HomeHL-9Στο χορό των Ρίχτερ τα ξημερώματα η Κρήτη

Στο χορό των Ρίχτερ τα ξημερώματα η Κρήτη

Έντονη σεισμική δαστηριότητα τις τελευταίες ώρες νότια του νησιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άλλη μία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 02:22 ανοιχτά της Κρήτης.

Ο σεισμός σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 77 χλμ. νότια της Άρβης στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 7 χλμ.

seismos

Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί

Από τις 2:00, οπότε εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 Ρίχτερ και μέχρι τις 8:00, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 Ρίχτερ.

Οι σεισμικές αυτές δονήσεις εντάσσονται στη μετασεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου με τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Λόγω της απόστασης ωστόσο από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον σημερινό σεισμό

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα εντοπίζεται 97 χιλιόμετρα νότια της Άρβης και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 20 χλμ.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ από την πλευρά του υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμών και σημειώθηκε σε απόσταση 91 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησε μετασεισμός 4 Ρίχτερ

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε Λασίθι και Ηράκλειο.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στο νησί

Χθες το μεσημέρι εξάλλου σημειώθηκε κι άλλος σεισμός 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 14:48 με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης του Δήμου Βιάννου.

Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα 15,1 χλμ και συνδέεται άμεσα με την σεισμική ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων, μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ στις 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε ένταση 5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στις 15:10 σημειώθηκε νέα δόνηση, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, μικρότερης έντασης την οποία το Γεωδυναμικό υπολογίζει σε 3,5 Ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό σε 3,3 Ρίχτερ.

Είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:18 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 420 χιλιομέτρων νότια/νοτιοανατολικά της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση