HomeHL-9Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη για ναυαγοσωστική κάλυψη

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη για ναυαγοσωστική κάλυψη

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης με τον κοροναϊό και με το αβέβαιο μέλλον που υπάρχει με τον τουρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση είναι ποιες από τις πολυσύχναστες παραλίες θα απαιτηθεί να στελεχωθούν με ναυαγοσώστες, καθώς ακόμα δεν
είναι κανείς σε θέση να πει με βεβαιότητα ποιες ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσουν, τι πληρότητες θα υπάρχουν, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης από τους δήμους στις επιχειρήσεις για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, αλλά και τι προσέλευση κόσμου θα υπάρχει.

Αβεβαιότητα και θολό τοπίο

Όλη αυτή η αβεβαιότητα και το θολό τοπίο επηρεάζει ενδεχομένως τον ακριβή αριθμό των ναυαγοσωστών που θα απαιτηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ζητηθεί η παράταση στην υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης από τον Ιούλιο κι όχι τον Ιούνιο που ισχύει κάθε χρόνο, ενώ ζητείται η επαναξιολόγηση των πρακτικών βάσει
των οποίων οι παραλίες έχουν χαρακτηριστεί ως
πολυσύχναστες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, ζητήθηκε η ανάκληση του πρακτικού χαρακτηρισμού των πολυσύχναστων παραλιών με επιστολή στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Ρευστή η κατάσταση

Την ίδια ώρα ναυαγοσώστες λένε ότι η ρευστή κατάσταση που επικρατεί και οι αλλαγές που γίνονται για την προστασία από τον ιό δεν πρέπει να αλλάξει τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα για την προστασία των πολιτών.

Το μέτρο που θέλει να τηρούνται αποστάσεις ανάμεσα στις ξαπλώστρες μπορεί να οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό μιας παραλίας ως πολυσύχναστη και να μην είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν έχει γίνει προκήρυξη για ναυαγοσωστική κάλυψη

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση που έκανε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών Μανόλης Μακριδάκης, ο οποίος τόνισε ότι οι τουριστικοί δήμοι της Κρήτης με πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη για ναυαγοσωστική κάλυψη.

Τι συνεπάγεται η απουσία ναυαγοσώστη

Η απουσία ναυαγοσώστη είναι ικανή, όπως σημείωσε, να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τόνισε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ακόμα και μείωση μισθού προκειμένου να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη. Θα έχουμε πάνω από 50 πνιγμούς, εάν δεν υπάρξουν ναυαγοσώστες στις παραλίες».

Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι οι πολυσύχναστες παραλίες να διαθέτουν ναυαγοσώστες από την 1η Ιουνίου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις έξι το απόγευμα και η ύπαρξη ενός
ναυαγοσώστη ανά 400 μέτρα με εξοπλισμό. Πέρυσι στον νομό Ηρακλείου, όπου να σημειωθεί ότι είχε καταγραφεί ρεκόρ δεκαετίας με τους λιγότερους πνιγμούς στις παραλίες του Ηρακλείου, οι ναυαγοσώστες που υπήρχαν σε οργανωμένες παραλίες ήταν περίπου 50.

Διαφήμιση
Διαφήμιση