HomeΚΡΗΤΗΤο μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

"Με ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια στρέφουμε πάντα την σκέψη μας, στους Κρήτες που διέσωσαν την τιμή και την υπόσταση του τόπου μας, μαχόμενοι για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εβδομήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την Μάχη της Κρήτης το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός του 20ού αιώνα στον τόπο μας, που αποτελεί διαρκές ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης, και ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας και αντίστασης για όλες τις επόμενες γενεές της χώρας μας.

H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941, βρήκε το νησί μας χωρίς αμυντική οργάνωση, με πενιχρά μέσα, με την συνδρομή μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, καθώς οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει, έπειτα από την κατάρρευση των Μετώπων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Εντούτοις, ο ηρωικός Αγώνας του άμαχου πληθυσμού, που υπερασπίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση την γη των προγόνων του, ανέτρεψε κάθε στρατηγική πρόβλεψη των χιτλερικών Δυνάμεων.

Η 7η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, το επίλεκτο σώμα του Γερμανικού στρατού, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάκτηση της Κρήτης, έπειτα από δέκα ημέρες σκληρών συγκρούσεων με τους συμπατριώτες μας, είχε σχεδόν αποδεκατιστεί, αλλά ο συντριπτικά μεγαλύτερος συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος, έφερε την επικράτηση των εισβολέων και αναρίθμητα δεινά στον Κρητικό λαό για τα επόμενα χρόνια ως την Απελευθέρωση.

Η Μάχη της Κρήτης, δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επέδρασε καθοριστικά στις εξελίξεις των προετοιμαζόμενων επιθέσεων των Δυνάμεων του Άξονα, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Σοβιετική Ένωση και στην Μέση Ανατολή.

Με ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια στρέφουμε πάντα την σκέψη μας, στους Κρήτες που διέσωσαν την τιμή  και την υπόσταση του τόπου μας, μαχόμενοι για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση