HomeHL1-EconomyΤαμείο Ανάκαμψης: Επιδοτήσεις €500 δισ. προτείνουν Γαλλία-Γερμανία

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιδοτήσεις €500 δισ. προτείνουν Γαλλία-Γερμανία

Σχέδιο για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας με τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης €500 δισ. παρουσίασαν Μακρόν και Μέρκελ. Με έκδοση κοινού χρέους η άντληση των πόρων. Δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν παρουσίασαν τη Δευτέρα μια κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης €500 δισ. για τη βοήθεια των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μακρόν σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με την κα. Μέρκελ, η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν τα €500 δισ. του Ταμείου να αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και να δοθούν στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μακρόν, οι χώρες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο δεν θα κληθούν να αποπληρώσουν το ποσό που έλαβαν.

Αντίθετα, όπως διευκρίνισε η κα. Μέρκελ, τα €500 δισ. θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με το μερίδιο της Γερμανίας να αντιστοιχεί στο 27%.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι δίκαιο και επίσης αναγκαίο να διαθέσουμε τώρα αυτούς τους πόρους οι οποίοι θα αποπληρωθούν στη συνέχεια σταδιακά μέσω διάφορων προϋπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε η κα. Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά «για να συνασπιστούν όλα τα κράτη μέλη», καθώς η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση