HomeHL-WorldΚαμίνι: «Φλέγεται» από τον καύσωνα η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή

Καμίνι: «Φλέγεται» από τον καύσωνα η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή

Ασφυκτικά γεμάτες οι παραλίες του Τελ Αβιβ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ και την Τουρκία, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής ασφυκτιούν από τον καύσωνα εξαιτίας του πρώιμου κύματος ζέστης.

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Κρήτη, την Κύπρο, τα τουρκικά παράλια, ενώ εκτοξεύτηκε έως τους 47 βαθμούς στα σύνορα Ισραήλ- Ιορδανίας. Αν και οι περιοχές αυτές είναι συνηθισμένες σε καυτά καλοκαίρια, η θερμοκρασία κατέρριψε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά ινστιτούτα.

«Ρεκόρ» με 42,5 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν στην Πάφο

Στην Κύπρο, όπου επιτρέπεται μονάχα το μπάνιο στη θάλασσα, επιβλήθηκαν πρόστιμα χθες σε 49 ανθρώπους για παρατεταμένη παραμονή στην παραλία. Χθες, ένα νέο ρεκόρ καταγράφηκε, με 42,5 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν στην Πάφο, με τον συναγερμό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα να παραμένει σε ισχύ και για σήμερα.

Το πιο ζεστό Σαββατοκύριακο Μαΐου των τελευταίων 75 χρόνων στη Τουρκία
Μετά τον ιταλικό νότο, με τη θερμοκρασία στους 39 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Τουρκία γνώρισε το ζεστότερο Σαββατοκύριακό για τον μήνα Μάιο εδώ και 75 χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Αττάλεια.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε αυστηρή καραντίνα, με εξαίρεση τους άνω των 65, που μπόρεσαν να βγουν χθες Κυριακή, βάσει των ωραρίων κυκλοφορίας που επαναπροσδιορίστηκαν εξαιτίας της ζέστης. Στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και δροσίστηκαν στα νερά του Βοσπόρου.

Απαγορεύεται το μπάνιο στη θάλασσα στο Λίβανο των 37 βαθμών

Στη Μέση Ανατολή, η ζέστη κάνει την εμφάνισή της στο τέλος της Άνοιξης. Όμως, «φέτος, η διαφορά έγκειται στη διάρκεια του φαινομένου, μία εβδομάδα, με τη θερμοκρασία έως τους 37 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τμήματος μετεωρολογίας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, Άμπντελ Ράχμαν αλ Ζαουάουι.

Κι όμως, οι Λιβανέζοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ένα μπάνιο στη θάλασσα: όλες οι παραλίες παραμένουν κλειστές και οι δυνάμεις ασφαλείας υποσχέθηκαν χθες ότι θα διασφαλίσουν να γίνουν σεβαστές οι συστάσεις.

Ασφυκτικά γεμάτες οι παραλίες του Τελ Αβιβ

Το ίδιο συμβαίνει θεωρητικά και στις παραλίες του Ισραήλ. Χθες, ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση εξασφάλιζε εντέλει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολιτικής κρίσης, οι αρχές φαίνεται πως αποτράβηξαν το βλέμμα τους από τις ασφυκτικά γεμάτες παραλίες του Τελ Αβίβ, όπως ο υδράργυρος ανήλθε επίσης στους 40 βαθμούς.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση