HomeHL-9Κι άλλη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό

Κι άλλη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 6 μ.μ., στα Λιοντάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζουμε κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, καλώντας τους συναδέλφους τους στη συγκέντρωση την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 6 μ.μ., στα Λιοντάρια

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

Σε αυτές τις συνθήκες, που η εργοδοσία συνεχίζει την επίθεσή της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, που η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση «πετάει ένα ξεροκόμματο» που δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των συναδέλφων στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας! Ο μόνος δρόμος είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία τη διασφάλιση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Το νέο πακέτο στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, με φοροαπαλλαγές, επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Στέλνουν σε εμάς το λογαριασμό της κρίσης!!! 400€ για τους εποχικούς και κατάργηση της επαναπρόσληψης, μεγάλες μειώσεις για τους υπόλοιπους. Χιλιάδες άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα. Ζεστό χρήμα για τους εργοδότες. Η καθιέρωση των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου είναι δεδομένη πλέον για την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εισοδήματος μας πάνω από 50%, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς βρίσκονται στο βωμό της θυσίας για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Επιδιώκουν να δουλεύουμε όποτε θέλουν, όσο θέλουν και με ότι μισθό θέλουν. Όλα δικά τους! Θέλουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη και αυτής της κρίσης.

Οι ίδιοι εργοδότες σε συντονισμό με την κυβέρνηση προετοιμάζουν το έδαφος για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται «ατομική ευθύνη», ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι σε εμάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι και κατά τη διάρκεια του «lockdown» οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά και οι ντελιβεράδες δούλευαν 10ωρά, μαύρα, με ελλιπή μέτρα υγιεινής, με ένα ζευγάρι γάντια για την βάρδια κλπ.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό το προηγούμενο διάστημα σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήσαμε μια σειρά κινητοποιήσεις σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για την καταβολή δεδουλευμένων, για να αποτραπούν αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, για να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων του κλάδου στην οικονομική ενίσχυση. Στην Περιφέρεια, στην διεύθυνση του ΟΑΕΔ και στην Ένωση Ξενοδόχων για να διεκδικήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Συνεχίζουμε! Μετά τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και τη μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Την ίδια στιγμή μια μερίδα συνδικαλιστών παίζει το ρόλο του «λαγού» στηρίζοντας τα αιτήματα των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου και βάζοντας πλάτη για να μονιμοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα. Το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού εδώ και χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τους εργαζόμενους του κλάδου, ούτε μια παρέμβαση, ούτε μια γενική συνέλευση, ούτε μια μαζική διαδικασία (εκτός από τη νόθα γενική συνέλευση από όπου πέταξαν έξω τους πραγματικούς εργαζόμενους του κλάδου). Αλλά και μέσα στις συνθήκες πανδημίας συνέχισαν το «έργο» τους. Το Μάρτη δήλωναν ότι «είναι σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης». Τον Απρίλη έλεγαν ότι «το κράτος πρέπει να επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας του κλάδου για να μην χαθούν και να στηριχτούν οι επιχειρηματίες που αποτελούν τα ζωντανά κύταρα της οικονομίας». Τώρα καλλιεργούν την αναμονή και την υποταγή και παρακαλάνε «τις επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις»!

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ Επισιτισμού – Τουρισμού έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, για πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης σε ανοιχτό χώρο και με όλα τα μέτρα υγιεινής. Άμεσα να αποφασιστεί πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων στον κλάδο. Καμία αναμονή! Συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης στον επισιτισμό – τουρισμό την Πέμπτη 28 Μαΐου, μαζί με δεκάδες σωματεία και επιτροπές αγώνα στον κλάδο πανελλαδικά!

Τώρα ο λόγος πρέπει να δοθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να διεκδικήσουμε:
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
• Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
• Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας.
• Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
• Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
• Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
• Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
• Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
• Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
• Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
• Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!
ΟΛΟΙ στην κινητοποίηση
την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 6 μ.μ., στα Λιοντάρια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση