HomeΕΛΛΑΔΑΧαρδαλιάς για «αφορισμό» από Αμβρόσιο: Κανένας κήρυκας του μίσους δεν μπορεί να χαλάσει αυτή τη μέρα

Χαρδαλιάς για «αφορισμό» από Αμβρόσιο: Κανένας κήρυκας του μίσους δεν μπορεί να χαλάσει αυτή τη μέρα

«Μάθαμε ν’ αγαπάμε, όχι να μισούμε»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον «ανυπόστατο Μεγάλο Αφορισμό» του ίδιου, του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς με σημερινή του ανάρτηση, όπου περιλαμβάνει μάλιστα και σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία ουσιαστικά «αδειάζει» τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

xardalias

«Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει. Όσοι μεγαλώσαμε με αρχες και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθυνει και να μας οδηγει, μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος. Η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα… » αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά.

Ανυπόστατος και ανίσχυρος ο αφορισμός από Αμβρόσιο

Μόνον η Ολομέλεια των μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζει σε ανακοίνωσή της σήμερα η Ιερά Σύνοδος.

Τουτέστιν, «Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Ειδικότερα, κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α΄ 146/31.5.1977) «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, μετά τον αφορισμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, από τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, στον ναό της Φανερωμένης στο Αίγιο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση