HomePost ItΣωκράτης Βαρδάκης: «Αδικαιολόγητα εμμονική η στάση της Κυβέρνησης για την καταστροφική και ασύμφορη πώληση του ΑΔΜΗΕ»

Σωκράτης Βαρδάκης: «Αδικαιολόγητα εμμονική η στάση της Κυβέρνησης για την καταστροφική και ασύμφορη πώληση του ΑΔΜΗΕ»

Με ερώτηση τους στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αδικαιολόγητη στάση της Κυβέρνησης για την οικονομικά και αναπτυξιακά επιζήμια πώληση του ΑΔΜΗΕ καταγγέλλουν μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το έτος 2019 είχε αύξηση κερδών +28,4% με καθαρά κέρδη 53,9 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε και ρεκόρ επενδύσεων + 40% δηλαδή 249 εκατ. ευρώ έναντι του 2018.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα δέκα ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου 4685/2020 της Νέας Δημοκρατίας, όπου προβλέπεται η πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο.
Ταυτόχρονα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε επενδυτικό πλάνο ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030 και νέες πηγές εσόδων, από τις θυγατρικές Αριάδνη Interconnection (εταιρεία ειδικού σκοπού για το έργο διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής) αλλά και Grid Telecom (τομέας τηλεπικοινωνιών), που ήδη συνεισέφεραν με 78,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται μεγιστοποίηση της συμβολής τους τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον «Κλείδωσε» και η χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς. Από το συνολικό κόστος ενός (1) δισ. ευρώ, τα 200 εκατ. ευρώ αποτελούν ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας Αριάδνη, 300-400 εκατ. ευρώ έχουν διασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανειακής σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα, που θα ανακοινωθεί επισήμως περί τα τέλη του μήνα, με προνομιακό επιτόκιο αρκετά κάτω και του 2,5%.

Με βάσει τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανές πως είναι προς το συμφέρον του δημοσίου να διατηρήσει το ποσοστό του 51% του ΑΔΜΗΕ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σε συνθήκες Μνημονίου, να ανατρέψει τη δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66% και να διατηρήσει τον Όμιλο υπό δημόσιο έλεγχο.
Με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησής της η ΝΔ φανέρωσε το νεοφιλελεύθερο σχέδιό της για τον ΑΔΜΗΕ, που προέβλεπε, μείωση προσωπικού, μεταφορά παγίων από τη ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, κ.λ.π., καταθέτοντας μεσάνυκτα, τη σχετική διάταξη. Είμαστε όλοι θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου με πρωταγωνιστή τη κυβέρνηση που προσπαθεί να μας πείσει ότι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, το ξεπούλημα σε κομμάτια φιλέτα όπως ο ΑΔΜΗΕ είναι η μόνη λύση. Μία εταιρία που λειτουργεί προς όφελος του πολίτη, καθώς με τα σημαντικά ενεργειακά έργα που υλοποιεί, οδηγεί ακόμα και μείωση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες, ενώ αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, χωρίς να ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο. Και όμως η ΝΔ επιλέγει να πουλήσει και αυτό το φιλέτο του δημοσίου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση