HomeΚΟΣΜΟΣΒραζιλία: Ερευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του Ρίο

Βραζιλία: Ερευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του Ρίο

Υπόθεση κατάχρησης εν μέσω πανδημίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία της Βραζιλίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις Αρχές της Βραζιλίας στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης για κατάχρηση δημόσιων πόρων που προορίζονταν για τα νοσοκομεία εκστρατείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο κυβερνήτης Ουίλσον Βίτσελ, ο οποίος έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον πρόεδρο της Βραζιλίας για τη διαχείριση της πανδημίας, διαψεύδει ότι έγινε υπεξαίρεση χρημάτων και σε ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει ότι «είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης».

Εκτός από την επίσημη κατοικία του κυβερνήτη, έρευνα έγινε επίσης στο προηγούμενο σπίτι του και σε περίπου άλλες 10 διευθύνσεις, στο Ρίο και το Σάο Πάουλο, στο πλαίσιο αυτής της ευρείας επιχείρησης που φέρει την κωδική ονομασία «Placebo».

Για «δίκτυο διαφθοράς» μιλούν αστυνομικοί στη Βραζιλία

Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή αστυνομία εξηγεί ότι ξεκίνησε αυτήν την έρευνα καθώς υπήρχαν υποψίες για «κατάχρηση δημοσίων πόρων που προορίζονταν για την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός». Έκανε λόγο επίσης για την ύπαρξη «ενός δικτύου διαφθοράς» που σχετιζόταν με την κατασκευή των νοσοκομείων εκστρατείας.

Από τα εννέα νοσοκομεία που επρόκειτο να κατασκευαστούν ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας της Πολιτείας του Ρίο, μέχρι στιγμής έχουν εγκαινιαστεί μόνο τα τρία. Στην Πολιτεία αυτή της Βραζιλίας, που μαζί με το Σάο Πάουλο έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 39.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 4.000 θάνατοι από την Covid-19. Συνολικά στη Βραζιλία τα κρούσματα ανέρχονται στα 374.898 και οι νεκροί στους 23.473.

Βίτσελ, ο κύριος πολέμιος του προέδρου της Βραζιλίας

Ο Βίτσελ, που ήταν σύμμαχος του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2018, έχει μετεξελιχθεί σε έναν από τους κυριότερους πολιτικούς αντιπάλους του και πιθανόν να βρεθεί απέναντί του στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρου, που τον χαρακτήρισε «σωρό κοπριάς» κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στα τέλη Απριλίου, επικρίνει διαρκώς τα μέτρα καραντίνας που εφάρμοσαν ο Βίτσελ και άλλοι κυβερνήτες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Ο πρόεδρος προκρίνει την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, έστω και αν η καμπύλη της πανδημίας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Ο ίδιος ο Βίτσελ βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό στα μέσα Απριλίου. Σήμερα δήλωσε «αγανακτισμένος» από το γεγονός ότι μια βουλευτής που πρόσκειται στον Μπολσονάρου αναφέρθηκε σε «έρευνες» σε βάρος κυβερνητών, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Δευτέρα. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν διαρροές» στην ομοσπονδιακή αστυνομία, σχολίασε.

Ο Μπολσονάρου βρίσκεται στο στόχαστρο μιας έρευνας για απόπειρα επέμβασης σε έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας που αφορούσε συγγενικά του πρόσωπα και κυρίως δύο από τους γιους του.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση