HomePost ItΣωκράτης Βαρδάκης: «Συνεχίζει η Κυβέρνηση να σιωπά για την στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων»

Σωκράτης Βαρδάκης: «Συνεχίζει η Κυβέρνηση να σιωπά για την στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων»

H eπιστολή απέστειλαν τα 4 Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή απέστειλαν τα 4 Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την συμπερίληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ζητά από τον Υπουργό Εργασίας να εξετάσει τα αιτήματα του κλάδου, καθώς παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάποιο μέτρο στήριξης.

Στην επιστολή τους τα Σωματείο, αναφερόμενα στις εκτιμήσεις των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αφού σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), από την 25η Μαΐου 2020, θα έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας.

Τα Σωματεία εκφράζουν την άποψη ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι από την 25η Μαΐου και όχι ως άνεργοι και συνεπώς να εφαρμοστούν και για αυτούς τα μέτρα στήριξης, όπως αυτά έχουν νομοθετηθεί με τις Π.Ν.Π. (11/3/20, 14/3/20, 20/3/20 και 30/3/20) και συγκεκριμένα αιτούνται:

α) καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους
β) κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης εργοδότη και εργαζομένου
γ) έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων.
δ) προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020
ε ) εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία.

Όπως υποστηρίζεται από τα Σωματεία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 8, ν. 1346/83), έχουν τεθεί γενικοί κανόνες για την προστασία των θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας, που δεσμεύουν τον εργοδότη να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που είχε απασχοληθεί κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο.

«Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας στις 7 και 27 Απριλίου για τη στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση για τους υπόλοιπους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, δυστυχώς η Κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά, απαξιώνοντας χιλιάδες εργαζόμενους που στις πλάτες τους στηρίζεται η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν την προσεχή Τετάρτη.», δηλώνει ο κ. Βαρδάκης.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση