HomeΕΛΛΑΔΑHBR: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράδειγμα επιτυχημένου ηγέτη εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού

HBR: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράδειγμα επιτυχημένου ηγέτη εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού

Δημοσίευμα στο Harvard Business Review αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίστηκε υποδειγματικά την κρίση του κορωνοϊού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι ξεκάθαρα μια καταστροφή, προσφέρει ένα «φυσικό πείραμα» που επιτρέπει τη σύγκριση των διαφορετικών αποκρίσεων σε παρόμοιες κρίσεις. Με αυτή την εισαγωγή, δημοσίευμα του Harvard Business Review, το οποίο υπογράφει Ο Μάικλ Τζ. Ιακωβίδης, που περιγράφει πως η πανδημία έδωσε ξεκάθαρα μαθήματα για τον ρόλο των ηγετών.

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης του περιοδικού που εκδίδεται από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κάνει σύγκριση μεταξύ δύο περιφερειών της Ιταλίας, του Βένετο και της Λομβαρδίας, που έφεραν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην κρίση της πανδημίας, τα οποία το δημοσίευμα αποδίδει στη διαφορά ηγεσίας.

 

Στη συνέχεια, το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρεται στις ηγεσίες χωρών, μεγάλων και μικρότερων και του τρόπου που αντιμετώπισαν την πανδημία του κορωνοϊού. «Σήμερα, η αγαπημένη όλων είναι η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρτνέρν, της οποίας η προσέγγιση μοιάζει να αποδίδει εντυπωσιακά. Αλλά, ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα ίσως είναι εκείνο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κι αυτό γιατί, αντίθετα με τη Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα μαστίζεται από σειρά δομικών προβλημάτων. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε να λάβει υπόψη του τον ηλικιωμένο πληθυσμό, τους αδύναμους θεσμούς, την αναποτελεσματική πολιτική προστασία και ένα υποχρηματοδοτημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιπλέον, η κρίση του κορωνοϊού βρήκε την Ελλάδα στο ξεκίνημα της εξόδου από μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Παρόλα αυτά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα έδωσε μια από τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στον κόσμο.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε τον πληθυσμό σε επαγρύπνηση χωρίς να πανικοβάλει, δελεάζοντας τους φημισμένους για το ανεξάρτητο πνεύμα τους Έλληνες σε ένα εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα κλειστά μαγαζιά και άλλα μέτρα για τον ιό».

Η διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εμπιστεύτηκε η κοινή γνώμη
Ακόμη πιο εντυπωσιακή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξε η διαχείριση της κυβέρνησης, που κέρδισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και εκμεταλλεύτηκε την κρίση προκειμένου να ψηφιοποιήσει και να εκλογικεύσει την γραφειοκρατία σε χρόνο-ρεκόρ. Παρότι τα δύσκολα είναι μπροστά «για μια χώρα που βασίζεται τόσο έντονα στον τουρισμό, η αντίδρασή του (Κυριάκου Μητσοτάκη) υπήρξε αξιοσημείωτη».

Το περιοδικό κλείνει σημειώνοντας πως η πανδημία έγινε μια ευκαιρία να αναδειχθούν οι ηγέτες που όχι μόνο οδήγησαν τις χώρες τους μέσα από την κρίση, αλλά άδραξαν την ευκαιρία να αναμορφώσουν το κράτος, δίνοντας στα έθνη τους ισχυρότερες υποδομές μετά τον Covid-19, από ό, τι είχαν πριν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση