια της ζωής της δεν είχε καμία γνώση ότι ήταν υιοθετημένη. Όταν πέθαναν οι θετοί της γονείς, έμαθε για την υιοθεσία από τυχαία γεγονότα.

Όπως αναφέρει η κόρη της κ. Μαρίας, Ζωή μιλώντας στο cretapost: «Η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά όταν περίπου σε ηλικία 28 ετών, η μητέρα μου είχε πάει μία εκδρομή με τον πατέρα μου και μία κυρία από το γκρουπ όταν συστήθηκαν της είπε “α εσύ που είσαι υιοθετημένη”; Τότε η μητέρα μου δεν έδωσε σημασία και της είπε ότι κάνει λάθος. Λίγο καιρό όμως αργότερα, η μητέρα μου πήγε τον αδερφό μου στο νοσοκομείο. Εκεί συνάντησε έναν γνωστό φίλο της οικογένειας που την ρώτησε μήπως ξέρει το λόγο που η μητέρα της δεν έκανε άλλο παιδί. Η μητέρα μου, του είπε πως γνώριζε για κάποια γυναικολογικά προβλήματα κι εκείνος της απάντησε “α καλά, αυτό σου έχουν πει, άστο, άστο…”».

Όπως ήταν φυσικό η κ. Μαρία θορυβήθηκε από αυτά τα λόγια και ξεκίνησε την έρευνα ρωτώντας φίλους και συγγενείς καθώς οι γονείς της είχαν πεθάνει και δεν μπορούσε να τους ρωτήσει. Τότε έμαθε πως όντως ήταν υιοθετημένη.

Ψάχνοντας στα… τυφλά

Η αναζήτηση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Η κ. Μαρία έψαχνε στα… τυφλά και με τη βοήθεια της οικογένειάς της έμαθε πως οι βιολογικοί της γονείς την είχαν αφήσει στο Μητέρα.

Βρήκε τα χαρτιά της υιοθεσίας ενώ έμαθε και τις συνθήκες που έφτασε στο Μαιευτήριο.

Το χαρτί της υιοθεσίας το 1968 από το "Μητέρα".
Το χαρτί της υιοθεσίας το 1968 από το «Μητέρα».

Κατά την έρευνα όμως έχει συναντήσει μία σειρά από δυσκολίες.

«Για να ανοίξει ο πλήρης φάκελός της χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση η οποία κοστίζει αρκετά και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση. Ωστόσο, από το μαιευτήριο μας ενημέρωσαν ότι υπολογίζοντας τις ημέρες μάλλον η μητέρα μου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1968 ενώ από το ίδρυμα της έδωσαν ένα τυχαίο επίθετο» επεσήμανε η κόρη της 52χρονης, Ζωή.

Η κ. Μαρία.
Η κ. Μαρία.

Η «κλειστή» κοινωνία της Κρήτης και το test dna

Τα τελευταία χρόνια στην αναζήτηση των βιολογικών γονέων της κ. Μαρίας συμμετέχουν και τα πέντε παιδιά της.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η κόρη της Ζωή, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς η κοινωνία της Κρήτης είναι κλειστή».

Η οικογένεια της 52χρονης έμαθε για το test dna και προχώρησε σε αυτήν την εξέταση τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα αποτελέσματα που βγήκαν έδειξαν πως η καταγωγή της κ. Μαρία είναι από τη Σητεία Λασιθίου (ίσως Άγιος Στέφανος Λασιθίου) και Αττική (ίσως Μέγαρα).

«Δυστυχώς μόνο αυτά τα στοιχεία έχουμε. Η μητέρα μου αλλά και όλη η οικογένειά μου προσπαθεί να βρει τους βιολογικούς συγγενείς της. Θέλουμε απλά να τους γνωρίσουμε, τίποτε άλλο», επεσήμανε στο cretapost η κόρη της 52χρονης, Ζωή και απεύθυνε έκκληση σε όποιον μπορεί να γνωρίζει το οτιδήποτε να μιλήσει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση