HomeHL-9Επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης: Ξεκινούν οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία

Επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης: Ξεκινούν οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησε χθες η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και καφέ και στην Κρήτη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων λόγω κορωνοϊού.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης υπήρχαν γάντια και μάσκες σε όλα τα τραπέζια καθώς και σε όλους τους χώρους όπου βρισκόταν κόσμος. Επίσης απολυμαίνοντας συνεχώς οι καρέκλες ενώ παντού υπήρχαν αντισηπτικά και για τον πελάτη αλλά και τους εργαζόμενους της κάθε επιχείρησης. Με το που κάποιος έφευγε από το τραπέζι του, αυτό καθαριζόταν άμεσα δήλωσε στο cretapost, η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.

Διακριτικοί έλεγχοι από την δημοτική αστυνομία

Εν τω μεταξύ σε διαχειριστική χαλαρότητα και συμβουλευτική διάθεση ξεκινούν από αύριο Τετάρτη οι έλεγχοι της δημοτικής Αστυνομίας σε όλα τα καταστήματα εστίασης αφού στη Λότζια αξιολογήθηκε ότι θα πρέπει να
υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα μετά την καραντίνα του κορωνοϊού που έπληξε βαριά
και τον συγκεκριμένο κλάδο.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, η δημοτική αστυνομία (η οποία μάλιστα με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιερχομένου αποκτά διευρυμένο πλέον ρόλο καθώς αποτελεί τομέα ευθύνης της ακόμα και η λειτουργία των εστιατορίων και μπαρ των ξενοδοχείων), αναμένεται να αρχίσει συγκροτημένα ελέγχους από αύριο, αλλά όχι με αυτοσκοπό την αυστηρότητα, αλλά την επιτήρηση των κανόνων που η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιβάλλει.

«Μετά από τόσο διάστημα που ήταν κλειστά τα καταστήματα εστίασης είναι τουλάχιστον υπερβολικό να μας
βρουν μπροστά τους με το πρώτο φως της ημέρας», τόνισε ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πολιτική απόφαση της Λότζια να κρατήσει μια ήπια και βοηθητική στάση, απέναντι στον κλάδο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αρκετά σύνθετη και με πολλές παραμέτρους
που μελετώνται από την υπηρεσία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της.

Όπως σημειώνει, η υπηρεσία αντιλαμβάνεται ότι ξεκινά μια δύσκολη περίοδος για τα καταστήματα εστίασης, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο που δεν αφορά μόνο στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τον αριθμό των ατόμων που θα καλύπτουν.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες της Π.Ν.Π.

Ενδεικτικά όπως τονίζει, η μη τήρηση της αναλογίας της διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων για επιχειρήσεις μέχρι
20τμ. το διοικητικό πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας για 15 εργάσιμες μέρες. Σε περίπτωση που η ίδια επιχείρηση εντοπιστεί να κάνει δεύτερη φορά την ίδια παράβαση το πρόστιμο φτάνει τα 4.000 ευρώ, και η αναστολή λειτουργίας θα ισχύει για 30 εργάσιμες μέρες. Βαρύτατα είναι τα πρόστιμα και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις άνω των 20τμ. όπου ξεκινούν από 3.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση, και προοπτικά μπορεί να φτάσουν τις 30.000 ευρώ.

Αντίστοιχα στις επιχειρήσεις άνω των 100τμ. το πρόστιμο στην πρώτη παράβαση ξεκινά από 10.000 ευρώκαι εάν μπορεί να απογειωθεί στις 50.000 ευρώ…

Ο κ. Παττακός σημειώνει ότι «βάση της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν επιτρέπεται η χρήση των
εσωτερικών χώρων, για παράδειγμα στα καφενεία όσο μεγάλα και αν είναι αν δεν έχουν και άλλο ένα χώρο ανοικτό δηλαδή μια δεύτερη είσοδο…Αντίστοιχα απαγορεύεται η χαρτοπαιξία λόγω φόβων μετάδοσης του ιού, όπως επίσης κλειστά θα μένουν και όλα τα σπίτια των ιερόδουλων και των οίκων ανοχής, τουλάχιστον ως τις 31 του μήνα, είτε
είναι με άδεια είτε χωρίς».

Ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας, τονίζει ότι η υπηρεσία θα πραγματοποιήσει διευρυμένους ελέγχους σε όλους τους τομείς ευθύνης της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχουν χρεωθεί.

 

 

Παράταση των μέτρων στην εστίαση ζητούν οι επιχειρηματίες

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρηματίες στην εστίαση εξακολουθούν να ζητούν περαιτέρω στήριξη, μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Όπως δήλωσε η κ. Αντωνακάκη στο cretapost: «Θεωρώ ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση θα μπορούσαν να είναι αντίστοιχα, ως προς την ενίσχυση, με αυτά του τουρισμού, μιας και οι απώλειες κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα και στους δύο αυτούς τομείς.

Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να παραταθούν περαιτέρω τα μέτρα αυτά. Είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά αν υπήρχε μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά, θα βοηθούσε πολλούς επιχειρηματίες στην εστίαση.

Όπως η επιδότηση ενοικίου πχ, που για εμάς ισχύει μέχρι τέλος του Ιούνη . Θα μπορούσε να ισχύει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και αυτό θα ήταν μία επιπλέον ανάσα για εμάς».

Στηρίζει τους επιχειρηματίες ο Δήμος Ηρακλείου

Χθες ο Δήμαρχος Ηρακλέιου περπάτησε στο κέντρο του Ηρακλείου και συνομίλησε με καταστηματάρχες και δημότες σχετικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλούνται να προσαρμοστούν.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ως Δήμος Ηρακλείου, σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου και τις δημοτικές παρατάξεις, καταλήξαμε σε μια πρόταση για την στήριξη των καταστηματαρχών, η οποία πιστεύουμε ότι ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Πέρα από την μείωση στα τέλη κοινοχρήστων χώρων κατά 50% μέχρι το τέλος του έτους, συμφωνήσαμε μεταξύ άλλων και ότι το κόστος του επιπλέον χώρου, για όποιο κατάστημα θέλει και δικαιούται να τον πάρει,  θα είναι επίσης μειωμένο κατά 50%.  

Εφόσον χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε και άλλα μέτρα, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.  Αρκεί και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες να μην αμελήσουν το καθήκον τους και να συνεχίσουν να τηρούν  τα μέτρα ασφαλείας και τις οδηγίες των ειδικών.  Μένουμε ασφαλείς, ώστε όλοι μαζί να φτιάξουμε ξανά την καθημερινότητά μας, ακόμα καλύτερη από πριν«.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση