HomePost ItΟ Σωκράτης Βαρδάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Σωκράτης Βαρδάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

«Τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, θυμόμαστε με σεβασμό τα θύματα, ευχόμενοι η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει παρόμοιες τραγωδίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ημέρα αναβίωσης της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου και της ανείπωτης βαρβαρότητας που υπέστησαν. Η αγριότητα, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία οδήγησαν σε διωγμό και ξεριζωμό τους.

Η Γενοκτονία των Ποντίων επιτελέστηκε την περίοδο 1919 – 1923, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 Έλληνες αποτελώντας ένα σχέδιο αφανισμού όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά και κάθε άλλης εθνότητας στη γεωγραφική περιοχή δράσεως του Κεμάλ Ατατούρκ.

Είναι χρέος όλων μας να κρατάμε ζωντανή αυτή την ιστορική μνήμη.

Οι Έλληνες του Πόντου μας παραδειγμάτισαν, μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα ιστορικά αλλά και ουσιαστικά να μας διδάσκουν, να μας εμπνέουν, αρχές, αξίες και ιδανικά, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα μας.

Τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, θυμόμαστε με σεβασμό τα θύματα, ευχόμενοι η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

Ο αποτροπιασμός για αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα είναι μεγάλος. Ακόμα πιο φρικτό όμως είναι να σιωπάμε μπροστά σε αυτές τις κτηνωδίες που εκτυλίχθηκαν και δυστυχώς εκτυλίσσονται ακόμα και σήμερα.

Η αναγνώριση ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών, υποχρέωση και ιερό καθήκον όλων μας. Είναι η δικαίωση των θυμάτων ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Σήμερα, δεν επιδιώκουμε να αναζωπυρώσουμε το μίσος των λαών. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη αυτών των ανθρώπων, που υπέστησαν ανθρώπινη θηριωδία.

Δικαίωση εκείνων που έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, η αναγνώριση ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών.

Τιμούμε, θυμόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα για την Διεθνή αναγνώριση ενός ειδεχθούς εγκλήματος της ανθρωπότητας, εκείνο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση