HomePost ItΛΑΣΥ για Παλιά Ακαδημία: «Να μην επαναληφθεί ο «Γολγοθάς» του «Καπετανάκειου»

ΛΑΣΥ για Παλιά Ακαδημία: «Να μην επαναληφθεί ο «Γολγοθάς» του «Καπετανάκειου»

Τι αναφέρουν με αφορμή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να επαναδημοπρατήσει το έργο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ανακοίνωση:

Σε χθεσινή του δήλωση σχετικά με το έργο στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας –στεγάζει τα 53ο, 54ο και 1ο ειδικό δημοτικά σχολεία και 2ο ειδικό νηπιαγωγείο, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Αναστασάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να επαναδημοπρατήσει το έργο.

Η αιτιολόγηση αυτής της απόφασης της δημοτικής αρχής, αφορά «φωτογραφικές διατάξεις», τις οποίες πληρούν μόνο 2-3 τεχνικές εταιρείες πανελλαδικά, αποκλείοντας την πλειονότητα των εργολάβων του νησιού. Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Αναστασάκη, η δημοτική αρχή «εξέτασε όλες τις παρατηρήσεις» και «παρά το ότι δεν υπήρχε κάποιο λάθος, αποφάσισε να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επαναδημοπράτηση του έργου».

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό, ούτε μόνο νομικό. Οι παρατηρήσεις και οι φόβοι που είχαμε θέσει ως Λαϊκή Συσπείρωση κατά την παραλαβή της στατικής μελέτης (το Δεκέμβρη του 2018) όπως τα παρακάτω, δεν απαντώνται:

– Ένα έργο τόσο μεγάλης αξίας και σημασίας, γιατί γίνεται με ίδιους πόρους και δεν εντάχθηκε σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το 2016 που ξεκίνησε η ανάθεση ή έστω το 2018 που παραλήφθηκε η μελέτη; Μήπως υπάρχουν ελλείψεις που δεν το επιτρέπουν;

– Σε ένα έργο τόσο μεγάλης αξίας και σημασίας, τακτοποιήθηκαν και έχουν εξαλειφθεί πιθανές παλαιότερες οικοδομικές αυθαιρεσίες;

– Για ένα έργο τόσο μεγάλης αξίας και σημασίας, έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες (πχ πολεοδομία);

Αν άμεσα δεν τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ακόμα κι αν παρακαμφθούν οι ενστάσεις για «αθέμιτο ανταγωνισμό», υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ένα έργο όπου θα επαναληφθεί ένα νέο «Καπετανάκειο» σε χειρότερη έκδοση.

Η δημοτική αρχή δείχνει να έχει συνειδητά δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη.

Αν και τώρα δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα μας, εγείρεται σοβαρό ζήτημα σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας απόφασης της δημοτικής αρχής, καθώς το ίδιο το έργο υπονομεύεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις διασπάθισης χρημάτων των δημοτών. Μια τέτοια απόφαση αντικειμενικά θα έχει σαν αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται «στον αέρα», αφού με οποιαδήποτε καταγγελία θα «πάγωνε», με αβέβαιο το χρόνο που θα χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί, με άγνωστο το πόσο βαθιά ακόμα θα έπρεπε να βάλει ο ηρακλειώτικος λαός το χέρι στην τσέπη, με σίγουρο τον κίνδυνο εκατοντάδες μαθητές, σε ευαίσθητες ηλικίες και με ειδικές ανάγκες, να βρίσκονταν σε μεγάλη αναστάτωση. Ο ηρακλειώτικος λαός έχει πικρή εμπειρία από τα έργα του «Καπετανάκειου», της Λεωφόρου Δικαιοσύνης, του Πολιτιστικού Κέντρου, του κόλπου του Δερματά κ.ά.

Δημοτική αρχή και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, θα έχουν ακέραια την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη, όπως και διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές. Υπόβαθρο του προβλήματος είναι ότι ο ευαίσθητος τομέας της σχολικής στέγης μπαίνει, όπως κάθε ανάγκη του λαού, στη μέγγενη του κόστους. Όλες οι δημοτικές αρχές και οι δημοτικές παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, συμφωνούν με την πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν και τα οποία στηρίζουν. Την ανάληψη της ευθύνης της σχολικής στέγης από τους Δήμους, δίχως την απαραίτητη χρηματοδότηση, φορτώνοντας άλλο ένα βάρος στην πλάτη του λαού, μέσα από δημοτικά τέλη και χαράτσια, πάνω από τη φορολογία στο κεντρικό κράτος!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο, το ΚΚΕ με ερωτήσεις στη βουλή, διαχρονικά προβάλλαμε και στηρίξαμε, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, το δίκαιο αίτημα των γονιών για την απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση του σχολείου (όπως και όλων των σχολείων), που να το καθιστούν ασφαλές και λειτουργικό. Η έναρξη των διαδικασιών για την ανάθεση της στατικής μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο (21/11/2016) ήταν μια νίκη του υπερδεκαετούς αγώνα των γονιών.

Με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες τοποθετούμαστε και σήμερα. Η ανάγκη για ασφαλές και λειτουργικό σχολείο, επιβάλλει να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα στατικής ενίσχυσης και να παραδοθεί το σχολικό συγκρότημα το δυνατόν συντομότερα, ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό, μέσα στο προβλεπόμενο από τη σύμβαση χρονικό διάστημα.

Προειδοποιούμε τη δημοτική αρχή, να φροντίσει να μην επαναληφθεί ο «Γολγοθάς» του «Καπετανάκειου» στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας! Απαιτούμε να αναλάβει την ευθύνη ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, ώστε άμεσα να δημοπρατηθεί το έργο χωρίς παραπέρα οικονομική επιβάρυνση του ηρακλειώτικου λαού, χωρίς παραπέρα καθυστερήσεις και να αποτρέψει την εμφάνιση νέων εμποδίων (νομικών ή άλλων) κατά την εκτέλεση του έργου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση