HomeΚΡΗΤΗΣυμμετοχή Δημάρχου Ρεθύμνης σε τηλεδιάσκεψη για την αστική κινητικότητα σε σχέση με τον COVID 19

Συμμετοχή Δημάρχου Ρεθύμνης σε τηλεδιάσκεψη για την αστική κινητικότητα σε σχέση με τον COVID 19

Ως Μέλους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για θέματα Κινητικότητας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συνέχεια της προπαρασκευαστικής σύσκεψης της π. Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, νέα διευρυμένη συνάντηση εργασίας, που επίσης υλοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία προκλήθηκε ο Δήμος Ρεθύμνης, ως μέλος της πολιτικής επιτροπής της πρωτοβουλίας Civitas (Political Advisor Committee P.A.C).

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος εκπροσωπεί το Δήμο στη συγκεκριμένη Επιτροπή, συμμετέχοντας ενεργά στη λήψη αποφάσεων με δικαίωμα ψήφου, συμμετείχε στις εργασίες της συνδιάσκεψης στην οποία προήδρευσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DG MOVE Matthew Baldwin κι έλαβαν μέρος εμπειρογνώμονες των κρατών μελών για την αστική κινητικότητα. Συζητήθηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην αστική κινητικότητα, οι εμπειρίες και οι πρώτες εκτιμήσεις από την πρώτη φάση της ανάκαμψης και προσδιορίστηκαν οι ευκαιρίες για τη μελλοντική ακόμη πιο βιώσιμη κινητικότητα στην ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτενής συζήτηση για την αστική κινητικότητα σε σχέση με την πανδημία COVID 19, την επιρροή της στις δημόσιες συγκοινωνίες, την ενεργή κινητικότητα, την κοινή χρήση δημόσιου χώρου (συμπεριλαμβανομένου του χώρου στάθμευσης), τους κανονισμούς πρόσβασης των οχημάτων στο κέντρο των πόλεων, την βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, κ.α. . Συζητήθηκε επίσης η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19 σε επίπεδο πόλης (με έμφαση στις επιπτώσεις της στον τουρισμό), τόσο σε επίπεδο κανόνων στις μεταφορές, σε επίπεδο παρόχων μεταφορικού έργου (παραδοσιακές καθώς και νέες υπηρεσίες κινητικότητας) καθώς και ο ρόλος της αστικής κινητικότητας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και το πιθανό μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της αστικής κινητικότητας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια των «Ημερών Αστικής Κινητικότητας» (Urban Mobility Days) που θα γίνουν το διάστημα 29/9 – 1/10 2020.
Μάλιστα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, την πρώτη δηλαδή μέρα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, πολιτικό φόρουμ και διαδραστικός διάλογος υπό την προεδρεία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα: «Μηδενικές εκπομπές ρύπων- Κινητικότητα για όλους»
Πρόκειται για μία Σύνοδο στην οποία πολιτικά πρόσωπα απ’ όλη την Ευρώπη θα συζητήσουν για την αστική κινητικότητα. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, ως Μέλος του PAC και ως εκπρόσωπος ενός Δήμου που συμμετέχει ενεργά και με μετρήσιμο , θετικό αποτέλεσμα, σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την κινητικότητα, θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση