HomeHL-9Ηράκλειο: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

Ηράκλειο: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

Οι νέοι κανόνες και η επόμενη ημέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και καφέ και στην Κρήτη, με τους ιδιοκτήτες αυτών να προετοιμάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες που γίνονται στους χώρους των καταστημάτων τους ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων λόγω κορωνοϊού.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη Δευτέρα θα επανέλθει στην εργασία του, το 45% των εργαζομένων στην εστίαση και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο καθώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, τονίζοντας ότι για το άνοιγμα θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν σύντομα.

Την Δευτέρα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο cretapost, η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, ανοίγουν τα καταστήματα που διαθέτουν εξωτερικό χώρο και τη δυνατότητα της τζαμαρίας που έχουν οι εσωτερικοί χώροι που θα ανοίξουν, ακολουθώντας «ευλαβικά» τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

«Πυρετός» προετοιμασιών

Στο κέντρο του Ηρακλείου και όχι μόνο, υπάρχει πυρετός προετοιμασιών, σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη. Οι επιχειρηματίες έχουν φτιάξει τις αποστάσεις στα τραπέζια και τις καρέκλες και προσπαθούν να τηρήσουν τη νομιμότητα βάσει των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Αυτό που περιμένουν να δουν από Δευτέρα, είναι να δουν πως θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες ενώ θέλουν να δουν και πόση θα είναι η παρουσία του κόσμου. Στη πορεία θα δουν πόσο και αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση», δήλωσε η κ. Αντωνακάκη.

antonakaki
Η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.

Απολυμάνσεις σε όλα τα καταστήματα που θα ανοίξουν

Η κ. Αντωνακάκη εκτιμάει ότι ο κόσμος μετά την παραμονή του τόσο καιρό στα σπίτια του, θα βγει και θα διασκεδάσει, τηρώντας βέβαια, ακόμα και τώρα, τα μέτρα προφύλαξης και με δεδομένο ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες εστίασης θα διασφαλίσουν στους πολίτες ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους.

«Εμείς έχουμε απολυμάνει όλους τους χώρους. Επίσης θα έχουμε γάντια και μάσκες σε όλα τα τραπέζια καθώς και σε όλους τους χώρους όπου βρίσκεται κόσμος. Θα απολυμαίνονται οι καρέκλες. Θα υπάρχουν παντού αντισηπτικά και για τον πελάτη αλλά και για εμάς ώστε όταν κάποιος φεύγει από το τραπέζι του, αυτό να καθαρίζεται άμεσα», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά οι νέοι κανόνες

Όπως ορίζουν οι νέοι κανόνες που τίθενται σε εφαρμογή, το προσωπικό θα φοράει μάσκα, ενώ απαραίτητη θεωρείται η απολύμανση και η καθαριότητα σε όλους τους χώρους των καταστημάτων. Οι εργαζόμενοι, έχουν ήδη τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματα σε θέσεις που να τηρούνται οι αποστάσεις, όπως και τα αντισηπτικά στους εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν, υπό προϋποθέσεις, ένα μέρος από το πεζοδρόμιο προκειμένου να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, μιας και ο αριθμός αυτών είναι πλέον μικρότερος.

Συγκεκριμένα, η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ.

• Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
• Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

Στο πλευρό των επιχειρηματιών όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ηρακλείου

Oι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη, βρίσκονται σε αναμονή της ψήφισης των τελών των Κοινόχρηστων χώρων που ο Σύλλογος τους κατέθεσε ως πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, στο πλαίσιο λήψης περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης και ανακούφισης των επιχειρήσεων εστίασης, για μείωση, μεταξύ άλλων,  κατά 50% των δημοτικών τελών για τους κοινόχρηστους χώρους, μέχρι και τέλος του χρόνου καθώς και την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα όπου επιτρέπεται και μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και σε αυτή την περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις είναι σύμφωνες με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παράταση των μέτρων στην εστίαση ζητούν οι επιχειρηματίες

Σε σχέση με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση η κ. Αντωνακάκη τόνισε:

«Θεωρώ ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση θα μπορούσαν να είναι αντιστοιχα ως προς την ενίσχυση, με αυτά του τουρισμού, μιας και οι απώλειες κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα και στους δύο αυτούς τομείς.

Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να παραταθούν περαιτέρω τα μέτρα αυτά. Είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά αν υπήρχε μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά, θα βοηθούσε πολλούς επιχειρηματίες στην εστίαση.

Όπως η επιδότηση ενοικίου πχ, που για εμάς ισχύει μέχρι τέλος του Ιούνη . Θα μπορούσε να ισχύει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και αυτό θα ήταν μία επιπλέον ανάσα για εμάς».

Διαφήμιση
Διαφήμιση