HomeΚΡΗΤΗΑρχίζει το «χημικό πείραμα» δυτικά της Κρήτης

Αρχίζει το «χημικό πείραμα» δυτικά της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έμελλε να είναι η χρονική επιλογή για την έναρξη του «πειράματος της Μεσόγείου». Το αμερικανικό πλοίο Cape Ray -που παρέμενε για μήνες στη βάση Ροτα της Ισπανίας- ξεκίνησε την Τετάρτη για την Καλαβρία. Δεν υπάρχει επίσημο στίγμα του στους ναυτικούς χάρτες αλλά όλα δείχνουν πως ήδη την Δευτέρα θα φορτώσει από την Δανέζικη φρεγάτα Ark Futura ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και αμέσως θα κατευθυνθεί στα διεθνή ύδατα δυτικά της ΚΡΗΤΗΣ για να ξεκινήσει το επίκινδυνο πείραμά του: υδρόλυση εν πλω 780 μετρικών τόνων από τους πλέον επικίνδυνους χημικούς παράγοντες.
Οι υπόλοιποι 740 τόνοι θα μεταφερθούν στους χώρους τελικής διάθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και στο Port Arthur του Τέξας.
Σε μια λακωνική του δήλωση το Αμερικανικό Πεντάγωνο κι ο Γραμματέας Τύπου του Αμερικανικού Ναυτικού υποναύαρχος John Kirby δήλωσε ότι η παραμονή στην Ιταλία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, το Cape Ray θα αναχωρήσει από το λιμάνι Gioia Tauro στα διεθνή ύδατα (έτσι ασαφώς αναφέρεται το σημείο δυτικά της Κρήτης) για να αρχίσει η εξουδετέρωση των χημικών παραγόντων. με τη χρήση του συστήματος της εν πλώ υδρόλυσης. «Η εξουδετέρωση -είπε ο Κίρμπι, θα διεξαχθεί με ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο», πρόσθεσε. «Τίποτα από αυτή τη λειτουργία δεν θα ελευθερωθεί στο περιβάλλον.»
Η Κρήτη πάντως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Φορείς κι εκπρόσωποι εναντιώθηκαν με κάθε ειρηνικό τρόπο σ’ αυτό το πείραμα και τώρα θα συνεχίσουν να απαιτούν την παρουσία παρατηρητών που θα πιστοποιήσουν πως η
ekriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση