HomeΕΛΛΑΔΑΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο στελεχών των «53» – Χάσαμε χρόνο με την εσωστρέφεια

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο στελεχών των «53» – Χάσαμε χρόνο με την εσωστρέφεια

Να επαναφέρουμε την αναδιάρθωση χρέους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναθερμαίνεται σιγά – σιγά ο εσωτερικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει σε ρυθμούς επιστροφής στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε συζήτηση ο προγραμματισμός για το Συνέδριο, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, η τάση των 53 προχώρησε στη συγγραφή κειμένο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr υπογράφεται από έντεκα μέλη της τάσης από Αθήνα και επαρχία (Χανιά, Βόλος, Βέροια). Ανάμεσά τους η Κατερίνα Κνήτου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ) οι Μιχάλης Υδραίος και Πέτρος Καλκανδής (μέλη της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματείας), η Ερμίνα Κυπριανίδου (πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής) και δύο πρώην βουλευτές, την Αννέτα Καβαδία και τον Γιώργο Πάλλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε χρόνο με την εσωστρέφεια

Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κείμενο ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ έχασε χρόνο στην εκπόνηση της αντιπολιτευτικής του γραμμής και αναλώθηκε επί μακρόν σε μια εσωστρεφή διαδικασία με φανερό επίδικο την οργανωτική του ανάπτυξη και με αφανές τη φυσιογνωμία του». Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η πανδημία υποχρεώνει, πλέον, τον ΣΥΡΙΖΑ «να γίνει περισσότερο μάχιμος και το πρόγραμμα του ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό ταυτόχρονα».

Επαναφορά της πρότασης για αναδιάρθρωση του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης

Στο κείμενο αποτυπώνεται η άποψη ότι η  τρέχουσα οικονομική ύφεση μετασχηματίζεται σε κρίση χρέους, αθροίζεται με την προσφυγική και την κλιματική κρίση, συνεπάγεται την εκτόξευση της ανεργίας διεθνώς και πλήττει κυρίως τα φτωχά και ευάλωτα στρώματα. Ως εκ τούτου, προτείνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επαναφέρει τη θέση του περί αναδιάρθρωσης του χρέους και αποπληρωμής του με ρήτρα ανάπτυξης. «Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε πειστικά στα ερωτήματα της περιόδου, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την τραυματική εμπειρία της προηγούμενης κρίσης χρέους και τα όσα αναγκαστήκαμε να υποστούμε από τους δανειστές στην διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ – ιδιαιτέρως  το πρώτο εννιάμηνο του ‘15. Για να αποφύγουμε μια αντίστοιχη εξέλιξη, πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να επανέλθουμε και μετά το πέρας της πανδημίας και το πάγωμα της οικονομίας στην πρότερη κατάσταση, θα πρέπει το χρέος να μην αυξηθεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους, είτε με διαγραφή μέρος αυτού, είπε με μετατόπιση των υποχρεώσεων στο μακρινό μέλλον έτσι ώστε η αποπληρωμή του χρέους να συσχετίζεται με αυτό που παραδοσιακά λέγαμε ρήτρα ανάπτυξης»

Προϋποθέσεις για συμμαχίες

Προσεκτικές είναι οι αναφορές στο ζήτημα των συμμαχιών. Στο κείμενο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε όρους όπως «μετεξέλιξη», «μετασχηματισμός» ή «διεύρυνση» που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν προκαλέσει τριβές. Οι 53 κάνουν υποστηρίζουν ότι «προγραμματικές συγκλίσεις δεν σημαίνει προγραμματικές ταυτίσεις» και υπογραμμίζουν ότι η όποια σύγκλιση με τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας «προϋποθέτει τον απεγκλωβισμό της τελευταίας από το νεοφιλελευθερισμό».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση