HomeHL-9Iσχυρός σεισμός στη κεντρική Μεσόγειο, ανατολικά της Κρήτης

Iσχυρός σεισμός στη κεντρική Μεσόγειο, ανατολικά της Κρήτης

Αισθητός στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5.9 Ρίχτερ σημειώθηκε στη κεντρική Μεσόγειο τα ξημερώματα της Πέμπτης και πιο συγκεκριμένα στις 02.43, ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είχε εστιακό βάθος 39 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίζεται 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης και ευθεία ανατολικά από το σημείο που τις τελευταίες εβδομάδες έχει δώσει δυνατούς σεισμούς νότια της Ιεράπετρας.

Το Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολόγισε το σεισμό τα 6,2 Ρίχτερ.

55_0

seismos-pylos

2-15

Αισθητός και στην Κρήτη ο σεισμός

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου στα Ιόνια νησιά και στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, έγινε αισθητός και σε άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Αλβανία, η Κροατία και το Κόσοβο

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τη δόνηση τα ξημερώματα που έγινε αισθητή σε τρεις χώρες

Ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Open TV σημείωσε ότι «ο σεισμός δεν επηρεάζει άμεσα τον ελληνικό χώρο και δεν προέρχεται από το ελληνικό τόξο. Βρίσκεται ουσιαστικά στη κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης». Η σεισμική δόνηση που χαρακτηρίζεται «ισχυρή», μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 02:43 της Πέμπτης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 238 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πύλου, ή 441 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Κατά την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμών και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μεθώνης. «Καλημέρα σας, ο πρωινός «ευεργετικός» ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ριχτερ που καταγράφηκε στις 2.43 το πρωί είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση 248 χιλιομέτρων από την Πύλο και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στον Ελλαδικό χώρο. Μία ακίνδυνη εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας» έγραψε στο facebook ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα ο σεισμός αυτός ήταν «ευεργετικός» γιατί, όπως εξήγησε, «οι σεισμοί πρέπει να γίνονται και η Γη να παράγει συγκεκριμένη ενέργεια».

Όπως είπε, μάλιστα, στην ΕΡΤ «παράλληλα με το σεισμό επειδή ήταν μεγέθους άνω των 5,5 Ρίχτερ και ήταν υποθαλάσσιος εκδόθηκε αυτόματη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο τσουνάμι, η οποία ακυρώθηκε μετά από 2 ώρες καθώς δεν υπήρξε κάποια ανησυχητική παρατήρηση»

Κατά την εκτίμηση του, δε, «είναι πολύ πιθανό ο σεισμός να συνδέεται με τον σεισμό της 17ης Νοέμβριου του 2018 μεγέθους 6,1 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Κρήτης».

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα νότια της Κρήτης. Στις 04:41 τα ξημερώματα της Πέμπτης, σημειώθηκε μία ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 18 χλμ, ΝΝΑ της Ιεράπετρας.

Το εστιακό βάθος ήταν τα 2 χλμ.

f-2

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση