HomeΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΚαιρός που θυμίζει… Ιούλιο στην Κρήτη

Καιρός που θυμίζει… Ιούλιο στην Κρήτη

Κύμα καύσωνα εν μέσω Μαΐου- Πόσο θα διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία στην Κρήτη.Ο καιρός θα θυμίζει… Ιούλιο με τον υδράργυρο να αγγίζει κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Για το μεσημέρι του Σαββάτου 16/05 και της Κυριακής 17/05, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές (κυρίως στο εσωτερικό του νησιού) τους 37-38 βαθμούς, ενώ τοπικά μπορεί να προσεγγίσει και τους 40 βαθμούς. Οι αναμενόμενες αυτές θερμοκρασίες είναι 12 ως 14 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές του Μαΐου.

Για σήμερα Σάββατο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν ως και την Τρίτη 19/05.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του καύσωνα αποφασίστηκε από σήμερα να ανοίξουν 515 οργανωμένες παραλίες, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός σε ελεύθερες παραλίες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών λόγω κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν μέγιστη θερμοκρασία της χθεσινής μέρας καταγράφηκε στη Σπάρτη στις 15:45, όπου έφτασε τους. 40,7 βαθμούς. Ακολούθησε η Κωπαΐδα με 40,6 βαθμούς, ενώ πολύ κοντά στους 40 βαθμούς έφτασαν και η Λιβαδειά και τα Φαλάσαρνα Χανίων με 39,9 και 39,8 αντίστοιχα.

kairos-themokrasies-emy-16-5-20

Καύσωνας: Πάμε για ρεκόρ 150 χρόνων;

Όπως εξήγησε χθες στην ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 του μηνός του 2003. Οπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Καθηγητής Φείδας: Γενικά σπάνιο φαινόμενο ο καύσωνας το Μάϊο

Γενικά σπάνιο φαινόμενο, που η περιοδικότητά του καταγράφεται περίπου ανά δεκαετία, είναι το φαινόμενο καύσωνα, το οποίο θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με τη θερμοκρασία να φτάνει τοπικά και τους 40 βαθμούς, σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα.

Η θερμή εισβολή έρχεται από τη Βόρεια Αφρική και θα συνοδεύεται από σημαντικές συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η εμφάνιση του φαινομένου δεν προκύπτει να συνδέεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

«Το επόμενο πενθήμερο θα βιώσουμε μία περίοδο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες θα κυμαίνονται από 31 έως 35 βαθμούς στα βόρεια και από 35 έως 39 -κατά τόπους 40- στα πεδινά ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και στην Αττική, ενώ το Αιγαίο θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει πάντα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα σήμερα και αύριο, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα και την Τρίτη και από την Τετάρτη θα αρχίσει να πέφτει, ενώ από την Πέμπτη και μετά αναμένεται σημαντική μεταβολή με πιθανές βροχοπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το επίκεντρο του καύσωνα, ανέφερε πως «εστιάζεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κεντρική και Νότια Ελλάδα» και «ουσιαστικά πρόκειται για μια θερμή εισβολή από την Βόρεια Αφρική, γι’ αυτό και έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες που θα συνοδεύονται από μεταφορά σκόνης», συνεπώς, «μπορεί να μην περιμένουμε τόσο έντονη ηλιοφάνεια, λόγω της σκόνης, χωρίς αυτό να σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες».

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση