HomeHL-EconomyΦωκίων Καραβίας: Διαχειρίσιμο θα είναι το πρόβλημα των νέων κόκκινων δανείων

Φωκίων Καραβίας: Διαχειρίσιμο θα είναι το πρόβλημα των νέων κόκκινων δανείων

Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, για τα όπλα των τραπεζών και τα μέτρα στήριξης από Πολιτεία και SSM. Η εικόνα στα κεφάλαια και η θέση για την Bad Bank

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προέχει «η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ευθύνη όλων να συνεχισθεί η επιτυχία της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στο οικονομικό πεδίο και στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες χρηματοδοτικής ενίσχυσης που προσφέρει η τράπεζα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η τράπεζα έχει χρόνια εμπειρία στη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εξού και ανοίγει τον δρόμο με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Καραβίας τόνισε: «Αν έλεγα ότι δεν ανησυχούμε, δεν θα ήμαστε ρεαλιστές».

Μια από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σαφή εικόνα για το μέγεθος του πλήγματος σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξει προς τα τέλη του 2020.

«Θα έχουμε πιο σαφή εικόνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κυρίως προς το τέλος. Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου ισχύουν τα μορατόριουμ αναστολών», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά, σε σύγκριση με τη 10ετή κρίση που περάσαμε, το πρόβλημα θα είναι μικρότερο και διαχειρίσιμο.

Οι τράπεζες έχουν τεχνογνωσία, η Πολιτεία παίρνει μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με στόχο την ανάσχεση της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Σημαντικό εργαλείο είναι και το εν εξελίξει Recovery Fund.

Οι επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 έχουν αποδείξει ότι πέρασαν με επιτυχία τη 10ετή κρίση, έμειναν ζωντανές και άρα ξέρουν πώς να χειριστούν με επιτυχία και την παρούσα παροδική κρίση».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων με επιδότηση της δόσης κλιμακωτά για 9 μήνες που ετοιμάζει ως «πρόγραμμα-γέφυρα» η κυβέρνηση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι «το πρόγραμμα είναι σωστό και η τράπεζα θα στηρίξει την πρωτοβουλία».

Στο ερώτημα αν η κρίση φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε: «Μια διαφοροποίηση της παρούσας κρίσης από την προηγούμενη είναι πως το τραπεζικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα, βρίσκεται σε καλύτερη θέση κεφαλαιακά, με ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες. Άρα, δεν θα χρειασθεί».

Ειδικότερα, για τη Eurobank τόνισε ότι «η κρίση αυτή μάς βρίσκει με την ολοκλήρωση του εμπροσθοβαρούς πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα 2/3 και με τον δείκτη NPLs στο 15%».

Στήριξη υπάρχει, όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας και από τις εποπτικές αρχές, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), η διοίκηση του οποίου έχει εξαγγείλει ελάφρυνση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και έχει δώσει περιθώρια χρόνου στις τράπεζες.

Ωστόσο, στην περίπτωση ανάγκης κεφαλαίων, υπάρχουν «μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ των οποίων και οι ομολογίες». Εκτίμησε πως δεν θα χρειασθεί νέα κεφαλαιακή ένεση, ωστόσο όπως τόνισε πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες να δούμε την εξέλιξη της οικονομίας το 2020 για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Ο κ. Καραβίας τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής bad bank, για τη σύσταση της οποίας επεξεργάζεται σχετική πρόταση η Τράπεζα της Ελλάδος. «Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που μας φέρουν αντίθετους στη σύσταση της bad bank.

Είναι απολύτως αναληθή», ανέφερε και τόνισε ότι «όσο πιο πολλά εργαλεία υπάρχουν στη διάθεση των τραπεζών με στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο το καλύτερο. Ο Ηρακλής είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν θα έχουμε γνώση των όρων της Bad Bank, θα τους μελετήσουμε με σκοπό να κάνουμε, εφόσον χρειασθεί, χρήση και αυτού του εργαλείου».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι με την τιτλοποίηση του Cairo μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας κατά τα 2/3 στο 15%, ωστόσο στόχος είναι «η μείωση του δείκτη να πέσει κάτω από το 5%, όπως ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση